Ca urmare a intensificarii afluxului de refugiati, Ungaria a cerut vineri Comisiei Europene (CE) sa activeze mecanismul de protectie civila, prin care un stat al Uniunii Europene poate primi asistenta imediata din partea celorlalte state membre.
Conform agentiei EFE, citata de Agerpres, Ungaria are nevoie in special de saltele, lenjerii de pat, perne, paturi si sisteme de incalzire. Guvernul ungar a solicitat deja Uniunii Europene opt milioane de euro ca asistenta de urgenta pentru extinderea taberelor de refugiati, Comisia Europeana promitand ca va examina rapid aceasta cerere.
Activarea mecanismului comunitar de protectie civila ar inlesni mobilizarea serviciilor de urgenta pentru a raspunde necesitatilor imediate ale Ungariei. Odata ce se va lua aceasta decizie, CE va lansa un apel catre toate statele UE sa ajute Ungaria si va coordona intregul proces.
Concret, statele vor transmite executivului comunitar cu ce pot contribui, iar Comisia va informa Ungaria cu privire la ajutorul disponibil, urmand ca apoi guvernul de la Budapesta sa decida asupra ajutorului la care va apela si va intra in contact direct cu statele ce furnizeaza acest ajutor.
Premierul ungar Viktor Orban a anuntat, tot vineri, ca orice refugiat care va patrunde ilegal pe teritoriul Ungariei incepand cu data de 15 septembrie va fi arestat.
Insa autoritatile ungare se asteapta la o presiune tot mai mare la granita sudica, avand in vedere ca in numai 12 ore inca 7.600 de refugiati au patruns in Macedonia, alti circa 22.500 fiind in prezent in curs de a fi transferati de pe insula greceasca Lesbos catre Atena, toti acestia urmand sa soseasca in zilele urmatoare la granita sarbo-ungara pe care vor dori sa o treaca in drumul lor catre destinatiile preferate din vestul Europei, mai ales Germania si tarile scandinave. Numai in ultimele 24 de ore alti 16.000 de refugiati au trecut granita dintre Ungaria si Austria.
Prim-ministrul ungar apara atitudinea politiei in fata migrantilor
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a aparat vineri comportamentul politiei cu migrantii "rebeli", dupa mai multe incidente si acuzatii precum si o inregistrare video aratand refugiati tratati in mod degradant, relateaza AFP.
De mai multe ori in aceasta saptamana, migrantii au rupt cordoanele politiei ungare intr-un loc de regrupare din apropierea frontierei cu Serbia si de asemenea au fugit dintr-o tabara de inregistrare situata in apropiere.
"Ei nu doresc sa coopereze cu autoritatile, de fapt ei sunt rebeli contra legii ungare", a declarat Orban intr-o conferinta de presa la Budapesta.
Migrantii s-au plans jurnalistilor ca trebuie sa astepte foarte mult inregistrarea, despre cerinta autoritatilor pentru amprente digitale, precum si in legatura cu conditiile rele de viata din tabara de la Röszke, aminteste France Presse.
"Ei refuza amprentarea digitala, nu vor sa mearga in locurile unde se ocupa de ei, unde exista alimente, apa, ingrijire medicala", a adaugat Orban.
Politia a facut uz de mai multe ori de gaze lacrimogene pentru a pune capat acestor incidente, dar ciocniri mai grave inca nu au avut loc.
"Exista putine tari unde politia s-ar fi abtinut sa foloseasca forta pentru a opri aceste rebeliuni", a estimat Orban. "imi scot palaria in fata lor", a spus el, adresandu-se fortelor de ordine.
Cu toate acestea, prim-ministrul nu a vrut sa faca niciun comentariu asupra imaginilor filmate in interiorul taberei de la Röszke.
Inregistrarea video, facuta in secret de un austriac care s-a dus miercuri in aceasta tabara, arata aproximativ 150 de migranti adunati intr-o sala si care se inghesuie sa prinda sandvisuri impachetate in plastic si aruncate de politisti purtand casti si masti igienice.
Politia ungara a declarat ca a ordonat o ancheta pentru "a stabili faptele", aminteste France Presse.