2015-08-31

Consiliul Dirigent al Transilvaniei

Mă uit la tv la aberațiile deputatului de sector 1 București, Bogdan Diaconu, despre cum vrea să facă el ordine-n Ardeal - și-mi dau seama că băiatul ăsta e printre foarte puținii care pot scoate Transilvania în stradă.
Ş-apoi mai vedem noi cum om reface Consiliul Dirigent al lui Iuliu Maniu
PS: Toar'şu Diaconu, uite o chestie: conform Hotărârilor de la Alba Iulia, Transilvania are dreptul la un Consiliu Dirigent până la întrunirea Constituantei, cea care, legal, duce la bun sfârșit Constituția României. 
De ce zic "are dreptul", la prezent?: pentru că Brătianu a impus Constituția din 1923 en fanfare, dictatorial, fără nicio Constituantă. 
Așa că, toar'şu deputat, Consiliul Dirigent al Transilvaniei are dreptul legal de existență. Vrei să povestim, masele, despre asta?
Musai dă mai departe, pân' la sector 1 Buc

Regăsire pe malul Oltului – români, maghiari, turci şi albanezi

În Slatina, oraşul acela de pe malul Oltului, oraşul unde mi-am petrecut o parte din copilărie, era şi este încă, o cofetărie. Se numea „La Atletul albanez”, dar toata lumea o ştia de „La turci”, chiar dacă era administrată de-o familie de albanezi de mai bine de 100 de ani, din tată-n fiu. 


Foto: Slatina. Primăria. 

Între ei, vorbeau albaneza, cred, căci nu-nţelegeam ce vorbesc, şi mi se părea un lucru normal. 
La fel de normal mi se părea că cele două colege de şcoală ale mele, unguroaice şi frumoase foc totodată, de fapt secuience, căci pe-amandouă le chema Székely chiar dacă nu erau rude, să vorbeasca între ele pe ungureşte. 
Nu prea stiam eu atunci mai nimic nici despre albanezi, nici despre unguri, si nici nu-mi puneam problema ce caută ei la noi in Oltenia. Ştiam că sunt prieten cu Hasim, iar de una din unguroaice, de Anna, eram chiar îndrăgostit. 
Despre turci mai ştiam câte ceva, pentru că învăţasem de la orele de istorie că i-am bătut peste tot pe unde ne-am întâlnit cu ei, de-ajunsesem să-i compătimesc pe bieţii copii turci pentru cât de greu trebuie să le fie lor să înveţe la şcoală despre câte bătăi au luat de la români! 
După armată, s-au schimbat lucrurile. Am început să învăţ de peste tot din jurul meu că ungurii sunt răi şi vor să ne fure Ardealul, că albanezii sunt leneşi şi proşti, că evreii conduc lumea, că ţiganii sunt nespălaţi şi ne fac de râs, ce mai, doar chestia cu turcii mai era valabilă din tot ce ştiam inainte. Că i-am bătut peste tot pe unde ne-am întâlnit cu ei… 
Eram naţionalist înfocat, eram român verde, simpatizam chiar cu ideile legionare. 
Şi la vremea aia la care aveam eu aşa cam toate răspunsurile despre lume şi viaţă, am cunoscut în studenţie un om, un profesor de istorie, Domnul profesor Dorin Mihai, care mi-a distrus intregul meu eşafodaj de răspunsuri, cu puţinele sale întrebări! Atât de tare m-a dat peste cap, încât de atunci am decis că trebuie să iau totul de la capăt. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
Foto: Slatina, „La Atletul albanez". 

De-a lungul timpului, numeroase personalităţi au trecut pragul prăvăliei: Eugen Ionescu, Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Charles de Gaulle, Amza Pellea, Nicu Constantin, Doina Badea, Dan Puric, Gheorghe Hagi, James Rosapepe (fost ambasador al Statelor Unite) etc., dar şi Nicolae Ceauşescu, pe vremea când era ucenic la o cizmărie din oraş, aflată chiar vizavi de cofetărie. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Şi de atunci, de mai bine de 25 de ani, tot citesc, tot caut să aflu lucruri şi despre unguri, şi despre turci, şi despre evrei şi despre ţigani şi despre tot felul de oameni. Şi cu cât aflu mai multe răspunsuri, cu atât setea de cunoaştere devine şi mai mare. 
Am descoperit o lume întreagă in anii aceştia, dar lucrul cel mai de preţ e că l-am redescoperit pe copilul acela slăbuţ şi blond din Slatina copilăriei mele, care se bucură de prietenii săi fără să-i pese că erau albanezi, români, sau unguri!

