2015-09-29

Cum a reusit Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum sa realizeze un proiect de cooperare cu un GAL din Franta si sa atraga fonduri de 2,8 milioane de euro




Autor: Redactor25.09.2015
Infiintat in 2012, Grupul de Actiune Locala (GAL) Napoca Porolissum este inca un exemplu de succes al cooperarii dintre actorii publici si privati din Romania. Avand in compenenta 5 comune din judetul Cluj si 7 comune din judetul Salaj, Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum a reusit pana in prezent sa acceseze fonduri europene de peste 2,8 milioane de euro. Mai mult decat atat, GAL Napoca Porolissum a fost recompensat recent de Ministerul Agriculturii, la Rural fest 2015, cu o mentiune speciala pentru un proiect de cooperare realizat impreuna cu vecinul sau, GAL Lider Cluj, precum si cu un Grup de Actiune Locala din Franta.
„Ne-a bucurat foarte mult premiul oferit de Minister, din perspectiva unei recunostinte sa spunem pentru munca depusa. Am fost multimiti ca aceasta mentiune speciala a fost acordata pentru proiectul nostru de suflet, si anume proiectul de cooperare cu cei de la GAL-ul Lider Cluj, cat si cu cei de la un GAL din Franta. Scopul acestor activitati a fost un schimb de experienta si acumularea de competente pentru dezvoltarea turismului in aer liber. Din acest punct de vedere, partenerii francezi ne-au oferit multe sfaturi utile privind practicarea turismului si dezvoltarea ofertelor pentru turisti. La randul nostru, si noi ne-am oferit expertiza”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adina Mihaela Pascoiu, presedintele GAL Napoca Porolissum.
Proiectul de cooperare al celor 3 GAL-uri, realizat in cadrul Retelei Europene de Promovare a Turisumului in aer liber, a avut un buget total de 94.000 de euro: Gal Napoca Porolissum a avut o contributie la acest proiect de 33.000 de euro, GAL Lider-Cluj de 41.000 de euro, iar partenerii francezi de 20.000 de euro.
In prezent, Grupul de Actiune Locala (GAL) Napoca Porolissum este alcatuit din 13 comune, 5 din judetul Cluj (Aghiresu, Capusu Mare, Gilau, Maguri-Racatau, Valea Ierii) si 7 comune din judetul Salaj (Agrij, Buciumi, Creaca, Cuzaplac, Romanasi, Sanmihaiu Almasului, Treznea). De asemenea, in cadrul GAL Napoca Porolissum mai fac parte si 12 Societati cu raspundere limitata (SRL), 5 persoane fizice, o intreprinderea de stat – Directia Silvica Cluj, 6 ONG-uri si 2 composesorate forestiere de pe raza comunelor.
Cele mai accesate masuri de finantare ale Grupului de Actiune Locala (GAL) Napoca Porolissum, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), sunt cele dedicate instalarii tinerilor fermieri, precum si infiintarii sau dezvoltarii microintreprinderilor.
„Am avut cele mai multe cereri pentru masura 112 – „Instalare tinerilor fermieri. Aici au fost depuse 27 de proiecte la nivelul GAL-ului. Dupa ce au fost evaluate de comisia GAL-ului au ramas 22, iar in prezent sunt in implementare 16. Valoarea totala aici este 500.000 de euro. De asemenea, am avut multe proiecte si pe masura 312 – Infiintarea si dezvoltarea micro intreprinderilor. Aici au fost depuse 33 de proiecte, dar dupa selectia au ramas 19. In implementare sunt 8, cu o valoare de 328.000 de euro. Din pacate, am avut unele cazuri in care beneficiarii au fost nevoiti sa-si retraga proiectele din lipsa cofinantarii. O alta masura unde am avut proiecte a fost si 322, pentru partenerii publici. Aici avem 12 proiecte. Putem spune ca fiecare comuna a beneficiat de cate un proiect, in valoare de 100.000 de euro. Valoarea totala este 1,2 mil de euro”, precizeaza presedintele GAL Napoca Porolissum.
Odata cu dezvoltarea Grupului de Actiune Locala Napoca Porolissum, Adina Mihaela Pascoiu sustine ca oamenii au inceput sa aiba o deschidere mult mai mare asupra oportunitatilor de a-si dezvolta o afacere cu fonduri europene. „Oamenii ne cauta, ne intreaba ce fonduri europene ar putea sa acceseze, iar noi ii ajutam cu consultanta. Au o deschidere tot mai mare. In plus, cu ajutorul fondurilor europene, localnicii au posibilitate sa-si diversifice si activitatile, mai ales daca aleg sa atraga fonduri pentru activitati neagricole sa spunem”, explica presedintele GAL Napoca Porolissum.
Cu toate acestea, una dintre cele mai mari problemele cu care se confrunta un Grup de Actiune Locala este birocratia deosebit de mare, sustine Adina Mihaela Pascoiu.
„Problema cea mai mare, nu doar a noastra, ci a tuturor GAL-urilor din tara, este birocratia fantastic de mare. Dosarele care se relizeaza pentru achizitii sunt foarte ample. De accea si timpul de verificare este destul de lung. Din aceasta pricina, nici beneficiarii nu mai ajung sa-si faca licitatiile, sa-si aleaga oferta cea mai avantajoasa intr-un timp rezonabil. Mai mult decat atat, monitorizarea proiectelor o facem benevol, pe cheltuiala noastra. Ar fi bine daca am putea sa primim o autonomie si o incredere mult mai mare din partea AFIR pentru evaluarea si implementarea proiectelor. Puteam sa avem o absorbtie mult mai mare a fondurilor europene. Banii vin foarte greu. Din valoarea totala eligibila a proiectelor noastre, adica 2,8 mil de euro, am primit pana acum doar 22% din suma”, mai precizeaza presedintele GAL Napoca Porolissum.
Pentru anul urmator, Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum si-a propus sa implementeze un proiect cu fonduri europene prin intermediul caruia sa promoveze drumuri turistice la 26 de biserici din zona. Tot de anul viitor, GAL Napoca Porolissum va fi constituit doar din comune care apartin judetului Cluj, cele din Salaj urmand sa faca parte dintr-un alt parteneriat public-privat.
Grupurile de actiune locala (GAL) pot depune proiecte pe submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.
Pentru a fi eligibila, strategia de dezvoltare locala (SDL) trebuie sa fie elaborata pe baza unei abordari de jos in sus si sa sprijine activitati care sa incurajeze dezvoltarea locala in zonele rurale.

Groparii Europei

Traian Ungureanu 29 septembrie 2015,
 Barack Obama şi Valdimir Putin la Adunarea Generală a ONU FOTO AP 

Vă mai aduceţi aminte de cotele lui Juncker? Inutil! Din urmă, vin procentele lui Putin. Luni noapte, Vladimir Putin a vorbit în faţa Adunării Generale ONU şi a lansat o pacoste de nerefuzat: vă scap de migranţi!
În doar cîteva paragrafe insolente, Putin a comutat de la gazo- la refugo-duct şi a desenat soluţia. O coaliţie anti-terorism, cu trupe ruseşti la faţa locului. Putin a ataşat toate detaliile. Noua frăţie de arme ar trebui să urmeze modelul coaliţiei anti-Hitler şi ar putea readuce ordinea în lume. Care ordine? Putin a fost clar: ceva straşnic şi geamăn cu aranjamentul de la Yalta. Evident, vernisajul de la ONU a fost pregătit de tatonări anterioare. De aici, corul liderilor loviţi de revelaţia după care, în fond, regimul Assad ar putea fi util pentru moment, atât cât să ne îmbrăţişăm armat pentru stârpirea Statului Islamic. Exact în acest punct e cazul să ne testăm din nou memoria. 
Vă mai aduceţi aminte lipsa de solidaritate europeană pentru care am fost urecheaţi de Juncker, Merkel, Hollande şi alţi Doctori în euro-angelism? Putem recupera. 
Trebuie doar să căscăm bine ochii. Conduşi de onor Juncker, Merkel şi Hollande, liderii Europei se pregătesc să ne arate ce e cu adevărat solidaritatea europeană. Vom vedea ce înseamnă să dai mâna cu Assad, omul care îşi omoară supuşii cu bombe, clorină şi escadrile de aviaţie. Şi vom mai vedea, dumiriţi, că solidartate europeană înseamnă să te înfrăţeşti cu cel ce a invadat Ucraina, a schimbat frontierele europene şi vrea să credem că ziariştii ruşi mor pentru că traversează greşit (pe comanda foc). 
Mediocritatea naşte confuzie, dar mediocritatea însoţită de aroganţă face loc răului. 
Mutarea lui Putin a fost curtată îndelung şi Putin nu e omul să refuze de două ori o invitaţie. Mai ales pe divanul testat de atâtea ori în trecut de Ivan. 
UE a dovedit în mod repetat că nu ştie ce să facă în faţa torentului de migranţi. Cotele lui Juncker n-au transformat Statul Islamic într-un grup de vegetarieni. 
Adevărat, Preşedintele Obama s-a răţoit la discursul lui Putin dar a făcut-o pentru camere şi din obligaţiile religioase la care îl sileşte cultul PR. Altfel, Obama îşi termină mandatele în situaţia uluitoare de triplu prizonier al intereselor ruseşti: în Siria, în Ucraina şi în Iran. 
Ar mai fi fost şi Cuba, dar acolo Obama are încă un pic de lucru. Dacă interzice fumatul, democratizarea e completă. Însumînd, ruinele băţoase ale politicii occidentale au creat spaţiul pentru indecenţa productivă a politicii ruseşti. 
Într-o singură zi, într-un singur discurs şi cu o singură propunere, Putin a devenit idolul bien pensant-ilor şi al omenirii de rând, în toată Europa, de la stânga la dreapta şi pe toate canalele media. Nimeni nu înţelege că Putin e, simultan şi în acelaşi incendiu, piroman şi pompier. 
Cel ce a livrat armele cu care Assad a umplut Europa de migranţi se oferă să pună capăt problemei. În schimb, toată lumea începe să găsească rezerve de simpatie pentru Rusia, ţară de oameni năvalnici, bată-i vina! dar simpli şi încercaţi. Nimeni n-a remarcat că tehnica Fronturilor Populare, pusă la punct de bolşevici în anii ´30, a fost rechemată în scenă şi promovată la scară internaţională. 
Putin s-a pus în situaţia de a accepta că e indispensabil. 
Şi nimic nu e mai convingător pentru bunul mers al acestei operaţii psiho-politice decât să porţi masca răului cel mai mic. Da, Rusia are relele ei dar, când trebuie, ştie să pună umărul. Binele e plictisitor. În schimb, răul cel mai mic seduce, sub scuza soluţiei pragmatice. 
 Liderii occidentali nu vor saluta în gura mare stratagema Putin. Vor folosi, probabil, unul din termenii ceţoşi care recomandă, de pildă, o „tranziţie controlată“ în Siria. Asta nu schimbă situaţia de facto. Bine aşezat în capul mesei ca aliat vărsător de sânge soldăţesc rus, Putin va deveni câştigător în serie. 
Ucraina va fi repartizată la capitolul „păcatele tinereţilor“ şi va dispărea din discuţie. Cine va mai îndrăzni să mustre bunătate de aliat rus? 
Şi, pentru Dumnezeu, chiar nu se poate găsi un pretext pentru ridicarea sancţiunilor? 
Crimeea anexată şi Ucraina dezmembrată vor deveni „realităţi“ de înţeles şi vor fi tolerate tacit. 
Odată instalată în Siria, Rusia nu va mai pleca, ci va dicta. Oricine e la curent cu experienţa est-europeană a anilor 1945-2015 ştie asta. 
Noul regizor şi ordonator politic în Orientul Mijlociu va fi trioul Rusia-Iran-Hezbollah. Putin n-a vorbit degeaba de Yalta. 
Obiectivul final e demontarea ordinii democratice post-comuniste, de la Baltica la Caspica. O coaliţie pe model antihitlerist va readuce Rusia acolo unde a mai fost. Acceptând formula, Occidentul riscă să cedeze drepturile de autor democratic în tot Estul Europei. Cotele lui Juncker vor deveni procentele lui Putin şi cineva va semna în calitate de gropar al Europei. Din bună solidaritate europeană. 
Citeste mai mult: adev.ro/nvfxkt

