September 23, 2015
Doi tineri din Ardeal au venit cu un concept de site care se bazează pe o forme de schimb vechi de mii de ani, bișnița și trocul.
Cei doi au şi mutat trocul și bișnița în mediul on-line, punând la cale un sistem destul de complex de „schimburi”. L-au denumit bişniţ.ro, numele fiind împrumutat tocmai de la bine-cunoscutul termen bişniţă.
Site-ul îţi permite să te scapi de lucrurile de care nu mai ai nevoie şi în schimbul lor să primeşti obiecte pe care poate nu ţi le permiţi. Acesta a fost creat d edoi tineri din Bistriţa şi respectiv Cluj-Napoca. Este vorba despre Andrei de 28 de ani din Bistriţa, team leader la Emerson şi Dragoş un tânăr antreprenor de 29 de ani care are o firmă ce oferă servicii în IT, informează adevarul.ro
„Ideea unui site de genul a fost de mai mult timp, dar s-a concretizat în urma unei întâmplări. Părinţii mei s-au întors din Spania în primăvara aceasta. Au venit, şi-au luat apartament şi nu au găsit pe moment mobila pe care o doreau. Nu aveau nici unde să doarmă şi am zis să luăm o canapea şi pe urmă o donăm mai departe când cumpărăm mobila şi am ajuns la concluzia că nu există în România o posibilitate să ai parte de ceva pe termen scurt sau lung, cum se întâmplă în alte părţi”, explică Andrei, unul dintre promotorii acestui proiect.
Această întâmplare i-a făcut pe cei doi să se mobilizeze şi să pună la punct un site care să îţi permită să donezi obiecte şi chiar servicii, iar în schimbul lor să ai şi tu parte de lucruri de care ai nevoie.
Deşi pare complicat la prima vedere, sistemul pus la punct de cei doi este unul destul de simplu. Practic cei care se hotărăsc să intre în horă trebuie să doneze obiectele de care nu mai au nevoie, iar în schimbul lor primesc puncte, pe care cei doi le-au denumit „niţi”.
Obiectul pe care vrei să îl donezi se licitează, pornind de la un număr de puncte stabilit chiar de proprietar. Niţii la care se ajunge în urma licitaţiei ajung la donator. Cu niţii primiţi în urma donării unor obiecte, utilizatorii pot să liciteze pentru alte lucruri de pe site. Deşi site-ul este funcţional de doar două luni, deja a adunat 500 de utilizatori. „Principiul site-ului este: <>, dacă eu dau ceva de care nu am nevoie şi poate au alţii nevoie, sunt răsplătit cu nişte puncte, cu care pot să îmi „cumpăr” altceva. Aceşti „niţi” pot fi folosiţi doar pe site şi nu pot fi schimbaţi cu bani”, explică Andrei.