10 decembrie 2015, Ion Gaidau
Muntean Aproape jumătate din echipa comisarului european pentru Politici Regionale Corina Creţu a demisionat în timpul primului an de mandat, din cauza obiceiurilor sale total neprofesioniste, relatează site-ul politico.eu. Cei plecaţi din echipa comisarului care reprezintă România la Bruxelles s-au arătat nemulţumiţi de faptul că ea amestecă viaţa personală cu munca.
Politico a discutat cu 11 dintre actualii şi foştii angajaţi ai biroului Corinei Creţu, majoritatea preferând să-şi păstreze anonimatul. Ei au descris „dezordinea“ din echipa Corinei Creţu, din care au plecat, pe rând, şeful de cabinet, adjunctul acestuia, şeful de comunicare, dar şi alti membri. Mai exact, 8 din 19 persoane din biroul comisarului european pentru Politici Regionale şi-au dat demisia în doar un an, din cauza programului de muncă prea lejer pe care îl avea Corina Creţu, dar şi din cauza tendinţelor sale de a nu fi matinală şi de a combina călătoriile oficiale cu cele de vacanţă.
În plus, Corina Creţu, în vârstă de 48 de ani, le cerea angajaţilor din biroul său să îi rezolve diverse treburi casnice, cum ar fi să-i ducă rufele la spălat sau să-i cumpere alimente. Program de muncă lejer Politico a obţinut o copie a programului Corinei Creţu din ultimul an.
Potrivit documentului, nu avea întâlniri lunea, joia şi vinerea. Surse spun că ea nu lucra, de obicei, în zilele respective. Creţu susţinea că zilele fără întâlniri programate sunt „destinate cititului“. „Nu merg la cumpărături, nu lucrez niciodată mai puţin de 8-10 ore pe zi“, argumenta Corina Cretu.
Dintre cei 28 de comisari, Corina Cretu are cele mai multe absenţe la întâlnirile săptămânale ale Comisiei Europene, lipsind la aproape un sfert dintre ele. Totodată,
Creţu a stârnit nemulţumiri în rândul echipei sale şi din cauza faptului că fuma în birou, încălcând astfel o interdicţie instituţională. „Toată lumea îi spunea că nu poate face asta“, însă ea răspundea că „în Romania un ministru poate face ce vrea“, dezvăluie un fost angajat.
Corina Creţu are la dispoziţie un buget de 350 de miliarde de euro care trebuie investiţi în proiecte de dezvoltare, în perioada 2014-2020. Ea a depus până acum puţine propuneri legislative. Cu toate acestea, nu şi-a atras critici în cadrul Comisiei Europene (CE). Contactat, purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a declarat despre Corina Creţu că „este un membru serios al echipei lui (Jean-Claude) Juncker şi face o muncă extraordinară“.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Creţu şi-a apărat munca depusă în funcţia de comisar european pentru Politici Regionale. Ea a recunoscut că are puţine întâlniri în programul său, dar a precizat că alocă mult timp documentării şi pregătirii pentru ele. „Prefer mai puţine întâlniri la care să merg mai pregătită, decât mai multe întâlniri la care să nu ştiu ce spun“, a declarat ea. „Eu sunt cea care nu spune niciodată nu. Am vizitat 24 de ţări, supraveghez toate problemele operaţionale“, a precizat ea. Întrebată despre plângerile legate de obiceiurile sale neprofesioniste,
Creţu a răspuns: „Nu mi-ar plăcea să cobor la acest nivel. Nu este corect“. „Cu unele persoane, nu am putut lucra“, s-a justificat comisarul european. Până acum nu au fost depuse plângeri oficiale legate de comportamentul Corinei Creţu şi nu au fost lansate investigaţii cu privire la probleme de personal din cadrul biroului ei, potrivit unui oficial european.
Reacţia Corinei Creţu Corina Creţu a reacţionat joi pe pagina sa de Facebook la articolul din Politico, considerându-l un „atac fără precedent şi fără nici o bază reală“. Comisarul european a ţinut să facă precizări în legătură cu programul său de muncă.
„Primul an de mandat s-a caracterizat printr-o agendă extrem de încărcată, cu foarte multe întâlniri şi misiuni de lucru în statele membre.
Spre exemplu: până în prezent, am vizitat 24 de ţări, am avut întâlniri oficiale cu peste 40 de preşedinţi regionali, am participat la peste 10 dezbateri în Parlamentul European, în cadrul Comisiilor de specialitate sau în sesiuni plenare, la Strasbourg şi am participat la 6 reuniuni ale Consiliilor de Miniştri dedicate politicii de coeziune. Agenda mea publică reflectă această intensitate a angajamentelor“, scrie Corina Creţu.
„Aşa cum am promis la începutul acestui mandat, toate programele operaţionale ale FEDR pentru 2014-2020 au fost adoptate. (…)Dispunem acum de pachete de investiţii solide, axate pe performanţă, pentru a ajuta regiunile şi oraşele să realizeze obiectivele UE în materie de creştere economică şi creare de locuri de muncă“, dă asigurări ea. „Intenţionez să menţin acest ritm şi anul viitor pentru a asigura implementarea acestor programe, în teritoriu, cât mai repede“, subliniază comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, care şi-a preluat mandatul pe 1 noiembrie 2014.
Citeste mai mult: adev.ro/nz55be