Da. Secuii

In vara lui 1999 am fost repartizată în comisia de Bacalaureat de la liceul din Vlăhiţa. Era o căldură infernală, îmi amintesc ca am plecat de dimineaţă, cu primul autobuz care mergea spre Miercurea Ciuc şi am coborât la şoseaua principală, urmând să străbatem drumul până la liceul din localitate pe jos. Linişte peste câmp şi peste casele ale căror porţi le admiram de fiecare dată, chiar dacă le vedeam a zecea oară. 
Întotdeauna m-au fascinat porţile, cele secuieşti în mod deosebit. Încercam să înţeleg răbdarea şi dragostea de frumos a meşterilor populari şi mai ales nerenunţarea la ele a proprietarilor care, dincolo de poarta veche, aveau gospodării frumoase şi modern utilate. Şi aveam un sentiment din ăla de rădăcini prinse bine într-un ţinut ce purta amprenta oamenilor ce îl locuiau: porţi largi la case şi în suflete peste care păşeai doar după ce si daca lăsai afară răul. 
Clădirea veche şi răcoroasă a liceului ne-a întâmpinat sobră şi tăcută. Directorul ne aştepta la intrare cu un zâmbet larg şi cu emoţie. Da, emoţie. Eram evaluatori români de la licee cu predare în limba română într-o localitate monolingvă. Cafeaua fierbinte ne-a trezit de-a binelea şi ne-a dezlegat tăcerile stinghere. 
– Ştiţi, copiii noştri vorbesc destul de puţin româneşte. Învaţă, încearcă să înveţe, însă e foarte greu... Deşi avem o profesoară tare bună. 
– Ştim...
Ştiam. Cei doi ani în judeţ mă puseseră în faţa realităţii pe care de dincolo de munţi nu o cunoşteam şi nu aveam cum să o înţeleg. Recunosc că venisem cu aceleaşi prejudecăţi cu care acum mă lupt de ceva timp să le demontez: ”cum să fii parte dintr-o ţară şi să nu-i vorbeşti bine limba?” Nu ştiam atunci că există zone monolingve, la fel cum nu se recunoaşte nici acum, după atâţia ani. 
Examenul propriu-zis a început pe la ora 9. Monoton. Ca majoritatea examenelor acolo. Comentarii ale operelor literare memorate şi reproduse, greu la înţelegerea textului şi la formulat răspunsuri, dezacorduri şi dificultăţi de exprimare... Dar multă seriozitate şi voinţă. 
Priviri sincere şi deschise, direct în ochi. A fost unul dintre primele momente în care am regretat că nu vorbesc maghiara ca să pot sta de vorbă la alt nivel cu copiii pe care îi aveam în faţă, în afara examenului, să le aflu visele, speranţele, temerile... Notele variau între 6 şi 7. Ieşeau bucuroşi că au trecut, ne mulţumeau, auzeam altfel de bucurie de pe coridor. 