Turcia refuză să înfiinţeze centre de primire şi înregistrare a imigranţilor pe teritoriul său

29 septembrie 2015, Ion Gaidau

Sirieni care încearcă să treacă graniţa în Turcia FOTO AP 

Turcia respinge solicitarea Uniunii Europene de a înfiinţa centre de primire şi înregistrare a imigranţilor pe teritoriul său, a anunţat premierul turc Ahmet Davutoglu. 
„Le-am spus europenilor că nu va exista nici un centru de primire în Turcia“, a afirmat Davutoglu într-un interviu acordat cotidianului turc „Hürriyet“ în marja Adunării Generale a ONU. Înfiinţarea unor astfel de centre este „inacceptabilă“ şi „inumană“, a apreciat Davutoglu. Miercurea trecută, liderii UE au convenit asupra consolidării frontierelor europene în faţa afluxului de imigranţi, în special prin înfiinţarea unor centre de primire şi înregistrare în Italia şi Grecia. 
În plus, ei au anunţat mobilizarea a cel puţin încă un miliard de euro pentru Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi Programul Alimentar Mondial, cu scopul de a veni în ajutorul refugiaţilor stabiliţi în ţările vecine ale Siriei. Davutoglu a refuzat luni acest ajutor. „Nu vrem să-l acceptăm“, a spus el. Crearea unei „zone de securitate“ Potrivit „Le Monde“, şeful Guvernului islamo-conservator turc şi-a exprimat din nou preferinţa pentru crearea unei „zone de securitate“ de-a lungul graniţei dintre Turcia şi Siria, cu scopul de a-i instala acolo pe refugiaţii sirieni, o idee respinsă de aliaţii Ankarei.
 „Dacă zona cuprinsă între Azaz şi Jarablus ar fi curăţată (de combatanţi ai reţelei extremiste sunnite Statul Islamic), am putea instala acolo trei oraşe care ar putea găzdui fiecare câte 100.000 de persoane“, a sugerat Davutoglu. 
„Voi (europenii) vă puteţi asuma costul, iar noi lucrările de construcţie“, a adăugat el. Turcia a primit oficial 2,2 milioane de sirieni de la începutul conflictului civil din Siria şi a cheltuit 6,6 miliarde de euro pentru găzduirea lor. 
Pe de altă parte, premierul turc, care s-a întreţinut cu cancelarul german Angela Merkel în weekend, la New York, a anunţat că ţara sa şi Germania, destinaţia favorită a imigranţilor, vor înfiinţa un grup de lucru pentru a face faţă crizei imigranţilor. 
„Un mecanism bilateral care ar putea extins cu Grecia, dacă va fi necesar“, a subliniat şeful Guvernului de la Ankara.
Citeste mai mult: adev.ro/nvfoxp

2015-09-28

Manipularea grosolană ale organelor de presă străine

Manipularea grosolană ale organelor de presă străine: din reluarea video se poate vede că reportera nici măcar nu l-a atins, ci domnul antrenor sare cu capul inainte - şi cade spectaculos - ca la un meci de fotbal, dar uită că trebuia să ridice piciorul stâng dacă a fost "impiedicat"... dar domnul migrant are piciorul drept ridicat şi nu piciorul care "trebuia să rămâne în aer"
Deci in concluzie se poate afirma că reportera Petra Laszlo nici dacă vroia nu putea impiedica pe migrantul fiindcă piciorul ei stâng era la o distanţă destul de mare (cca 0,5 m)
Migrantul fiind antrenor de fotbal ştie cum să impresioneze(fenteze) reporterii la fel ca şi pe arbitrii, şi culmea şi reuşeşte.







0:37/0:37

5 motive pentru care vei vrea să consumi imediat miere cu nuci

04 iunie 2015 | Elena Diaconu
Mierea şi nucile au efecte uluitoare asupra corpului, dacă sunt consumate împreună, şi nu separat, aşa cum poate obişnuiai să o faci. Află ce afecţiuni poţi trata cu acest remediu natural.
Împotriva anemiei
Ai nevoie de o jumătate de kilogram de miere, o jumătate de kilogram de nuci pisate şi de sucul de la o jumătate de lămâie. Ingredientele se amestecă bine, după care se depozitează într-un borcan care se închide ermetic. Pentru tratarea anemiei se ia câte o linguriţă din acest amestec de trei ori pe zi, cel puţin o lună.
Contra tensiunii arteriale crescute
Pentru combaterea hipertensiunii, consumă câte 100 de grame de nuci în combinaţie cu 100 de grame de miere, în fiecare zi.
Tratează durerile de cap
Pe lângă faptul că această combinaţie este delicioasă, studiile arată că este benefică şi în tratarea durerilor de cap şi chiar a insomniilor. Dacă te doare capul, consumă câteva nuci în combinaţie cu puţină miere, iar în cazul în care nu poţi să dormi, consumă seara un amestec preparat din 5-10 nuci pisate şi 2-3 linguriţe de miere.
Remediu eficient împotriva ulcerului gastric
În cazul în care suferi de ulcer gastric, amestecul pe bază de miere şi nuci poate face minuni. Ai nevoie de 20 de grame de nuci care se fierb în apă, după care se filtrează şi se pisează, apoi se amestecă cu 2 linguri de miere într-un pahar cu lapte. Din băutura preparată, se iau câte 2-3 linguri înainte de mesele principale ale zilei.
Contra impotenţei
Mierea în combinaţie cu nuci funcţionează şi în caz de impotenţă. Se consumă câte 2-3 linguri dintr-un amestec preparat din 20 de grame de nuci pisate şi 2-3 linguri de miere. Pentru efecte maxime, remediul trebuie să se administreze cel puţin 20-30 de zile.

Bataie intr-o tabara cu refugiati in Germania. Incaierarea a durat mai multe ore si au fost raniti inclusiv trei politisti

G.S. HotNews.ro  28 septembrie 2015, 
O cearta cu bataie intre cateva sute de refugiati a izbucnit duminica intr-o tabara de primire din apropiere de Kassel, unde 14 persoane, printre care trei politisti, au fost usor ranite, a anuntat agentia germana de presa DPA, citata de Agerpres.
Incidentul a avut loc intr-o tabara unde sunt gazduiti aproximativ 1.500 de migranti de douazeci de nationalitati. Bataia a durat "mai multe ore", a raportat agentia citand politia. 
La amiaza, in timpul mesei, doi refugiati s-au incaierat. Mai tarziu, un scandal a izbucnit intre doua grupuri de refugiati albanezi si pakistanezi, iar in timpul serii o alta cearta cu bataie intre doua grupuri, unul de 70 de persoane si celalalt de 300

2015-09-27

Reportaj pe drumul refugiaţilor, în Croaţia: nu vor să audă de români nici măcar cât să ne traverseze ţara spre Vest

24 septembrie 2015, Dani Dancea
Refugiaţi în Berkasovo, Serbia FOTO: Sebastian Tătaru 

