2015-09-29

Cum a reusit Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum sa realizeze un proiect de cooperare cu un GAL din Franta si sa atraga fonduri de 2,8 milioane de euro




Autor: Redactor25.09.2015
Infiintat in 2012, Grupul de Actiune Locala (GAL) Napoca Porolissum este inca un exemplu de succes al cooperarii dintre actorii publici si privati din Romania. Avand in compenenta 5 comune din judetul Cluj si 7 comune din judetul Salaj, Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum a reusit pana in prezent sa acceseze fonduri europene de peste 2,8 milioane de euro. Mai mult decat atat, GAL Napoca Porolissum a fost recompensat recent de Ministerul Agriculturii, la Rural fest 2015, cu o mentiune speciala pentru un proiect de cooperare realizat impreuna cu vecinul sau, GAL Lider Cluj, precum si cu un Grup de Actiune Locala din Franta.
„Ne-a bucurat foarte mult premiul oferit de Minister, din perspectiva unei recunostinte sa spunem pentru munca depusa. Am fost multimiti ca aceasta mentiune speciala a fost acordata pentru proiectul nostru de suflet, si anume proiectul de cooperare cu cei de la GAL-ul Lider Cluj, cat si cu cei de la un GAL din Franta. Scopul acestor activitati a fost un schimb de experienta si acumularea de competente pentru dezvoltarea turismului in aer liber. Din acest punct de vedere, partenerii francezi ne-au oferit multe sfaturi utile privind practicarea turismului si dezvoltarea ofertelor pentru turisti. La randul nostru, si noi ne-am oferit expertiza”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adina Mihaela Pascoiu, presedintele GAL Napoca Porolissum.
Proiectul de cooperare al celor 3 GAL-uri, realizat in cadrul Retelei Europene de Promovare a Turisumului in aer liber, a avut un buget total de 94.000 de euro: Gal Napoca Porolissum a avut o contributie la acest proiect de 33.000 de euro, GAL Lider-Cluj de 41.000 de euro, iar partenerii francezi de 20.000 de euro.
In prezent, Grupul de Actiune Locala (GAL) Napoca Porolissum este alcatuit din 13 comune, 5 din judetul Cluj (Aghiresu, Capusu Mare, Gilau, Maguri-Racatau, Valea Ierii) si 7 comune din judetul Salaj (Agrij, Buciumi, Creaca, Cuzaplac, Romanasi, Sanmihaiu Almasului, Treznea). De asemenea, in cadrul GAL Napoca Porolissum mai fac parte si 12 Societati cu raspundere limitata (SRL), 5 persoane fizice, o intreprinderea de stat – Directia Silvica Cluj, 6 ONG-uri si 2 composesorate forestiere de pe raza comunelor.
Cele mai accesate masuri de finantare ale Grupului de Actiune Locala (GAL) Napoca Porolissum, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), sunt cele dedicate instalarii tinerilor fermieri, precum si infiintarii sau dezvoltarii microintreprinderilor.
„Am avut cele mai multe cereri pentru masura 112 – „Instalare tinerilor fermieri. Aici au fost depuse 27 de proiecte la nivelul GAL-ului. Dupa ce au fost evaluate de comisia GAL-ului au ramas 22, iar in prezent sunt in implementare 16. Valoarea totala aici este 500.000 de euro. De asemenea, am avut multe proiecte si pe masura 312 – Infiintarea si dezvoltarea micro intreprinderilor. Aici au fost depuse 33 de proiecte, dar dupa selectia au ramas 19. In implementare sunt 8, cu o valoare de 328.000 de euro. Din pacate, am avut unele cazuri in care beneficiarii au fost nevoiti sa-si retraga proiectele din lipsa cofinantarii. O alta masura unde am avut proiecte a fost si 322, pentru partenerii publici. Aici avem 12 proiecte. Putem spune ca fiecare comuna a beneficiat de cate un proiect, in valoare de 100.000 de euro. Valoarea totala este 1,2 mil de euro”, precizeaza presedintele GAL Napoca Porolissum.
Odata cu dezvoltarea Grupului de Actiune Locala Napoca Porolissum, Adina Mihaela Pascoiu sustine ca oamenii au inceput sa aiba o deschidere mult mai mare asupra oportunitatilor de a-si dezvolta o afacere cu fonduri europene. „Oamenii ne cauta, ne intreaba ce fonduri europene ar putea sa acceseze, iar noi ii ajutam cu consultanta. Au o deschidere tot mai mare. In plus, cu ajutorul fondurilor europene, localnicii au posibilitate sa-si diversifice si activitatile, mai ales daca aleg sa atraga fonduri pentru activitati neagricole sa spunem”, explica presedintele GAL Napoca Porolissum.
Cu toate acestea, una dintre cele mai mari problemele cu care se confrunta un Grup de Actiune Locala este birocratia deosebit de mare, sustine Adina Mihaela Pascoiu.
„Problema cea mai mare, nu doar a noastra, ci a tuturor GAL-urilor din tara, este birocratia fantastic de mare. Dosarele care se relizeaza pentru achizitii sunt foarte ample. De accea si timpul de verificare este destul de lung. Din aceasta pricina, nici beneficiarii nu mai ajung sa-si faca licitatiile, sa-si aleaga oferta cea mai avantajoasa intr-un timp rezonabil. Mai mult decat atat, monitorizarea proiectelor o facem benevol, pe cheltuiala noastra. Ar fi bine daca am putea sa primim o autonomie si o incredere mult mai mare din partea AFIR pentru evaluarea si implementarea proiectelor. Puteam sa avem o absorbtie mult mai mare a fondurilor europene. Banii vin foarte greu. Din valoarea totala eligibila a proiectelor noastre, adica 2,8 mil de euro, am primit pana acum doar 22% din suma”, mai precizeaza presedintele GAL Napoca Porolissum.
Pentru anul urmator, Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum si-a propus sa implementeze un proiect cu fonduri europene prin intermediul caruia sa promoveze drumuri turistice la 26 de biserici din zona. Tot de anul viitor, GAL Napoca Porolissum va fi constituit doar din comune care apartin judetului Cluj, cele din Salaj urmand sa faca parte dintr-un alt parteneriat public-privat.
Grupurile de actiune locala (GAL) pot depune proiecte pe submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.
Pentru a fi eligibila, strategia de dezvoltare locala (SDL) trebuie sa fie elaborata pe baza unei abordari de jos in sus si sa sprijine activitati care sa incurajeze dezvoltarea locala in zonele rurale.