În ziua a doua aveam de evaluat o clasă de seral. Toţi lucrau, erau între ei oameni cu familie, cu copii, cu probleme, cu responsabilităţi. Vorbeau mai bine decât primii. Poate că nu aveau aceeaşi uşurinţă în mânuirea terminologiei de specialitate, dar se vedea ca înţeleg şi spun conştient ceea ce spun. M-am uitat întrebătoare spre director. Răspunsul a venit prompt: 
– Profesoara e româncă. Olteancă. 
– Da? Nu ştiam că Vlăhiţa are profesor de română român. 
– Daaaa! E o persoană extraordinară. Nu predă, ci împarte sufletul cu elevii. 
Continuam evaluarea. În faţa noastră un băiat care mă face praf cu o analiză psihologică a personajului feminin din ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Concluzionând senin, după ce vorbise liber aproape un sfert de oră, ca Ela îmi seamănă. Am început să râd. 
– Şi îmi spui asta aşa, în examen?
– De ce nu? Asta îmi transmiteţi. 
Avea un zâmbet cald, o încredere în sine extraordinară şi o dexteritate de invidiat în a mânui limba română. Privesc carnetul alb şi buletinul. Văd zâmbetul satisfăcut al colegei, una dintre cele mai exigente profesoare din judeţ.
– Felicitări, Nándor! Îţi dau 10 din toată inima, succes mai departe! 
– Şi eu la fel, aud din dreapta. 
– Multumesc! 
– Ba! Multumim noi pentru demonstraţia asta extraordinară de voinţă şi de seriozitate! 
A ieşit plutind. 
Pe la 4 după-amiază intră o femeie cam de vârsta mamei mele atunci. Corect îmbrăcată, serioasă, ne întinde buletinul, trage biletul, zâmbeşte, ne spune numărul, ia ciorna şi se duce în bancă. Timp de aproape o oră cât au ţinut răspunsurile celor din faţa ei nu a scris niciun cuvânt. Uneori zâmbea ascultănd ce spun ceilalţi. Mă uit la buletin. Avea 50 de ani. Vine să răspundă. Eminescu. Vorbeste liber, calm. O opresc, îi pun întrebări, răspunsurile vin argumentate, ample. 
– Ce te-a determinat să faci liceul la seral?
– Am vrut să am bacalaureatul. Eu sunt factor poştal. În tinereţe era altceva, au fost alte timpuri. Însă îmi place şi mi-a plăcut întotdeauna să învăţ. Îar româna a fost unul dintre obiectele mele preferate, am citit multe cărţi în română, mai ales acum, când am avut profesoara asta... Cred ca mintea adultă percepe altfel mesajul literar. 
Am dat al doilea 10. Din toată inima. 
Voiam să cunosc profesoara aceea fantastică ce – în mod ciudat – nu apăruse pe acolo pe toată durata examenului. După ce ultimii doi elevi au fost examinaţi şi proba orală a examenului de limba şi literatura română s-a încheiat, uşa s-a deschis încet şi în cadrul ei a apărut un zâmbet. 