Fluxul de imigranţi care se îndreaptă spre Vestul Europei a dus la escaladarea tensiunilor dintre Serbia şi Croaţia. O detensionare a situaţiei ar fi posibilă prin direcţionarea imigranţilor către România, soluţie propusă, de altfel, de premierul croat. Pentru imigranţi, însă, România pare a fi un stat-fantomă, care nu există nici măcar pentru tranzit. 
 Mii de refugiaţi din Siria, Somalia, Sudan sau Irak continuă să se îndrepte spre Vestul Europei, alegând trasee din Macedonia, Serbia, Croaţia, Ungaria sau Slovenia. Valul de imigranţi direcţionat de Serbia spre graniţa cu Croaţia a dus la o tensionare a relaţiilor dintre cele două ţări, care a culminat cu închiderea totală a circulaţiei dintre Serbia şi Croaţia, în punctul de trecere a frontierei Bajakovo-Batrovci (dintre cele două state). La baza acestor neînţelegeri stau presiunile făcute de Zagreb asupra Belgradului de a direcţiona fluxul de migranţi şi spre Ungaria sau România. Refugiaţii ajunşi în Serbia au, însă, un traseu foarte bine stabilit, de pe hărţile lor lipsind România. Astfel, mii de imigranţi ajunşi în gările din Belgrad sau Subotica se îndreaptă spre Sid, un punct vamal de mic trafic aflat la graniţa dintre Serbia şi Croaţia. Miercuri seara erau adunaţi aici aproximativ 8.000 de refugiaţi. Toţi au fost lăsaţi să treacă, iar joi, la prânz, în zona liberă dintre cele două state, mai erau doar câteva zeci de imigranţi. Aceştia au fost lăsaţi de poliţiştii croaţi să treacă graniţa, în aşteptarea autocarelor care îi duc mai departe spre Europa mult visată. Niciunul dintre refugiaţi nu părea să fie informat cu privire la noile decizii privind repartizarea unor cote de imigranţi în urma căreia României i-ar reveni peste 6.000 de imigranţi. „Vrem să simţim că suntem oameni!” Singura grijă a imigranţilor în momentul de faţă este să ajungă în Europa, iar până în momentul de faţă România nu este deloc atractivă pentru tranzit, în condiţiile în care Serbia le asigură un parcurs foarte bun spre graniţa cu Croaţia, dar şi de aici încolo, fiind preluaţi cu autocarele şi duşi într-o tabără aflată la 17 kilometri de graniţă. În punctul de trecere a frontierei din Sid (Serbia) ajung grupuri de 4-5 persoane în cazul celor care vin cu taxi-ul şi grupuri de câteva zeci de persoane pentru cei care vin cu microbusuri sau autocare. O cursă din Subotica sau Belgrad, cu taxiul, poate ajunge şi până la 200 de euro, după cum i-a declarat unui reprezentant UNHCR un tânăr venit cu un grup din Sudanul de Sud. Mohamad Ahmed este din Siria, unde lucra ca inginer. Tânărul, venit cu un grup de prieteni, toţi foarte bine îmbrăcaţi, a povestit că a trecut cu o barcă pneumatică din Turcia în Greci, în urmă cu şapte zile, ajungând joi la graniţa dintre Serbia şi Croaţia. Sirianul a declarat pentru „Adevărul” că a luat în calcul România, la un moment dat, pentru studii. Acum vrea să ajungă în Vestul Europei. 
 „Vrem o viaţă bună. Vrem să simţim că suntem oameni. La fel ca şi voi, vrem să avem un loc de muncă o famile, o casă. În ţara mea nu am senntimentul că pot să am astea. E război”, a spus sirianul, care a declarat că nu îi este teamă de reacţii ale europenilor care sunt împotriva imigranţilor, fiind, ca peste tot, „oameni care te plac mai mult şi oameni care te plac mai puţin”. Burac, este un alt imigrant venit din Siria. Membru al unui grup de tineri bine îmbrăcaţi, Burac a declarat că în Siria era student la Farmacie şi vrea să ajungă în Norvegia. Întrebat dacă ia în calcul România, tânărul a răspuns zâmbind „No Romania”. Tibor Varga, un voluntar sârb de la graniţa Serbiei cu Croaţia spune că dacă va fi închisă graniţa „unii îşi vor face drum şi prin România, dar nu foarte mulţi”. 
Basarabean, voluntar în Serbia 
O explicaţie a rutelor alese de migranţi pe relaţia Serbia – Croaţia poate fi şi buna organizare în tranzitarea celor două ţări. La punctul de trecere a frontierei dintre Serbia şi Croaţia din Sid, voluntari ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) s-au organizat foarte bine pentru primirea imigranţilor aflaţi în tranzit, fiind instalte corturi, aduse pături şi mâncare pentru hrănirea miilor de persoane. Tot acolo, voluntari cehi făceau joi curăţenie după plecarea celor 8.000 de refugiaţi opriţi la graniţa dintre cele două ţări. Printre voluntarii de la Sid am găsit şi un grup de voluntari din Republica Moldova. Printre ei este şi AndreiTaranenko, voluntar al unei fundaţii internaţionale care are filiale în mai multe ţări. „Ieri am fost aici până la nouă seara. Erau mii de oameni din cauza că vama dintre Croaţia şi Serbia era închisă. Am încercat să ne împrietenim cu ei. Am fost surprinşi să vedem profesori, ingineri, oameni care arătau foarte bine. Cred că trăiau bine în ţara lor, dar au pierdut totul. Sunt oameni care au nevoie de ajutor”, a spus Andrei. Reperzentant al unei organizaţii creştine, voluntarul moldovean crede că Europa nu ar trebui să se teamă de imigranţii, în mare parte musulmani, ci Europa ar trebui să se reîntoarcă la respectarea principiilor creştine. „Cred că Dumnezeu vrea să trezească Europa. Generaţia de azi a uitat de Dumnezeu”, explică tânărul fenomenul valului musulman care cuprinde Europa Creştină. Imigranţii lăsaţi să treacă, marfa oprită În timp ce valul de imigranţi care se îndreaptă spre Germania şi ţările nordice este controlat şi lăsat să treacă graniţa dintr Serbia şi Croaţia, între cele două ţări tensiunile au escaladat ducând la închiderea totală a circulaţiei în punctul de trecere a frontierei Bajakovo-Batrovci situat pe autostrada Zagreb – Belgrad. Primul pas în acest sens l-au făcut autotităţile croate, care au oprit traficul de marfă dinspre Croaţia spre Serbia, în încercarea de a determina Belgradul să direcţioneze valul de imigranţi şi spre România sau Ungaria. În urma şicanelor dintre cele două state s-a ajuns ca să fie lăsate să treacă doar camioanele cu marfă perisabilă, cozile de camioane întinzându-se pe mai bine de 15 kilometri. Şoferii de TIR, majoritatea turci şi bulgari, unii dintre ei fiind blocaţi de patru zile, au fost nemulţumiţi, ajungându-se la blocarea totală a circulaţiei. Unii dintre şoferii de TIR au venit câte patru kilometri până în punctul de trecere a frontierei pentru a-şi lua apă şi mâncare. Autorităţile sârbe le-au oferit TIR-iştilor apă şi mâncare, dar unii dintre ei au refuzat ajutoarele, fiind revoltaţi pentru că sunt blocaţi de mai bine de 72 de ore. „Nimeni nu a dat nicio explicaţie şi dintre noi, nimeni nu ştie de ce suntem blocaţi de atâtea zile aici”, a spus Vladan Todosievici, un şofer de TIR Sârb, căsătorit cu o sârboaică de origine română din Belobreşca (judeţul Caraş-Severin). „De luni de la ora patru şi jumătate după-masa mă aflu aici. Maşina mea este la patru kilometri de graniţă. Soluţia ar fi ca cei doi premieri să se aşeze la masă şi să rezolve această dispută pentru că pierderile sunt foarte mari. Dacă statele care au pierderi din cauza blocajului vor cere daune nu va fi bine”, a declarat Valeri, un şofer bulgar care transportă hârtie pentru Italia. 
Citeste mai mult: adev.ro/nv6yj2

