2013-11-02

Romania Libera: Cum au ascuns parlamentarii Roşia Montană în legea exploatărilor miniere

ROMULUS GEORGESCU | vineri, 1 noiembrie 2013
Sintagma “Roşia Montană” a dispărut din documentele Parlamentului, dar o serie de articole discutate în Legislativ facilitează demararea exploatării.
Comisia parlamentară pentru Roşia Montană a operat o serie de modificări în proiectul elaborat de guvernul Ponta. Modificările au fost votate de PSD, PPDD şi PC, în timp ce PNL şi UDMR au cerut respingerea proiectului.
În varianta discutată în comisie, nu mai există nicio referire la exploatarea de la Roşia Montană, nici măcar în titlu. Însă, legea reglementează exploatarea minereurilor auro-argentifere “de interes public deosebit”, definite drept proiectele prin care se extrag anual cel puţin cinci tone de aur. Or, o singură exploatare se încadrează 100% în această categorie – cea de la Roşia Montană, unde firma canadiană estimează să exploateze 15 tone anual.
Încadrarea la proiecte de interese deosebit va permite un tratament preferenţial, deciziile de expropiere constituind titluri executorii pentru predarea bunurilor, potrivit legii exproprierilor. Expropriator este statul român, reprezentat de Ministerul Economiei. Astfel, proprietarii de terenuri şi imobile din perimetrul respectiv pot fi expropriaţi dar se pot adresa instanţei dacă nu sunt mulţumiţi de suma primită.
Unul dintre membrii comisiei speciale, Attila Korodi (UDMR), a identificat şi o altă miză: devierea cursurilor de apă. “Parlamentul nu că deleagă aceste prerogative, ci pur şi simplu statuează că pentru orice proiect de dimensiunea aceasta minieră este automat posibilă transferarea albiei pârâurilor”, a explicat Korodi.
Pe de altă parte, la solicitarea titularului licenţei de exploatare, ANRM poate să reconfigureze perimetrele miniere adiacente.
Strategia PSD
PSD a trecut şi la schimbarea altor legi, pe care să le coreleze cu modificările de la comisia specială. Comisia de administraţie din Senat a aprobat un amendament la Codul Silvic potrivit căruia “în vederea implementării proiectelor miniere, titularii licenţelor de exploatare pot dobândi drepturi reale asupra terenurilor aflate în cadrul perimetrelor miniere de interes public deosebit. ″. Ori, prin legea discutată de comisia specială, Roşia Montană devine un proiect de interes deosebit.
Mai mult, PSD mai are pregătit un amendament la legea minelor potrivit căruia „proiectul minier privind exploatarea auro-argentifere care face obiectul licenţei de concesiune aprobată prin HG 458/1999 este de utilitate publică”. HG 458/1999 este tocmai actul prin care guvernul Radu Vasile a aprobat licenţa de exploatare de la Roşia Montană. Potrivit alineatului următor, proiectul beneficiază de prevederile din legea privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică şi de cele din legea apelor. O prevedere asemănătoare cu cea votată de comisia specială. PSD a obţinut în Senat amânarea votului pe legea minelor, tocmai pentru a opera aceste modificări.
În acest fel, PSD împarte prevederile referitoare la Roşia Montană în mai multe proiecte de legi, niciunul cu referire la firma canadiană. Comisia specială va vota raportul săptămâna viitoare, după îl va trimite la Senat şi în final de Camera Deputaţilor, for decizional.
PSD speră să treacă modificările cu ajutorul PC şi PPDD după ce liberalii au refuzat să le sprijine. PSD şi PNL citesc diferit articolele votate de Parlament. “Legea s-a schimbat, nu vorbim de proiectul Roşia Montană, vorbim de o lege privind unele măsuri pentru stimularea exploatării minereurilor auro-argintifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit”, susţine Darius Vâlcov (PSD), preşedintele comisiei speciale. “Noi nu vom sprijini nicio lege cu dedicaţie pentru Roşia Montană”, afirmă Cristina Pocora (PNL), vicepreşedinte al comisiei.