Mă trec şi acum fiori când îmi amintesc. Era ea. Ochi calzi şi zâmbet, sprijiniţi de un braţ. Mergea greu. Tare greu. Şi o dragoste infinită m-a făcut să mă ridic de pe scaun şi să îmbraţişez fiinţa aceea extraordinară pe care o vedeam pentru prima dată în viaţă, dar care cu primul pas pe care îl făcuse îmi călcase direct în suflet. 
Am vorbit atunci toate trei de parcă ne cunoşteam de o viaţă. Nu a vorbit despre boala ei, nu a vorbit despre faptul ca a ajunge la şcoală era o adevărată aventură. Ne-a vorbit despre copii, despre dificultăţile pe care le are în predare din cauza programei şi a specificului zonei, am schimbat opinii, am vorbit de toate.
Unii privesc profesorii ca pe nişte paraziţi sociali. 
Alţii, ca pe nişte slugi. Iar alţii îi pun în societate şi în vieţile lor acolo unde le e locul. Dacă omul acesta nu ar fi fost inconjurat de OAMENI, probabil acum ar fi într-un scaun cu rotile. 
Mă gândesc de multe ori că există o lege a timpului, a locului şi a oamenilor pe care trebuie să-i cunoşti în viaţă pentru ca destinul tău să se împlinească. 
Profesoara asta, româncă în Secuime, era iubită şi respectată în comunitate pentru ceea ce făcea pentru copii, pentru bunătatea şi devotamentul cu care punea cunoştinţele ei vaste şi dragostea de meserie în slujba lor.
A vorbi de bani în cazul unui profesor… 
Noi, când trebuia să renunţăm la ceva fiindcă salariul era insuficient, renunţăm, în ordinea asta: la mâncare, la haine şi la sănătate. Avea nevoie de o operaţie complicată şi de o proteză de şold pe care casa de asigurări nu le acoperea. Boala se agrava de la o zi la alta şi cei carea au luat măsuri au fost oamenii locului, la iniţiativa directorului, care a implicat toată comunitatea. 
S-a strâns suma necesară. O viaţă trebuia să fie salvată de la degradare şi un om recuperat pentru că era parte din ei. 
Da, secuii. Din Vlăhiţa, din orăşelul acela, minier cândva, aruncat printre dealurile dintre Ciuc şi Odorhei. Acolo oamenii ştiu să fie oameni şi sănătatea şi dragostea de semeni nu se măsoară nici în locul naşterii, nici în nume, nici în limbă maternă. Se măsoară doar în suflete ce se unesc pentru a face bine altor suflete. 
Operaţia s-a realizat la Târgu Mureş de către un medic maghiar şi el (Bálint Andor), unul dintre cei mai buni, care a avut curajul să intervină acolo unde mulţi ar fi spus un NU hotărât. Şansele de recuperare nu erau mari, dar existau.
În ziua operaţiei nu s-au ţinut ore în liceu. Toţi, elevi şi profesori, s-au rugat pentru ea şi pentru sănătatea ei. O voiau înapoi puternică, zâmbitoare, plină de frumos şi de suflet, aşa cum o ştiau. Şi se pare că cineva a ascultat ruga pornită din suflete curate. Operaţia a fost un succes şi momentul în care ea a reusit să meargă pe picioarele proprii fără ajutor a făcut inclusiv medicii să plângă. 
S-a întors la şcoală, primită cu braţele pline de flori şi de dragoste. Iar când directorul, sufletul locului, a vazut-o în picioare, scriind pe tablă, a ieşit din clasă ca să dea drumul celor mai sincere lacrimi de bucurie şi de datorie morală îndeplinită.
Azi am vorbit cu ea la telefon după multi ani. Mi s-a umplut iar sufletul de drag de ea şi de locurile acelea, de oamenii lor, pe care îi port în suflet definitiv şi la mii de kilometri. 
Nu voi da numele personajelor, însă oricine va trece prin liceul din Vlahiţa sau prin localitate va cunoaşte povestea unui om care aduce frumuseţea limbii române între copiii maghiari, sensibilitatea poeziei şi zâmbetul născut din dragoste şi din recunoştinţă pentru cei ce au adoptat-o definitiv. 
Şi mă gândesc că fiecare dintre noi îşi găseşte, la un moment-dat, menirea şi locul. Oamenii adevăraţi nu au nume şi prenume, au suflete şi legi nescrise ale umanităţii care acţionează independent de orientări politice, de stereotipii sau de prejudecăţi inoculate decenii la rând.

