2013-11-29

Ponta nu renunţă: încă un proiect de lege specială pentru Roşia Montană! Precedent şi pentru gazele de şist! Ne vedem la Alba Iulia pe 1 Decembrie

Mihai Gotiu 28 noiembrie 2013
Nu s-a răcit bine proiectul de lege specială pentru Roşia Montană (aflat încă în aşteptarea unui vot negativ la Camera Deputaţilor), că a şi fost resuscitat proiectul de modificare a Legii Minelor. Cu aceleaşi prevederi aberante care au scos zeci de români în stradă: declararea proiectelor miniere ca fiind de utilitate publică pentru a putea facilita exproprierile în interes privat, norme derogatorii de la legile de protecţie ale mediului, a patrimoniului cultural, a fondului silvic şi agricol, regimul proprietăţii publice etc. Mai mult, de utilitate publică sunt declarate nu doar activităţile de exploatare, ci şi cele de prospecţiuni şi explorare. Chiar dacă proiectul de lege amintit nu face trimitere expresă la gazele de şist, adoptarea lui ar crea un precedent pentru o normă similară şi în cazul acestora, „legalizând” intrarea abuzivă pe proprietăţile oamenilor a firmelor de prospecţiuni şi explorare.
Proiectul de lege (care poate fi citit aici) preia şi alte aberaţii din legea specială pentru Roşia Montană, cum ar fi înlăturarea obligaţiei de declasare a monumentelor istorice ori relocarea monumentelor naturii (!?). Ca o noutate e introducerea unor drepturi de uz şi uzfruct în favoarea titularilor de licenţă asupra terenurilor afectate de proiectele miniere, ceea ce le-ar permite companiilor să utilizeze aceste terenuri chiar şi dacă nu le-ar dobândi (cu sau fără expropriere)!
***
„Aceste amendamente nu fac decât să demonstreze că actuala clasă politică propune pe bandă rulantă companiei mai multe soluţii de avizare, activitatea Parlamentului fiind subordonată intereselor industriei miniere. Aceste amendamente se vor dezbate în următoarea perioadă arătând disperarea Guvernului ce presează Parlamentul să lucreze pentru profitul companiilor străine de minerit, inclusiv de sărbatori. Mai mult, strategia de evitare a răspunderii guvernamentale pentru aprobarea proiectului Roşia Montană este continuată printr-o nouă politică a amendamentelor. După ce mii de oameni au cerut în stradă demisia iniţiatorilor legii speciale de distrugere a Roşiei Montane, această nouă lege este iniţiativa unui singur secretar general al Guvernului.
Autorităţile vorbesc mult, fac puţine şi uită repede. Se pare că nu s-au lămurit în urma propunerii aberante de lege speciale pentru Roşia Montană că românii nu vor cianură. Sunt unii prin guvern, care şi atunci când respiră, o fac doar în interesul companiei canadiene. Nici nu le trece prin cap să respecte voinţa propriilor cetăţeni de includere a Roşiei Montane în UNESCO sau să interzică cianura în minerit aşa cum a votat Parlamentul European. Ei râvnesc doar la avizarea acestui proiect extrem de distructiv şi în jurul căruia roiesc foarte multe acuzaţii de corupţie”, a declarat Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior.
“Aceste amendamente creează un precedent legal la care grupuri oligarhice doar visează: declararea unei activităţi economice profund distructive drept proiect de interes public deosebit. Guvernul confundă interesul public cu cel de partid, aruncând România în rândul naţiunilor complet subordonate grupurilor de interese”, a declarat Ştefania Simion, consilier juridic Alburnus Maior.”
***
Pe grupurile de Facebook, mii de români şi-au anunţat prezenţa la manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia şi Bucureşti sub sloganul „Uniţi, Salvăm!”. Este pentru al treilea an când, pe 1 Decembrie, vor fi transmise mesajele Campaniei Salvaţi Roşia Montană.
Pe lângă programul oficial şi cel solemn, de la ora 14.30, vă aştepta la Spaţiile RYMA (foto), pentru lansarea cărţii Afacerea Roşia Montană şi proiecţia documentarului de scurt metraj Zidurile. Making of, inspirat de programul Adoptă o casă la Roşia Montană. Dacă vor ajunge în timp util, veţi avea parte şi de un mini-concert Ad Hoc. Dacă nu, îi veţi putea asculta, de la ora 20.00, tot la Spaţiile RYMA.
Luni, cartea va fi lansată la Câmpeni, miercuri la Deva, joi la Arad şi vineri la Timişoara. Voi reveni cu amănunte.
***
Afacerea Roşia Montană la Libăria Bookstory din Cluj (B-dul Eroilor): “Fiindcă susținem campania Salvați Roșia Montană, oferim 10% reducere pentru cei care doresc să-și achiziționeze cartea Afacerea Roșia Montană , publicată la Editura Tact, 2013