Latinizarea limbii dace, un basm de adormit lingviştii

EXPUNERE.COM SEPTEMBER 27, 2015
Avertisment!
Pentru cei care iubesc atât de mult mitul latinizării limbii dace şi pentru care dărâmarea acestei poveşti ar fi o imensă tragedie psihică le recomand să nu citească acest material.
Dogma oficială, pe care toţi am învăţat-o, afirmă că după cucerirea romană din 106 e. n. şi până la retragerea aureliană din 275 e. n. limba dacă a dispărut, din ea rămânând aproximativ 150 cuvinte.
Întrebarea pe care mi-am pus-o când am început să studiez acest domeniu a fost următoarea:
Cum a fost posibil, să existe o limbă română unitară pe un teritoriu atât de întins (România plus Basarabia şi Bucovina), în condiţiile în care administrativ, acest teritoriu nu a fost unit decât în timpul lui Burebista şi Decebal, aproximativ 86 de ani, la 1600 e. n. timp de un an sub stăpânirea lui Mihai Viteazul şi apoi de la 1859 cînd a fost prima Unire­­­­?
Răspunsul oficial nu oferă nici un fel de argumentaţie, este ca în Biblie ­­„Crede şi nu cerceta” ba chiar punerea în discuţie a acestei probleme este privită ca o erezie majoră.
O explicaţie a acestei intransigenţe poate veni din secolul XVIII când ne străduiam să ne afirmăm anterioritatea pe acest pământ faţă de maghiarii din stepe şi cum legăturile noastre cu civilizaţia romană erau greu de discutat, am creat această teorie pe care în entuziasmul general patriotic a fost greu să mai poată fi analizată lucid.
Revenind la întrebarea iniţială:
Este posibil ca în 169 de ani romanii să fi schimbat limba unui întreg popor, aceasta să ramână unitară, şi să reuşească să o schimbe chiar în regiuni pe care nu le-au stăpânit niciodată?
Pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie să luăm în calcul toate argumentele şi să verificăm toate ipotezele.
O astfel de ipoteză ar fi că civilizaţia geto-dacă ar fi fost atât de înapoiată cultural şi lingvistic, încât atunci când i-au cucerit romanii, geto-dacii ar fi trecut în masă la latinitate, ca și cum de abia ar fi aşteptat să scape de limba cu care s-au născut.
Să vedem dacă datele pe care le avem ne pot permite această ipoteză.
Spaţiul carpato-danubiano-pontic a fost locuit neîntrerupt (o atestă istoria oficială) de peste 600.000 de ani, din paleolitic şi există chiar dovezi neverificate foarte bine, că acest spațiu ar fi fost unul din locurile de antropogeneză (omul de la Bugiulești, un australopitec,) unde s-a născut „Omul”.
Clima, relieful şi existenţa depozitelor de sare la suprafaţă au fost argumente foarte puternice ale locuirii omului în acest spaţiu.
Importanţa sării pentru existenţa vieţii este adesea uitată deşi în condiţii de efort prelungit, prin transpiraţie se pierd săruri care sunt indispensabile funcţionării normale a celulei, şi supravieţuirii. În sare se conservau alimentele, cu sare se argăseau pieile, iar suplimentul de sare pentru animalele domestice era vital. Se pare că „salariul” provine din salis=sare (latină) şi că în cantitaţi de sare erau plătiţi soldaţii romani la început. Ocna Sibiului are urme de locuire permanentă din paleolitic și până în prezent.
Masivele de sare din spaţiul acesta erau singurele surse exploatabile la suprafaţă, din Europa începuturilor. S-au creat adevărate drumuri ale sării care brăzdau continentul, așa cum mai târziu a fost „Drumul Mătăsii”.
În acest spaţiu a apărut prima scriere cunoscută, mai veche cu 1.000 de ani decât cea de la Sumer, și anume scrierea pictografică de pe tabliţele de la Tărtăria care a apărut [„curând după jumătatea mileniului al VI-lea și a fost folosită continuu timp de un mileniu și jumătate în epoca cuprului din Europa central-răsăriteană între 5.500 și 4.000 î.e.n.. Este acum cert că scrierea veche europeană este mult mai veche decât cea sumeriană”].
Am citat din Marija Gimbutas – Civilizaţia Marii Zeiţe şi sosirea cavalerilor războinici Ed. Lucreţius 1997 pag. 37.
În zona Porţilor de Fier s-a descoperit în 1965 unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, și anume Lepenski Vir în zona Serbiei și Schela Cladovei în zona românească a cărui datare arată o vechime de 10.500 ani, din vremurile de după Potop, dacă ar fi să credem Biblia. (Marija Gimbutas pag.53.).
Am ales referinţele din „Civilizaţia Marii Zeiţe şi sosirea cavalerilor războinici” a Marijei Gimbutas deoarece aceasta a fost o autoritate în materie, fiind profesor de arheologie europeană cu specializarea în neolitic la Universitatea din Los Angeles între anii 1965-1995 şi de origine lituaniană, deci nu poate fi banuită de simpatii proromâne.
Culturile neolitice, Cucuteni, Hamangia, Boian, Petreşti, Gumelniţa atestă o locuire foarte intensă şi o tehnologie destul de avansată. Când spunem neolitic ne gândim imediat la epoca pietrei şlefuite, deci o piatră nu cioplită ca în paleolitic, ci puţin mai finisată, dar tot în epoca pietrei erau.
Fals. Acum 7000 de ani în civilizaţia Gumelniţa se prelucra aurul şi se făceau bijuterii din el. Arta ajunsese la un rafinament pe care cu greu ni-l putem imagina.
Acest cap de copil nu este o operă pierdută a lui Brâncuş, ci al unui artist din cultura Gumelniţa.
Sistemul de construcţie al caselor pe structură de lemn şi apoi acoperită cu pământ (care are certe calitaţi izolante) mai există și azi la 60-70% din locuinţele construite în România (se observă foarte bine la inundaţii), atunci a fost inventat.
Toate au culminat cu formarea imperiului lui Burebista. Aceste teritorii au fost unite sub o singură administraţie şi au format o entitate puternică privită cu teamă chiar de romani.
Făcând o sinteză până în acest moment istoric putem spune că pe acest teritoriu a luat naştere una dintre cele mai vechi civilizaţii care cunoştea scrierea cu 1.000 de ani înainte de Sumer, care avea o tehnologie avansată şi o putere militară destul de mare.
Era Imperiul Roman superior Civilizaţiei dace?
La capitolul tehnologie, organizare, evident da pentru că altfel nu ar fi reuşit sa ne învingă.
Dar în timp ce la Roma erau o mulţime de zei și zeiţe (religie politeistă), dacii nu aveau decât un singur zeu (monoteişti), Zalmoxis. (Herodot).
În timp ce Imperiul Roman era sclavagist, iar culmea ororii sclavagismului erau luptele de gladiatori când cetăţenii romani respectabili se bucurau şi erau cuprinşi de emoţii estetice la vederea şuvoaielor de sânge ce curgeau din trupul gladiatorilor ucişi, în Dacia nu se întâmpla nimic similar, iar dacă au existat sclavi, aceştia erau extrem de puţini.
Dacii au avut cea mai completă doctrină medicală care este şi astăzi superioară medicinii moderne, unitatea între trup şi spirit şi vindecarea întregului.
„ […] Dar Zalmoxis, adăuga el, regele nostru, care este un zeu, ne spune că după cum nu trebuie să încercăm a îngriji ochii fără să ţinem seama de cap, nici capul nu poate fi îngrijit neţinându-se seama de corp, tot astfel medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli (anume) pentru că ei nu cunosc întregul pe care îl au de îngrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el, toate lucrurile bune şi rele pentru corp şi pentru om în întregul său, vin de la suflet şi de acolo curg (ca dintr-un izvor) ca de la cap la ochi. Trebuie deci, în primul rând, să tamăduim izvorul răului ca să se poată bucura de sănătate capul şi tot restul trupului.”
Platon, Carmide ( Platon 428-347 î.e.n.)
Deci era Imperiul Roman, superior moral, filosofic, religios? Cu siguranţă NU.
Am putea face o paralelă între Imperiul Mongol şi China sau mai în zilele noastre, între SUA şi India sau China să zicem. Cam aceasta era diferenţa între Dacia şi Imperiul Roman.
După moartea lui Burebista, imperiul s-a dezmembrat, şi apoi în faţa pericolului roman o parte din teritorii s-au reunit sub conducerea lui Decebal. Romanii au cucerit Dacia în 106, dar ei au stăpânit efectiv din Dacia nord Dunăreană doar aproximativ 1/5 (vezi harta de mai jos). Centrul stăpânirii romane (în roşu pe hartă) a fost pe munţii Apuseni pentru că pe ei aurul dacilor îi interesa şi nimic altceva.
Romanii au cucerit Dacia pentru că altfel Imperiul era în faliment şi atât de mult s-au bucurat că ne-au cucerit încât s-au distrat 123 de zile (cea mai lungă petrecere din istoria omenirii, evident cu gladiatori daci).
Comparând zona de stapânire romană cu suprafața celor două state de limba română, (harta României și a Republicii Moldova de sus) observăm că logic este aproape imposibil să acceptăm varianta înlocuirii limbii dace cu limba latină pe un asemenea teritoriu în condiţiile unei stăpâniri romane atât de puţin întinsă. Dacă ar fi să acceptăm teoria latinităţii pe un asemenea teritoriu privind harta, am putea deduce că limba română vorbită în aria în care au stăpânit romanii ar trebui sa fie mult mai curată, în orice caz mai aproape de latină decât cea din Bucovina de exemplu. În realitate însă, nu există diferenţe semnificative.
Dar să presupunem totuşi că dogma latinizării este adevarată. Au venit romanii în 106 şi au început o campanie de latinizare a dacilor. Mii de învăţători romani şi-au încălţat sandalele, au luat toiegele, tăbliţele de scris şi translatorii, care trebuia să le asigure înţelegerea cu populația dacă şi au început latinizarea. Populaţia în acele vremuri era o populaţie de păstori, de vânători şi agricultori, iar aceştia trebuia să fie găsiţi, convinşi prin translatori de importanţa studiului limbii latine şi convinşi în primul rând de cât de buni sunt romanii sau de avantajele vorbirii în limba latină, iar în final aceştia nu ar mai fi denumit pădurea sub numele de „pădure”, ci „silva” sau în loc de tata ar fi spus „pater”.
Ce ar fi câştigat dacii din această învaţare a limbii latine? Probabil favoruri de la stăpânitorii romani, mândria de a vorbi limba celui mai mare imperiu al lumii care-i cucerise şi posibilitatea de a vizita Roma fară translator.