Cine eşti dumneata, dle Adrian Severin?

30 august 2015, 
Poate n-aş fi dat importanţă ultimelor ziceri ale dlui Adrian Severin dacă nu le-aş fi auzit recitate, în limba română, de radio Sputnik, radio oficial al Moscovei. 
Dl Adrian Severin, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, şi urmărit penal într-un alt dosar pentru spălare de bani – pune la zid politica externă a SUA în regiune, într-o recentă postare pe blog: 
„Dacă faţă de eşecul politicii americane în România pe terenul valorilor şi faţă de realitatea descurajantă a unei prezenţe americane extrem de modeste în economia românească, ….. 
Bazele militare americane de pe teritoriul României său scutul antirachetă în curs de instalare la Deveselu, nu valorează doi bani câtă vreme SUA pierd minţile şi sufletele românilor... 
Zadarnică este desemnarea formală a României ca avanpost american …..dacă mamele românce nu vor înţelege de ce viaţa copiilor lor trebuie pusă în pericol spre a promova agenda geopolitică a unei Americi care umileşte şi devitalizează naţiunea română. Pentru toţi cei care credem în valoarea şi chiar în caracterul indispensabil al parteneriatului strategic româno-american, este cutremurător să vedem cum românii, care au aşteptat totdeauna cu un entuziasm aproape naiv “venirea americanilor” pe meleagurile lor, ajung să fie tot mai convinşi că apropierea de Rusia este acum soluţia optimă pentru supravieţuirea lor ca naţiune liberă, adică pentru evitarea statutului de protectorat (american).” 
Mai mult, dl Adrian Severin susţine că un „birou FBI" din sediul DNA ar avea obiective suspecte - urmărirea penală a unor persoane care deranjează interesele SUA. Prima întrebare care îţi vine în minte este: în numele cui vorbeşte dl Adrian Severin? Cine l-a mandat să vorbească în numele „mamelor românce”, în numele românilor care au aşteptat venirea americanilor şi ajung să fie tot mai convinşi „că apropierea de Rusia este acum soluţia optimă pentru supravieţuirea lor”? Cu ce drept se erijează dl Adrian Severin în purtător de cuvânt al românilor? Din câte ştiu eu nu l-a mandat nimeni! Şi atunci? De unde tupeul că vorbeşte în numele românilor? 
Poate ne explică dl Adrian Severin. Adrian Severin nu este un fitecine. Iată câteva repere din CV-ul său: 
· 2000 - 2004 - membru în Delegaţia Permanentă PSD, membru în Biroul Executiv Central şi în Colegiul Naţional PSD, membru în Consiliul municipal Bucureşti PSD. 
· 1990 - 1991 - Ministru de stat pentru reformă şi relaţiile cu Parlamentul; 
· 1996 - 1997 - Ministru de stat şi Ministrul afacerilor externe; 
· Societatea Academică Română - membru fondator; · Fundaţia Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai" - director coordonator; 
Iată şi o parte dintre „performanţele” dlui Adrian Severin. Tratatul privind relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina a fost semnat în 1997, în timp ce dl Adrian Severin era ministru de externe. 
În art 2, paragraful 1 al acestui tratat se spune: „Părţile Contractante, în concordanţă cu principiile şi normele dreptului internaţional şi cu principiile Actului final de la Helsinki, reafirmă că frontiera existentă între ele este inviolabilă şi, de aceea ele se vor abţine, acum şi în viitor, de la orice atentat împotriva acestei frontiere, precum şi de la orice cerere sau acţiune îndreptată spre acapararea şi uzurparea unei părţi sau a întregului teritoriu al celeilalte Părţi Contractante.” 
 Cu alte cuvinte, România renunţă de bună voie şi nesilită de nimeni la teritoriile româneşti din Bucovina de Nord, pierdute prin tratatul Molotov-Ribentrop. 
 Ziarul britanic "The Sunday Times" a realizat o investigaţie jurnalistică sub acoperire în urma căreia a demascat trei europarlamentari că sunt de acord să susţină amendamente la legislaţia europeană, în schimbul primirii unor sume de bani. Adrian Severin a şi facturat cu 12.000 de euro firma de lobby, după care a fost sunat de editorul publicaţiei şi i s-a explicat în ce situaţie se află. 
Ziarul a dezvăluit că alţi doi membri ai Parlamentului European au fost în aceeaşi situaţie, însă Adrian Severin a fost singurul dintre cei trei care nu şi-a dat demisia din Parlamentul European, deşi a fost ulterior huiduit în plen şi marginalizat, pierzând funcţia de vicepreşedinte din partea Partidului Socialiştilor Europeni. Politicianul român a susţinut că nu a făcut nimic „ilegal sau anormal”. 
Adrian Severin este acuzat că ar fi contribuit la iniţierea unui amendament legislativ în schimbul a 100.000 euro. 
 Dl Adrian Severin, anchetat de către DNA şi cu o parte a conturile blocate, pentru presupusa infracţiune din perioada în care a fost europarlamentar, a găsit şi ţapul ispăşitor: America. Pentru că America şi reprezentanţii ei au susţinut şi susţin statul de drept şi independenţa justiţiei române, căreia i-a căzut în „plasă” şi dl Adrian Severin. 
În momentul de faţă există o reacţie puternică a Rusiei, care nu vrea instalat scutul antirachetă la Deveselu. Şi cine îi preia mesajele şi îi face cu ou şi cu oţet pe americani? 
Nimeni altul decât dl Adrian Severin. Oare de ce? Cine eşti dumneata, dle Adrian Severin? Cumva spion sovietic în trecut, iar acum agent al Federaţiei Ruse?

