2013-11-06

În timp ce România e cu ochii pe Ţinutul Secuiesc

28 Oct. 2013
Tot România e cea care-şi pulverizează şansele, îşi bate pur şi simplu de ele. România, adică politicianul român, cel care dă prin faptele sau ne-faptele lui numele ţării tale.
Uite un titlu: Valea Jiului se pregăteşte de faliment. Valea Jiului, da, acel diamant neşlefuit, oportunitatea aia de cinci stele în turismul naţional. E locul în care se găsesc elveţii mici, minunate, dar populate cu oameni săraci. Nimeni nu mai vorbeşte despre Vale de ani buni.
Şi ca să nu spun de Ţinutul Secuiesc, o să încep cu Valea Jiului: da, ar trebui configurată o regiune cu statut special. O să urle unii: ăsta-i separatism, federalizare...
Nicidecum: Italia e stat naţional, unitar, cum vrei să-i spui – dar are cinci regiuni cu astfel de statut special. Şi-au modificat constituţia după ce politicienii au înţeles că musai comunităţile trebuie să-şi hotărască destinul. Efectul? - comunităţile au înţeles mai repede priorităţile naţionale şi s-au solidarizat cu acele priorităţi, aşa cum un om pe picioarele lui înţelege mai bine viitorul pe termen lung.
Şi dacă vrei să ştii, cred că acelaşi statut special ar trebui să existe şi în cazul Deltei Dunării şi al Ţinutului Secuiesc. Prima are specificităţi de mediu, ceilalţii specificităţi culturale unice – şi stai liniştit, s-ar solidariza repede cu interesul naţional. Ar pierde cineva dacă se descentralizează competenţe legate de reinserţia profesională şi turism (în cazul Văii Jiului), mediu (în cazul Deltei) sau culturii şi identităţii (în Ţinutul Secuiesc)? Sau oamenii ăştia au fost buni doar când i-a manipulat Ilici cu mineriadele, când încarcau portbagajele boşilor din ministere cu icre negre sau când (ce istorie...) au fost solidari, da, cu Mihai Viteazu să triumfe în Ardeal?
Pierde cineva dacă specificităţile locale sunt celebrate? Ia cineva Ardealul sau Delta în roabă şi fuge din ţară? Tu cum te-ai simţi să vină cineva să-ţi dicteze în propria curte? Cum te-ai simţi să te ştie lumea de sărăntoc, în timp ce locuieşti o Vale de aur? - să ţi se vorbească mereu de “perla turismului” - unde doar tu lipseşti: că n-ai bani?...
Acum vreo cincisprezece ani, ministrul Andrei Marga era făcut praf şi pulbere că a îndrăznit să vorbească despre autonomia universitară. Acelaşi scandal pe plăcuţele bilingve. Mai recent, furiile s-au pogorât pe steagul secuiesc – cam în acelaşi timp în care prefectul Gorjului înfigea steagul judeţului pe vârful Păpuşa ca să promoveze turismul oltenesc.
Aici nu de separatism mai e vorba, ci de nevoi şi oportunităţi concrete. Nu se poate să-ţi placă ideea (excelentă de altfel) a prefectului de Gorj şi să sudui stema secuiască.
Şi în timp ce noi povestim, Reuters scrie despre zăcămintele de gaz din Marea Neagră: între 42 şi 84 miliarde de metri cubi, când consumul anual de gaze al Romaniei este de circa 15 miliarde de metri cubi – şi care e pe cale să “le scape românilor de sub degete”.
Dacă mă duc la Evenimentul Zilei, văd încă o marcă a zilelor noastre: razie, inclusiv în Ministerul de Finanţe, pentru descoperirea unei reţele de evazionişti. Da, un senator este implicat.
Acum uită-te bine: care crezi că sunt problemele în ţara asta? Vin de la omul simplu sau din incapacitatea flagrantă a omului politic?
Nu ţi se pare că, în vreme ce tu îţi spui în fiecare dimineaţă “spor la lucru”, lângă tine vreo 588 de alţi români mustăcesc plictisiţi:
“serviciu uşor...”?