Ce ar fi câştigat romanii? Probabil mulţumirea sufletească a faptului că limba latină este vorbită de mult mai multă lume şi că aici, la margine de imperiu, se simţeau ca pe străzile Romei.
Ar mai fi o problemă. Media de vârstă fiind în vremurile acelea mult mai mică decât astăzi, trebuia ca această campanie să fie facută foarte rapid pentru ca subiecţii să apuce să-şi înveţe urmaşii latineşte.
Ce costuri ar fi avut această campanie pentru romani? Probabil uriaşe deoarece trebuie luat în calcul şi că trebuia asigurată protecţia acestor misionari ai latinităţii, ei ajungînd în zone în care se vorbea limba dacă, dar stăpânirea romană nu era privită cu simpatie dovadă şi desele rascoalele ale dacilor din zona ocupată.
Vorbesc romanii în documentele lor de o operaţiune de o anvergură aşa de mare ce ar fi necesitat costuri uriaşe? Au ajuns romanii în Bucovina şi Basarabia mai mult decât cu misiuni comerciale? Din câte ştim noi, nu. Care ar putea fi explicaţia că totuşi acolo se vorbeşte româneşte? O explicaţie a fost că în timp, dacii care au fost latinizaţi de romani au luat la rândul lor toiagul şi tăbliţele şi s-au apucat să-i latinizeze ei pe dacii rămaşi neaoşi. Este o ipoteză. Este aceasta credibilă? Dogma spune că da.
Este acest proces de schimbare a limbii unui popor într-o perioadă scurtă de timp (la nivel istoric) frecvent în istorie?
Din câte ştim, până în prezent nu s-a mai întâmplat nicăieri aşa ceva.
Interesant este că romanii nu au putut să latinizeze nici măcar Peninsula Italică, deşi au avut la dispoziţie din 753 î.e.n. când s-a înfiinţat Roma (după legende) şi până în prezent (2750 de ani). Dacă ar fi latinizat-o atunci, în Italia nu ar exista dialecte şi ar exista o unitate de limbă mult mai puternică decât în România fiindcă romanii au avut la dispoziţie mult mai mult timp. Şi totuşi, în Italia sunt aproximativ 1500 de dialecte!
De ce au vrut romanii să ne latinizeze numai pe noi deşi până la noi au mai cucerit o mulţime de popoare, şi lor nu le-au schimbat limba, (au stăpânit în Anglia 400 de ani, Siria şi tot litoralul mediteranean sute de ani, Armenia, Georgia, toată Asia Mică, Malta 1000 de ani) ramâne un mare mister al antichităţii la a cărui dezlegare chemăm toti lingviştii români care susţin teoria latinizării.
Interesele cuceritorilor dintotdeauna au fost de a obţine cât mai multe bogăţii din teritoriile stăpânite, iar pentru aceasta nu aveau nevoie decât de câţiva translatori care să aducă la cunoştiinţa băştinaşilor poruncile şi cererile stăpânitorilor (vite, cereale, fecioare, alte produse).
Schimbarea limbii unei populaţii, schimbarea compoziţiei etnice a unei populaţii se produce doar în perioada modernă când se pune problema justificării stăpânirii unui teritoriu cu alte argumente decât argumentul forţei. În perioada modernă, maghiarii au stăpânit 600 de ani în Transilvania, nu 169 ca romanii, și în ciuda faptului că au făcut tot ce le-a stat în putinţă, tot nu au reuşit să-i facă pe ardeleni să-şi uite limba şi să vorbească doar maghiara.
Dacă totuşi romanii nu ne-au latinizat atunci, cum de există o asemănare atât de mare între limba româna şi italiană? Există dovezi conform cărora limba română este o limbă foarte veche şi anume este indo-europeană comună care era deja cristalizată la venirea romanilor. Dacă vom compara aria de vorbire actuală a limbii române cu vatra geto-dacică (fig.1 si fig.3) observăm o suprapunere perfectă care după părerea noastră nu este deloc întâmplătoare, comparaţie care vine în sprijinul afirmaţiei că limba dacilor era deja formată când ne-au cucerit romanii, iar influenţele pe care le-a suferit mai târziu au fost nesemnificative.
Întemeierea Romei s-a produs la 753 î.e.n. (din legende) şi s-a făcut de către troianul (neam tracic) Eneas care după distrugerea Troiei de către greci s-a stabilit în Peninsula Italică şi a întemeiat Roma.
Putem emite ipoteza care este susţinută de unele dovezi că Troia a fost înfiinţata de un popor care a migrat din Carpaţi şi care vorbea limba dacă. În 106 când romanii au cucerit Dacia practic s-au reîntors pe meleagurile de unde au plecat la o distanţa de 1.000 de ani, dar acum în calitate de cuceritori. Există de asemenea mărturii ale unor istorici antici cum că din spaţiul românesc au migrat către peninsula Italică mai multe populaţii într-o perioadă cuprinsă între anii 3000 î.e.n. şi 1000 î.e.n.
O ipoteză disperată care încearcă să susţină dogma oficială este că romanii, fiind o civilizaţie superioară tehnic, militar, administrativ, juridic, i-au făcut pe băștinași să preia din limba latină termeni din respectivele domenii, iar aceștia (băștinașii) ar fi preluat întreaga limbă latină. Aceasta ar fi ca şi cum în zilele noastre, preluând termenii de „internet”, „computer” sau„briefing” am începe să spunem în loc de mamă „mother” sau „father” în loc de tată. Este evident o aberaţie fiindcă este logic să preiei termeni noi (sau chiar sa înveţi o limbă nouă) pentru care nu ai corespondenţi, dar nu este logic să schimbi mii de cuvinte (sau toată limba) doar de dragul unor termeni noi.
Se vorbeşte foarte intens despre armonia care există între populaţia dacă şi romanii cei civilizatori şi despre osmoza care s-a făcut între cele două populaţii. Nimic mai fals. Din analiza cimitirelor din perioada romană, după riturile de înmormîntare se constată diferenţierea netă între localnici şi ocupanţi, ale căror morminte erau separate ca dispunere în cimitir, mormintele localnicilor fiind foarte sărace, iar ale stăpânitorilor foarte bogate. Practic autohtonii erau sărăciţi la maximum, în timp ce cuceritorii trăiau în lux şi bogăţie, ceea ce este absolut logic în orice perioadă şi mai ales în antichitate. Este greu de crezut că asupriţii ar fi nutrit o dragoste neţărmurită faţă de asupritori în aşa fel încât să-şi schimbe limba şi obiceiurile.
Se vorbeşte la fel de mult despre frumuseţea femeilor dace şi cum în timp prin căsătorii mixte s-a creat poporul român. De abia în jurul anului 212 edictul împăratului roman Septimius Severus legalizează căsătoriile între soldaţii romani şi frumoasele autohtone. Pare cam scurt (55 de ani!) timpul de osmoză şi de formare a poporului român. Existau şi cutume foarte puternice care îngreunau amestecul cu ocupanţii, care au ajuns până în zilele noastre sub forma expresiei „Să nu-ţi strici sângele”, să nu te amesteci cu străinii, iar cine a trăit la ţară ştie că şi acum există o rezistență şi o neîncredere faţă de străini (venetici) chiar dacă vin din satul vecin. A existat o lege din anul 1767 care stabilea izgonirea din ţară şi confiscarea averii în cazul căsătoriei cu străinii (Paul Lazăr Tonciulescu).
Singura explicaţie logică este că limba română era puternic cristalizată la venirea romanilor. Era imposibil ca în 169 de ani, romanii să fi schimbat complet o limbă, iar aceasta să dăinuie neschimbată aproape 1.800 de ani până la 1859 când teritoriile româneşti încep să fie reunite sub o administraţie unică.
Dacă totuşi procesul de latinizare a existat, acesta desfide orice logică, orice date istorice, orice experienţă a altor popoare şi face din istorie o povestire ştiinţifico – fantastică (deşi povestirile S.F. bune au logică!).
Singura ipoteză care ar mai putea fi luată în calcul poate fi doar o intervenţie Divină directă, dar eu cred că Dumnezeu avea alte treburi mai importante de făcut decât să-i înveţe pe daci limba latină .
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ
1. MARIJA GIMBUTAS, Civilizaţia Marii Zeiţe şi sosirea cavalerilor războinici, Ed. Lucreţius, 1997
2. GABRIEL GHEORGHE, Sarea Carpatică – criteriu pentru regândirea istoriei, Revista Munţii Carpaţi nr. 16, 1999
3. GETICA, nr. 1-2 și 3-4, Ed. Gândirea, 1992
4. ROMÂNIA, atlas istorico-geografic, Ed. Academiei Române, 1996
5. IORDACHE MOLDOVEANU, Dacii vorbesc
6. BALAS MOLDOVEANU, Introducere în tracologie, Ed. Semne, 1999
7. G.D. ISCRU, Naţiunea matcă din spaţiul Carpato – Danubiano-Balcanic, Casa de editura şi librărie „Nicolae Bălcescu”, 1998
8.PAUL LAZĂR TONCIULESCU, Impactul Romei asupra Daciei, Ed. Miracol, 1997
9.ELIE DULCU, Românii, o antichitate arhaică, Ed. Luana, 1998
10. ALEXANDRU BADEA, Începuturi româneşti, Ed. Enciclopedică, 2001
Comentarii
Am scris acest material în anul 2000 şi nu am nici o pretenţie de primordialitatea ideii. Majoritatea argumentelor erau cunoscute şi acceptate în cadrul Societăţii Getica al cărei membru eram. Singurul argument nou pe care nu l-am găsit nicăieri este argumentul vizual, suprapunerea mentală a hărților cu imperiul lui Burebista, stapânirea romană şi harta cu cele 2 state de limba română şi care cred eu că este un argument foarte puternic în sprijinul ideii de păstrare a limbii dace.
Am folosit în primul rând argumente logice şi mai puţin tehnice deoarece mă adresez mai ales omului obişnuit care este deschis şi mai puţin specialistului, care a construit demult o fortăreaţă în jurul dogmei latinităţii, iar ca eu să aştept acum, să o dărâme el cu mâna lui ar fi o aşteptare mult prea mare.
Pentru specialişti sau pentru cei cărora le-am zdruncinat un pic credinţele şi vor argumente tehnice le recomand cu cea mai mare căldură cartea „Începuturi româneşti” scrisă de un specialist, istoric reputat, Alexandru Badea şi care demolează piatră cu piatră dogma latinităţii cu argumente ce nu pot fi combătute.
De aceea, această carte a fost trecută sub tăcere pentru că, neavând argumente cu care să fie combatută, politica a fost de ignorare pentru că sigur „dacă nu vorbim de ea înseamna că nu există”.
Din nefericire, din 2000 şi până acum nu s-a schimbat absolut nimic, nu s-a zdruncinat nici măcar o pietricică din mitul latinităţii. Dar cine ştie…
Dumitru Badilă, 2008
http://adevaruldespredaci.ro/
Sursa articolului aici