Citeste mai mult: adev.ro/ntvuss

2015-08-30

A propos de sondajul privind autonomia administrativă şi financiară

A propos de sondajul privind autonomia administrativă şi financiară, distribuit ieri:
- ultima "modă" e să ataci autonomia regională făcându-i iobagi de românii ardeleni; pentru asta mergem un pic la trecut, pe documente: 
Unu: Conscripția urbarială 1681-1682, Ținutul Hunedoarei: Averea medie a unui iobag: 4 boi, plug cu brăzdar de fier, 2 vaci, cai, porci, capre, stupi - comparaţi cu averea ţăranului de azi din indiferent care regiune. Circa 24% dintre familiile de iobagi posedau o avere mică, dar restul de 76% era reprezentat de familiile mijlocii şi bogate - comparaţi din nou: "Sub 10% din români aparţin clasei de mijloc. Micii întreprinzători, profesorii şi medicii ar trebui să constituie grosul clasei de mijloc. În România însă, veniturile acestora îi situează în categoria săracă" (studiu al Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii, 2010)
Unu prim:) - "Decît slugă la ciocoi/Mai bine cioban la oi/Decât slugă la boiar/Mai bine iobag în Ardeal"- e ruşinos să afli că manualele sunt vai mama lor, nu?
Doi: Panait Istrati, mai 1919: "Cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpânii. Cât despre„martiriul” poporului transilvan sub jugul maghiar, ne permitem să amintim adevăratul martiriu din ţara românească sub jugul satrapilor români, suferinţe necunoscute în Europa modernă. Ţăranii din Transilvania nu şi-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administraţiei noastre. Cei care cunosc ambele regiuni ştiu că în Transilvania nu vezi colibele zdrenţăroşilor şi bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România"
- unii, de ambele părţi, încă iau aceste sondaje, fie şi pe facebook făcute, drept autoritate publică - de aici încrâncenarea de campanie electorală (sau de stadion)
- troli sau neinspiraţi? - chiar dacă în discuţie sunt administraţia şi finanţele, sunt câţiva care "întorc" discuţia ori spre "bozgori", ori spre "budos olah" - de unde şi ideea că prostu-i prost şi n-ai ce-i face
- (tot) unii încă mai cred că autonomia e independenţă, cineva spunea "sunt de acord cu autonomia, dar să rămânem o singură ţară" :))); când îi spui că de fapt e autogospodărire surpriza e pe măsură
- la fel de la modă e convingerea că "la noi nu se poate" ca la nemţi, deşi cumpărăm maşini nemţeşti; nu se poate ca la italieni (a propos de regiuni cu statut special), deşi am mânca pizza până plesnim, nu se poate nici ca la francezi, nici ca la nimeni. Adică ne place diversitatea altora, dar nu recunoaştem asta şi în România, ţara cu cea mai mare diversitate culturală din Uniunea Europeană


No, cam asta-i;
de-aici zici tu mai departe, 
mulţam, köszönöm, danke smile hangulatjel

Clădirea Liceului român din Giula Ungaria

Inscripţii bilingve

https://www.facebook.com/sabin.gherman
Să le luăm pe rând, la rece:
1. Un student din Iaşi a surprins într-o fotografie o maşină de Poliţie pe care scrie „Helyi Rendőrség – Székelyudvarhely”, adică „Poliţia Locala Odorheiul Secuiesc”. Tânărul a postat imaginea pe pagina sa de Facebook cu comentariul: „Parcă trăiam în România...zic şi eu...” - adevarul.ro
2. Ieşeanul a preferat să pună pe reţea doar partea în care scria în maghiară, deşi pe alte trei laturi ale maşinii inscripţia era în română - vezi foto 1
3. Tema a fost preluată de Bogdan Diaconu, deputat sector 1 Bucureşti, care a preferat manipularea cu "pericolul unguresc". 
De fapt, deputatul de Bucureşti s-a aflat până acum în dilemă: pe de o parte, trebuia să invoce marile conspiraţii mondiale, aşa cum fac aliaţii lui, extremiştii Marinei Le Pen, în cazul refugiaţilor - dar, pe de altă parte, tema era şi incomodă pentru că Ungaria e ţara aflată sub asediul acestor refugiaţi
4. S-a făcut copy-paste după vechiul scandal al indicatoarelor bilingve, cele de la intrarea în localităţi; ca şi atunci, cei mai mari "apărători" sunt ori politicienii de peste Carpaţi, ori tot felul de organizaţii legionare - doar că la majoritatea ăstora, dincolo de istericale cu Antonescu şi Zelea-Codreanu, chiar şi gramatica limbii române e un lux de neatins
5. Cei care au încercat să dezamorseze "îngrijorările" patriotarde ale ieşeanului şi ale deputatului de Bucureşti au fost tinerii de la Rezistenţa Urbană, care au arătat că bilingvismul nu e o invenţie românească (foto 2)
6. De fapt, eu cred că deputatul de Bucureşti moare de grija Transilvaniei şi dintr-un alt motiv decât lipsa de cultură: şi motivul ar fi că, accesând naţionalismul spumant, poate or uita românii de prezenţa domniei-sale pe pagina Vocea Rusiei (foto 3). E o reţetă mai veche, folosită de securişti, poeţi de curte ai lui Ceauşescu şi informatori din instituţiile publice, deveniţi toţi peste noapte apostolii salvării neamului rrromânesc - şi ar trebui să ştim că, făcând spume la gură, de fapt ne scuipă
No, acum musai să dai mai departe
în tot Ardealul şi dincolo de el,
mulţam, köszönöm, danke

Cum a ajuns o fotografie de pe Facebook să reaprindă discursul naţionalist de tipul „afară cu ungurii din ţară“. Explicaţiile specialiştilor

Interesant este felul cum se tratează expresia care începe cu"afară cu ....din ţară" Dacă ar fi fost vorba de o altă naţie sigur ar fi răsunat presa şi nu numai din ţară!
Faptul că o fotografie făcut de un student a ajuns aşa de mediatizat se datorează în primul rţnd de necunoaştere! Nu putem accepta părerile "specialiştilor" cum că nu putenm accepta nici intenţia de a aţâţa cititorii... O denumire ca Poliţia nu poate fi simbol al ţării trespective, iarv dacă s-a tradus într-o altă limbă într-o localitate care are un procent major -cca 90% din cei care vorbesc limba respectivă ar trebui considerat un lucru normal!
Este un semn care ar fi trebuit să fie tratat cu un interes major, ptr. că astfel de expresii pot intra în noua lege 217 din 2015.   (Civicul Ardelean)
http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cum-ajuns-fotografie-facebook-reaprinda-discursul-nationalist-tipul-afara-ungurii-tara-explicatiile-specialistilor-1_55e30d76f5eaafab2c11ef62/index.html?utm_source=newsletter&utm_campaign
30 august 2015 Remus Florescu
Colajul de fotografii din care se observă că maşina este inscripţionată bilingv. FOTO: MaghiaRomania 

O fotografie cu o maşină a Poliţiei Locale Odorheiul Secuiesc inscripţionată şi în limba maghiară a devenit virală pe reţelele de socializare şi a dus la un adevărat scandal în mediul online. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ explică de ce românii au perceput imaginea ca pe un afront. 