Ion Cristoiu: Românilor li se refuză intrarea în Schengen, dar imigranții trec granițele și nu-i întreabă nimeni nimic. Operațiunea imbecilă a CIA a adus haosul în Orientul Apropiat, iar Europa nu a reacționat

EXPUNERE.COM SEPTEMBER 27, 
Jihadiștii din gruparea Stat Islamic au distrus în urmă cu câteva zile templul Baal Shamin, unul dintre cele mai importante situri din orașul antic Palmira.
Ion Cristoiu povestește pe blogul personal că a vizitat sanctuarul și alte situri din oraș în 2010, când Siria nu era devastată de război. ”Cei din ISIS au comis una dintre marile crime ale istoriei, egală cu un genocid: Au distrus un Monument de importanță crucială pentru Memoria umanității. Și n-au distrus în timpul năvălirilor barbare, cînd Imperiul Roman se prăbușise, n-au distrus în Evul Mediu, zis și întunecat, n-au distrus în anii războaielor nesfîrșite, poreclite și de 30 sau de 100 de ani. Au distrus în anul de grație 2015, când Omenirea beneficiază de telefon mobil, de Internet și de libertățile fundamentale ale omului, cînd se fac demonstrații pentru supraviețuirea crocodililor și cîinii beneficiază de locuri de lux în hoteluri”, remarcă jurnalistul pe blogul său.
Știrea este una foarte tristă mai ales pentru cei care au avut ocazia să se apropie de ruinele rămase de mii de ani în picioare. Aceasta vine împreună cu o altă știre, la fel de îngrijorătoare, care anunță că Europa se confruntă cu o nouă migrație a popoarelor.
De ani de zile României i se refuză să intre în spațiul Schengen, ”deși ai noștri au făcut tot ce li s-a spus, inclusiv de a fi mituit, prin afacerea EADS, niște ștabi nemți, fericiți că Estul le dă posibilitatea de a se îmbogăți prin corupție”. Pentru români, faptul că nu sunt incluși în spațiul Schengen înseamnă că trebuie să suporte controalele polițistului de frontieră.
Cristoiu povestește că, ultima oară când a fost în Germania, ”neamțul tîmpit de la ferestruica ghișeului de la Aeroportul Tegel (să te ferească Dumnezeu de un neamț tîmpit, față de alte neamuri, cînd sunt tîmpiți, nemții sunt dublu tîmpiți, deoarece creierului de găină i se adaugă supunerea de robot la proceduri!)” a fost aproape să-l ia la bătaie, de teama ca să nu cumva să intre în Germania ilegal.
”Acum, îmi dau seama că aș fi putut intra în Germania fără nici o problemă. Și nu înselîndu-l pe idiotul de la frontieră, ci dîndu-i cu tifla. Și nu pe șest, ci transmis în direct la tv”, continuă Ion Cristoiu. El susține că ar fi putut face acest lucru dacă era unul din miile de imigranți care iau cu asalt statele europene. ”Încercați să intrați în Serbia fără pașaport. Ați fi imediat întors înapoi. Și, dacă ați face scandal sau chiar numai dacă ați insista, v-ați trezi și cu o scatoalcă”.
Cristoiu susține că miile de imigranți sunt niște inși care plătesc bani grei unor baroni ai emigrării, la fel de periculoși precum baronii drogurilor din Columbia, pentru a ajunge pe pământ european, acolo unde trec graniță după graniță fără a avea vrea vreun ban. ”Și nu pe furiș, ci cu scandal, transmiși în direct de televiziuni, bociți de ONG-uri și priviți cu stupefacție de politicieni. Deocamdată, România e ocolită. Imigranții n-au descoperit că e drum spre Vest și prin țara noastră. Cînd vor descoperi, să vezi invazie migratoare!”.
Dincolo de efectele asupra economiei, acești imigranți îi îmbogățesc pe ticăloșii de baroni ai imigrării și trec granița încălcând legea.
”E limpede că liderii occidentali, prin nimic deosebiți în micimea gîndirii lor de liderii mîncători de semințe din România, sunt depășiți de noua provocare istorică. Mă întreb cum ar reacționa pițifelnicii care conduc acum Europa de Vest, dacă Rusia și-ar trimite tancurile să treacă peste granițele țărilor lor? Noroc că Rusia, contrar propagandei tembele de la noi, n-are de gînd să facă un asemenea experiment”, opinează jurnalistul, potrivit b1.ro.
Toate acestea se întâmplă deoarece ”americanii, mai precis sergenții mesianici de la CIA, cei loviți de paranoia numită instaurarea democrației americane peste tot în lume, au destabilizat Orientul Apropiat cu Operațiunea lor imbecilă: Primăvara arabă”. În locul democrației s-a instaurat, însă, un haos absolut în care proliferează radicalii din ISIS, baronii imigrărilor ilegale, bandele de răufăcători care terorizează orașe întregi, șefi de trib care-și dispută sîngeros teritorii.
În opinia lui Cristoiu americanilor de la CIA nu le-a convenit regimul lui Assad, așa că au acordat credit unora din Siria care se recomandau drept Opoziția democratică. Rezultatul a fost războiul civil și instaurarea puterii Statului Islamic asupra unei părți din teritoriul sirian.
Europa nu a reacționat la nebunia americană, deși realiza că rezultatul va fi un dezastru. ”Acum, americanii asistă impasibili, dacă nu chiar bucuroși, la luarea cu asalt a Europei de către miile de imigranți produși chiar de americani. Și e doar începutul. În Orientul Apropiat sunt milioane de barbari care așteaptă să se îmbarce pentru a atinge țărmul visat al Noii Rome”, își încheie Ion Cristoiu articolul.
Sursa articolului: activeNEWS.ro

Stalin: Ungaria trebuie pedepsită. Transilvania trebuie dată României

EXPUNERE.COM SEPTEMBER 27, 2015
Un loc important in elaborarea politicii sovietice fata de Romania l-a ocupat problema Transilvaniei. Însemnatatea acordata de Moscova rezolvarii litigiului teritorial romano-ungar se explica prin faptul ca problema Transilvaniei a fost perceputa de conducerea sovietica nu numai din unghiul de vedere al raporturilor sovieto-romane si sovieto-ungare, ci si ca un mijloc de consolidare a influentei sovietice in Europa de Sud-Est.
Fara a intra in toate detaliile evolutiei atitudinii sovietice in problema Transilvaniei este de mentionat ca, in intrevederea din 23 iunie 1941 dintre Molotov si ministrul Ungariei la Moscova, Kristoffy, seful diplomatiei sovietice a declarat ca”Uniunea Sovietica nu are nici un fel de probleme litigioase in relatia cu Ungaria si nu are nici un fel de pretentii fata de Ungaria. Uniunea Sovietica nu are obiectii in legatura cu extinderea teritoriului Ungariei pe seama Romaniei”.
Aceasta atitudine se explica prin faptul ca, in acel moment, Uniunea Sovietica dorea sa determine guvernul ungar sa nu se alature atacului german impotriva URSS. De indata ce, chiar in aceeasi zi, la 23 iunie Ungaria a rupt relatiile diplomatice cu URSS si la 27 iunie 1941 a declarat razboi Uniunii Sovietice, pozitia atat de binevoitoare a Moscovei fata de Ungaria si fata de litigiul teritorial romano-ungar s-a schimbat radical.
“Ungaria trebuie pedepsita” (Stalin dixit)
In discutia dintre Stalin si Eden din 16 decembrie 1941, in cursul careia cel dintai a subliniat necesitatea extinderii teritoriale a Romaniei in detrimentul Ungariei (era vorba evident la acea data de anularea Arbitrajului de la Viena), dictatorul sovietic a exprimat in repetate randuri ca Ungaria trebuie “pedepsita” pentru atitudinea ei din timpul razboiului, altfel spus pentru intrarea ei in razboi alaturi de Germania, fara ca ea sa fi avut vreun litigiu cu Uniunea Sovietica.
In nota intitulata “Despre Transilvania” redactata de Comisia Litvinov, la 5 iunie 1944, se arata ca”atat Ungaria cat si Romania isi fundamenteaza in mod convingator pretentiile lor asupra Transilvaniei. Ungaria arata in mod just ca, in decursul unei perioade indelungate, de mai multe veacuri, Transilvania a fost strans legata de ea in diverse grade atat din punct de vedere politic cat si spiritual. Argumente istorice in folosul pretentiilor ei aduce si Romania, referindu-se la originea actualei Transilvanii din provincia romana a Daciei in care, din timpuri stravechi, s-au aflat romani si unde maghiarii si secuii fie au navalit ulterior, fie au sosit in calitate de colonisti…”.
Nota arata ca, din punct de vedere etnic, doar Romania isi poate fundamenta revendicarea asupra Transilvaniei intrucat majoritatea populatiei o formeaza romanii. O delimitare pe principii etnice este insa imposibila din cauza intrepatrunderii populatiei romane si maghiare. Subliniind ca Tratatul de la Trianon si-a pierdut valabilitatea textul sovietic arata ca”din punct de vedere politic este imposibil de a pastra in vigoare” decizia arbitrilor de la Viena. A acorda Transilvania Ungariei este o imposibilitate intrucat “Ungaria a fost primul stat care a aderat la Pactul Anticomintern. Ea nu a manifestat nici cea mai mica inclinatie pentru apropiere cu Uniunea Sovietica si dimpotriva a participat la toate intrigile antisovietice ale Poloniei. Ungaria a intrat in razboi impotriva URSS de partea Germaniei imediat dupa atacul acesteia din urma, faranici cea mai mica justificare. Ea nu a avut nici macar acele pretentii fatade URSS cu care incearca sa justifice participarea lor la razboi Finlanda si Romania”.
In ceea ce priveste Romania desi ea este un stat inamic “care merita pedeapsa si nu recompensa” totusi in cazul primirii Transilvaniei i s-ar putea cere din partea Uniunii Sovietice garantii pentru o “stransa si indelungata colaborare cu URSS si renuntarea deplina la pretentiile ei asupra Basarabiei si Bucovinei”. Nota sovietica atrage atentia asupra faptului ca in Romania si inainte de razboiul in curs, s-au aflat forte politice dispuse sa colaboreze cu URSS si ca “in cazul primirii Transilvaniei, partizanul unei astfel de colaborari ar putea deveni PNŢ in frunte cu Maniu. Aceasta colaborare ar gasi, de asemenea, partizani inflacarati in randurile populatiei romane din Transilvania, izbavita in sfarsit de cosmarul asupririi ungare”.
Transilvania stat separat
Comisia insa era mai inclinata spre solutia crearii unei Transilvanii independente avand in vedere ca “recunostinta se epuizeaza repede iar amaraciunea provocata de pierderea teritoriului dureaza mult”. În aceste conditii, garantiile oferite de Romania ramaneau sub semnul intrebarii si existenta unui stat transilvanean, ramas in afara oricaror uniuni sau federatii, servea mult mai bine interesele sovietice: “ramanand un mar de discordie intre cele doua state vecine, Ungaria si Romania, Transilvania nu ar putea exista fara protectia unui stat puternic apropiat de ea, care in cazul de fata este Uniunea Sovietica avand cu ea o granita comuna. O astfel de rezolvare a problemei ar raspunde si mai mult principiului autodeterminarii popoarelor”. Ea ar fi mai avantajoasa si prin faptul ca nu favorizeaza nici Ungaria, nici Romania iar controlul URSS asupra noului stat transilvanean i-ar permite sa exercite presiuni asupra Ungariei si Romaniei, impiedicandu-le sa se alature oricaror tipuri de demersuri antisovietice “un astfel de control ar consolida si influenta noastra asupra statelor balcanice si indeosebi asupra Iugoslaviei” care se invecineaza cu Banatul. Existenta unui stat transilvanean era insa vazuta ca o solutie provizorie pana la stabilirea unei colaborari garantate cu Romania sau Ungaria ceea ce avea sa determine hotararea corespunzatoare a Moscovei in aceasta problema.
Trei zile mai tarziu, la 8 iunie 1944, s-a desfasurat sedinta Comisiei Litvinov pe a carei ordine de zi s-a aflat problema Transilvaniei. În deschiderea dezbaterii Litvinov a prezentat patru modalitati de solutionare a problemei transilvanene:
1. mentinerea situatiei existente;
2. unirea Transilvaniei cu Ungaria;
3. unirea Transilvaniei cu Romania;
4. crearea unui stat transilvan independent;
Discutiile foarte vii din cadrul Comisiei au pus in luminatoate avantajele si dezavantajele solutiilor invocate pentru interesele sovietice.
Fara a fi prezent la dezbatere, cunoscutul istoric sovietic academicianul Evgheni V. Tarle si-a formulat in calitate de expert al Comisiei opiniile in problema Transilvaniei, pronuntandu-se in favoarea unui stat transilvanean independent: “orice alta solutie este pentru noi nefavorabila”. “Daca este de ales intre doua rele atunci raul mai mic este de a da Transilvania Romaniei cerandu-i in schimb diverse compensatii”.
Actul de la 23 august 1944 a obligat conducerea sovietica sa adopte o pozitie in problema Transilvaniei. inca in conditiile de armistitiu transmise la 12 aprilie 1944 guvernului roman, guvernul sovietic declarase ca injusta decizia de la Viena din 30 august 1940 si isi exprimase disponibilitatea de a participa impreuna cu Romania la operatiuni destinate sa elibereze teritoriul transilvanean.
În textul Conventiei de armistitiu semnata in noaptea de 12 spre 13 septembrie 1944, articolul 19 declara nulitatea Arbitrajului de la Viena si arata ca”Transilvania (sau cea mai mare parte a ei)” urma “sa fie restituita Romaniei”. Rezerva formulata in ceea ce priveste teritoriul Transilvaniei care urma sa revina Romaniei se explica prin dorinta de a oferi Ungariei un stimul in vederea desprinderii ei de Germania. Daca fortele politice din Ungaria stiau ca pot spera la o modificare a frontierei romano-ungare altfel cum fusese ea fixata prin Tratatul de la Trianon atunci ele ar fi fost evident tentate sa intoarca armele impotriva Germaniei pentru a obtine bunavointa celor trei mari in litigiul romano-ungar. Acest calcul s-a dovedit corect intrucat Horthy insusi a incercat la 15 octombrie 1944 desprinderea de Reich tentativa rapid anihilata de catre germani, iar autoritatile maghiare au incercat in perioada 1945-1946 sa valorifice in beneficiul lor formula din armistitiul romanesc “Transilvania (sau cea mai mare partea a ei)”.
In ciuda recomandarilor Comisiei Litvinov, Stalin a ramas constant pe pozitia caTransilvania trebuie sa apartinaRomaniei. Aceasta nu inseamna insa ca el nu a utilizat Transilvania ca un mijloc de presiune asupra Romaniei si Ungariei asa cum procedase inainte de el si Hitler in anii 1940-1944. Nu dispunem in prezent de documente care sa permita o explicatie absolut sigura asupra motivelor deciziei sale de a expulza autoritatile romane proaspat instalate in Transilvania de Nord si a introduce administratia sovietica in 14 noiembrie 1944. Cand guvernul roman s-a adresat Comisiei Aliate de Control cerand explicatii in legatura cu o decizie considerata a fi in dezacord cu prevederile armistitiului, maresalul Malinovski a raspuns: “conventia de armistitiu prevede ca chestiunea Transilvaniei va fi solutionata prin Tratatul de pace, cand se va hotari daca partea cea mai mare sau Transilvania intreaga va intra in compunerea statului roman. Prin urmare, pana la semnarea Tratatului de pace nu este posibil a se reinfiinta in Transilvania administratia romaneasca”.
Afirmatia maresalului sovietic avea sa fie contrazisa de Stalin insusi. Pentru el nu semnarea Tratatului de pace, ci instaurarea unui guvern condus de comunisti avea sa fie momentul de revenire a administratiei romanesti in Transilvania de Nord, asa cum se va intampla in martie 1945, cateva zile dupa ce A.I. Visinski impusese la Bucuresti guvernul Petru Groza.

2015-09-23

Am trăit să o vedem şi pe asta!

STIRI EXTREME PE DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2015
* Hoarde de invadatori, dovedind o bună pregătire militară, forţează frontiera unui stat UE in­de­pendent, atacând poliţia de frontieră şi armata!
Sub presiunea invadatorilor din Orientul Apropiat, Ungaria a fost obligată să declare starea de necesitate şi să îşi mobilizeze trupe la graniţa cu Serbia. Ins­tan­taneu, barbarii au trecut la re­presalii şi au deschis un front de luptă împotriva grănicerilor un­guri. Cu pietre şi sticle, cu tot ce au putut apuca, au atacat mi­litarii, dându-şi de fapt arama pe faţă – vedem acum cine sunt cu adevărat aceşti aşa-zişi refugiaţi, gata să se mânjească de sânge şi să calce în picioare pe oricine nu li se supune! Acţiu­ni­le lor sunt acte de sălbăticie, ei nu sunt refugiaţi de război, ci o ar­mată parşivă care caută să pe­netreze cu orice mijloace un te­ri­toriu pe care îl consideră ina­mic.
Am văzut că nişte bocitoare politice de la noi şi din alte state le plâng de milă islamiştilor ră­niţi la graniţa maghiaro-sârbă. Un cor de plângăcioşi a apărut pe la televiziuni, reclamând prin­tre sughiţuri riposta violentă a militarilor maghiari. Dar la ce se aşteptau? Să se arunce în ge­nunchi în faţa invadatorilor, să le ceară iertare şi, eventual, să le dea şi banii din buzunar?! Un­gu­rii au acţionat corect şi încă prea blând în raport cu ameninţarea iminentă. Bezmeticii trebuie opriţi înainte să se strecoare în inima Europei şi să o lo­veas­că dinăuntru. E bine că se gă­seşte cineva să acţioneze ferm, lăsând la o parte fariseismul şi abordările lacrimogene.
Ungaria a fost prima care a realizat pericolul islamic şi este, totodată, singurul stat care a do­vedit că are coloană vertebrală în faţa puhoiului agresiv. Într-o Europă debusolată, în care politicieni incapabili îşi demonstrea­ză zilnic incoerenţa şi slăbiciunea, Viktor Orban s-a detaşat din meleul de mediocri şi le-a arătat şefilor de stat şi de gu­verne ce înseamnă un lider autentic, un om care ştie ce vrea şi nu ezită să acţioneze pentru prevenirea pericolelor iminente care ameninţă Bătrânul Continent. Atitudinea lui deranjează pentru că îi face de râs pe conducătorii gomoşi ai marilor cancelarii europene, cu pieptul ca un dos de lingură şi care nu păşesc, ci levitează cu două palme dea­su­pra pământului, de cât se simt de importanţi! Orban le-a dat o lecţie deschisă de cum se conduce un stat, fără compromisuri, cu mână forte, prin măsuri adecvate profilului agresiv al invadatorilor.
Acţiunile de la graniţa Un­ga­­riei cu Serbia sunt cel mai se­ri­os avertisment pentru cei care tind să privească superficial ame­ninţarea. Hoarde de invadatori, dovedind o bună pregătire militară, forţează frontiera unui stat UE independent, atacând poliţia de frontieră şi armata! Ele do­vedesc că am avut dreptate atunci când atrăgeam atenţia că nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi de imaginile copiilor şi bătrânilor împinşi în faţa hoardei de sălbatici, şi că sub masca refugiaţilor se află, de fapt, o armată de ocupaţie. Scutul uman înduioşător a fost folosit pentru emo­ţionarea occidentalilor naivi şi persuadarea presei siropoase, manipulabile, cu câteva imagini prefabricate de propagandiştii islamici, care vând bine ziarele şi creează audienţă la tv. Cât pri­veşte „refugiaţii”, e tot mai evident pentru toată lumea că anima­le sângeroase au confiscat, în realitate, criza umanitară, şi în­cearcă să dea lovitura în Occi­dent sub pretextul că ar căuta re­fugiu. Evenimentele de pe fâ­şia dintre Serbia şi Ungaria trebuie să îi deştepte pe visători şi să îi aducă în fire. Nu e loc de dulcegării, de zăpăceli, în raport cu o oaste ostilă civilizaţiei eu­ro­pene, indiferent cum ar fi ea de­ghizată!
Locul musulmanilor războinici este la ei acasă. Scandalurile ultimelor zile vor lămuri opinia publică europeană asupra scopu­rilor adevărate ale exodului lor şi asupra mijloacelor deloc onorabile cu care caută să se in­flitreze şi să atenteze la viaţa Bă­trânului Continent.
P.S.: Se discută în aceste zi­le, cu o severă inflamare, despre rea­lizarea unui gard de protecţie între Ungaria şi România, la iniţiativa guvernului de la Bu­da­pesta. Ne surprinde poziţia belicoasă a Executivului român le­gat de atitudinea părţii ma­ghia­re, în condiţiile în care în toa­tă Europa doar ungurii au făcut până acum ceea ce trebuia. Gar­dul acela nu lezează cetăţenii români oneşti, care oricum treceau şi până acum graniţa doar pe la punctele desemnate pentru trecerea frontierei, şi aşa ur­mează să procedeze şi pe viitor. Gardul e împotriva năvălitorilor şi a derbedeilor care îi ajută să penetreze sistemele de siguranţă. Ungaria a procedat corect şi putem să luăm lecţii, în această privinţă, de la Viktor Orban: un stat nu trebuie să permită nimănui să în calce în picioare integri­tatea!

Un român cultiva trufe negre. 1.000 de euro kilogramul

September 23, 2015
Un tânăr din Chirsid, judetul Bihor a găsit o modalitate de a face bani cu o investiție de doar 10.000 de euro. Acesta a cumpărat puieți de aluni și așteaptă ca, peste patru ani, să crească la rădăcina lor trufe negre.
Pentru a produce trufe la rădăcină, puieţii de alun au trecut printr-un proces minuţios, într-un laborator specializat din Spania.
Pomii au fost plantaţi pe o suprafaţă de un hectar, în urmă cu patru luni. Adică Mircea Chira mai are de aşteptat mai bine de trei ani şi jumătate până va culege trufele. Răbdarea îi va fi însă răsplătită din plin, scrie digi24.ro
“Plantaţia produce timp de 30 de ani, deci chiar dacă investiţia o recuperezi după 10 ani, mai ai 20 de ani ca să culegi roadele financiare de pe ea”, spune investitorul.
Cei 400 de puieţi de alun, cumpăraţi de la o firmă specializată, la care se adaugă lucrările de sădire şi întreţinere, l-au costat pe acesta aproximativ 9.000 de euro. De pe acest teren, el va recolta în jur de 400 de kilograme de trufe.
Cei care au deja experienţă în domeniu spun că succesul cultivării trufelor negre se vede cu ochiul liber.
“În fiecare an interesul creşte, în fiecare an chiar dublăm suprafeţele cultivate anul anterior. După 4 ani de la plantare, poţi să scoţi în jur de 400 de euro pe un puiet”, susţine Bikfalvi Martin, proprietarul unei firme de arbori trufieri.
Un kilogram de trufe negre costă aproximativ 1.000 de euro.

Doi români au inventat un site de unde cumperi tot ce vrei, dar nu dai niciun ban.

September 23, 2015
Doi tineri din Ardeal au venit cu un concept de site care se bazează pe o forme de schimb vechi de mii de ani, bișnița și trocul.
Cei doi au şi mutat trocul și bișnița în mediul on-line, punând la cale un sistem destul de complex de „schimburi”. L-au denumit bişniţ.ro, numele fiind împrumutat tocmai de la bine-cunoscutul termen bişniţă.
Site-ul îţi permite să te scapi de lucrurile de care nu mai ai nevoie şi în schimbul lor să primeşti obiecte pe care poate nu ţi le permiţi. Acesta a fost creat d edoi tineri din Bistriţa şi respectiv Cluj-Napoca. Este vorba despre Andrei de 28 de ani din Bistriţa, team leader la Emerson şi Dragoş un tânăr antreprenor de 29 de ani care are o firmă ce oferă servicii în IT, informează adevarul.ro
„Ideea unui site de genul a fost de mai mult timp, dar s-a concretizat în urma unei întâmplări. Părinţii mei s-au întors din Spania în primăvara aceasta. Au venit, şi-au luat apartament şi nu au găsit pe moment mobila pe care o doreau. Nu aveau nici unde să doarmă şi am zis să luăm o canapea şi pe urmă o donăm mai departe când cumpărăm mobila şi am ajuns la concluzia că nu există în România o posibilitate să ai parte de ceva pe termen scurt sau lung, cum se întâmplă în alte părţi”, explică Andrei, unul dintre promotorii acestui proiect.
Această întâmplare i-a făcut pe cei doi să se mobilizeze şi să pună la punct un site care să îţi permită să donezi obiecte şi chiar servicii, iar în schimbul lor să ai şi tu parte de lucruri de care ai nevoie.
Deşi pare complicat la prima vedere, sistemul pus la punct de cei doi este unul destul de simplu. Practic cei care se hotărăsc să intre în horă trebuie să doneze obiectele de care nu mai au nevoie, iar în schimbul lor primesc puncte, pe care cei doi le-au denumit „niţi”.
Obiectul pe care vrei să îl donezi se licitează, pornind de la un număr de puncte stabilit chiar de proprietar. Niţii la care se ajunge în urma licitaţiei ajung la donator. Cu niţii primiţi în urma donării unor obiecte, utilizatorii pot să liciteze pentru alte lucruri de pe site. Deşi site-ul este funcţional de doar două luni, deja a adunat 500 de utilizatori. „Principiul site-ului este: <>, dacă eu dau ceva de care nu am nevoie şi poate au alţii nevoie, sunt răsplătit cu nişte puncte, cu care pot să îmi „cumpăr” altceva. Aceşti „niţi” pot fi folosiţi doar pe site şi nu pot fi schimbaţi cu bani”, explică Andrei.

Bomba socială ce va exploda la sfârșitul anului. Zeci de mii de angajați POSDRU intră în șomaj!

Caterina Nicolae 2015-09-22 
Toţi salariaţii POSDRU, respectiv toţi cei care în prezent lucrează în vreun proiect POSDRU indifent dacă sunt cu normă întreagă sau part-time, indiferent dacă sunt manageri, secretare, IT-işti, profesori, psihologi, sociologi, contabili etc., vor rămâne şomeri din noiembrie 2015. Asta pentru că, dacă în decembrie se face ultima plată (inclusiv salarială), la sfârşitul lui noiembrie se va întocmi ultimul stat. Va fi un dezastru la bugetul asigurărilor de sănătate şi bugetul de pensii! Statul român pierde, dintr-un foc, circa 50.000 de cotizanţi, care vor pune presiune pe bugetul de șomaj. Întreaga industrie POSDRU intră, de fapt, în colaps. La 31 decembrie 2015 se închid toate proiectele POSDRU. După această dată nici o cheltuială nu mai este eligibilă. Culmea, pierderea se înregistrează într-un domeniu de activitate destinat dezvoltării României: fondurile europene nerambursabile. Nu e vorba de fondurile „vechi”, cele din perioada de programare 2007-2013, unde se ştie că avem un dezastru în absorbţie. Este vorba de fondurile „noi”, cele aferente perioadei de proramare 2014-2020, destinate dezvoltării capitalului uman, pe care autorităţile române refuză să le injecteze în economie. Şanse ca viitori foști angajați POSDRU să se angajeze în cadrul unui alt proiect pe resurse umane sunt zero, cel puţin în următoarele 6 luni. Asta deoarece în cadrul POCU (Programul Operaţtional Capital Uman), continuatorul POSDRU în perioada de programare 2014-2020, nu a fost deschisă nici o linie de finanţare. În 18 martie, Ministerul Fondurilor Europene anunța că primele linii de finanţare POCU vor fi lansate... în aprilie 2015.
Nu avem Ghidul Solicitantului POCU
În 28 iunie a fost publicat pe site-ul MFE Planul multianual de lansări de cereri de proiecte POCU în care scria că primele lansări vor fi în trimestrul III 2015. Mai sunt 9 zile până la finele trimestrului III şi nu a fost publicată nici măcar o formă finală a Ghidului Solicitantului Condiţii Generale (GSCG).
Înainte de a se lansa o linie de finanţare, trebuie neapărat parcurşi cel puţin doi paşi:
1. adoptarea GSCG pe anul în curs (se elaborează de Autoritatea de Management POCU, se aprobă de ministrul Fondurilor şi se publică în Monitorul Oficial).
2. adoptarea Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice (GSCS) pentru linia de finanţare respectivă (se elaborează de Autoritatea de Management POCU, se aprobă de ministrul Fondurilor şi se publică în Monitorul Oficial).
GSCG este valabil pentru toate liniile de finanţare care se lansează în cursul unui an. În 2.09.2015, GSCG a fost publicat sub formă de draft. În 7.09.2015, a fost o consultare publică care s-a terminat cu scântei, pentru că din Ghid lipsesc lucruri de bază – de pildă care va fi mecanismul de asigurare a fluxului financiar în cadrul proiectului (viitorii beneficiari vor primi prefinanţare? Cât? Cum? Că în ghid nu scrie nimic).
Presupunând că, zilele următoare se va publica varianta finală a GSCG, mai rămâne Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice. Să presupunem că şi acesta este gata şi se publică până la sfârșitul lunii, deși e o supoziție utopică. Chiar şi în varianta după publicare trebuie lăsat un timp potenţialilor beneficiari să îşi gândească proiectul – să zicem minim două săptămâni (de obicei se lasă minim o lună în POSDRU).
După asta se deschid efectiv liniile de finanţare (adică beneficiarii pot depune cereri de finanţare). Perioada de depunere nu poate fi mai mică de o lună.
Apoi ar începe evaluarea proiectelor. Care, după experienţa POSDRU, poate dura între 3 luni şi 1 an (au fost şi linii de finanţare POSDRU la care s-a aşteptat un an jumătate răspunsul la evaluare, dar au fost puţine).
În fine, pentru proiectele câştigătoare începe procedura de semnare a contractelor. Care durează, şi aceasta, cel puţin o lună, pentru că beneficiarul trebuie să se prezinte la Autoritatea de Management cu o sumedenie de acte în original (CV-urile echipei de implementare şi ale echipei de management, copii după diplomele experţilor, certificate de la ANAF şi taxe locale pentru beneficiari şi parteneri, bilanţuri, acte constitutive, mai multe declaraţii etc.).
În POSDRU sunt circa 50 de mii de angajați. Cifra e neoficială și se bazează pe faptul că în ultimii doi ani s-au lansat 65 de linii de finanţare în valoare de peste un miliard de euro, coroborat cu faptul că, pentru un proiect de 500.000 de euro, sunt angajate, în medie, 20 de persoane.
Ce nu am reuşit să cheltuim, pierdem
Alocarea POSDRU a fost de 4,253 miliarde euro, din care: 3,476 miliarde euro cofinanţare Fondul Social European (ar fi trebuit să primim de la CE); 0,613 miliarde euro contribuţie naţională publică (ar fi trebuit să provină de la Guvern); 0,164 miliarde euro contribuţie naţională privată (cofinanţarea beneficiarilor care derulau proiecte, respectiv 2% din valoarea proiectului contractat pentru beneficiari ONG-uri, sindicate, patronate, universităţi, 5% din valoarea proiectului contractat pentru beneficiari firme și procente variabile pentru beneficiari instituţii de stat altele decât universităţi (depindea de linia de finanţare).
2015 – încă 4 linii de finanţare