Un student din Iaşi, Eduard Popescu, a fotografiat, vineri, la Odorheiul Secuiesc, judeţul Harghita, o maşină de Poliţie pe care scrie „Helyi Rendorseg – Szekelyudvarhely” adică „Poliţia Locală Odorheiul Secuiesc“. Automobilul a fost pozat dintr-un unghi în care se vedea doar inscripţia în limba maghiară, deşi maşina era marcată şi în română. Fotografia a devenit viral şi a generat sute de comentarii ale internauţilor, multe dintre ele având un limbaj licenţios şi degenerând într-un discurs de tipul „afară cu ungurii din ţară“ sau „cine au fost primii în Transilvania, românii sau maghiarii“. „Maşinile Poliţiei locale sunt inscripţionte bilingv, având în vedere că peste 90% din populaţie este maghiară în oraş. Mi se pare un lucru normal şi legal“, a declarat primarul localităţii Odorheiul Secuiesc, Bunta Levente-Zoltán. 
Legea prevede că, în localităţile în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, „autorităţile administraţiei publice locale vor asigura inscripţionarea denumirii localităţilor şi a instituţiilor publice de sub autoritatea lor, precum şi afişarea anunţurilor de interes public şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective“. „Gestul a fost perceput ca pe un afront deoarece are legătură cu un simbol românesc. Poliţia este un simbol al Statului Român, întrucât ordinea publică este un atribut foarte important al Statului” 
 Vasile Dâncu, sociolog Simbolurile, subiect sensibil al relaţiilor româno-maghiare „Există în Transilvania o mare sensibilitate legată de problemele interetnice, mai ales când vorbim despre simboluri. E adevărat că există o reglementare care permite inscripţiile bilingve şi extinzând legea, putem spune că aveau dreptul la o asemenea inscripţie. Acest lucru contează mai puţin în ceea ce priveşte reacţiile oamenilor, întrucât gestul a fost perceput ca pe un afront deoarece are legătură cu un simbol românesc. Poliţia este un simbol al Statului Român, întrucât ordinea publică este un atribut foarte important al Statului”, a declarat pentru „Adevărul” sociologul Vasile Dâncu. Clujeanul susţine că la nivel raţional tensiunile interetnice au dispărut în mare măsură. „Atunci când măsurăm tensiunea interetnică observăm că a dispărut în mare măsură sau că nu mai are magnitudinea sociologică din anii 90. Astăzi, dacă îi întrebăm pe români despre maghiari şi invers, oamenii se raportează raţional, recunoscându-i celuilalt dreptul la identificare, la limbă, la tradiţii. Acestea sunt lucruri câştigate în ceea ce priveşte raporturile dintre români şi maghiari, însă la nivel de simboluri există o tensiune care va dispărea odată cu dispariţia unor generaţii”, a mai arătat Dâncu. „Dacă aceste manifestări sunt legale, dacă parlamentrul a votat o lege în acest sens, politicienii trebuie să facă educaţie pentru respectarea legii, nu să păstreze ambiguitatea dublului discurs. Când vine vorba însă de a câştiga voturi şi politicienii români, şi ei maghiari sunt la fel”, Vasile Dâncu, sociolog Politicienii au „căpuşat” conflictul româno-maghiar Sociologul a mai arătat că tema conflictului româno- maghiar este una care va fi „vie mereu”: „În anii de după Revoluţie au existat şi încă mai există români de genul fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar, dar şi unguri precum László Tőkés, care au încercat să căpuşeze această temă pentru capital electoral, aşa s-au putut menţine această tensiune latentă. Nu este un lucru periculos, dar există o mare sensibilitate în ceea ce priveşte simbolurile”. Dâncu mai crede că politicienii nu vor renunţa la discursul dublu legat de drepturile minorităţilor. „Întotdeauna discursul politicienilor pe această temă a fost dublu, păstrând latura naţionalistă , dar şi o dimensiune europeană; cele două poziţii sunt greu de conciliat. Politicienii ar trebui să participe la construirea unor conştiinţe colective, iar dacă aceste manifestări sunt legale, dacă parlamentrul a votat o lege în acest sens, politicienii trebuie să facă educaţie pentru respectarea legii, nu să păstreze ambiguitatea dublului discurs. 
Când vine vorba însă de a câştiga voturi şi politicienii români, şi ei maghiari sunt la fel”, a mai precizat sociologul. Întrebat care ar fi fost reacţiile dacă fotografia ar fi prezentat şi înscipţiile în limba română ale maşinii de Poliţie, Dâncu a spus: „Cred că scandalul ar fi ieşit la fel. Sunt absolut sigur. În materie de inscripţii bilingve şi mai ales când vorbim despre simboluri nu am evoluat prea departe, poate şi pentru că subiectul a fost exploatat de maghiari în momente şi locuri nepotrivite. S-ar putea ca după câteva decenii să nu mai fie o problemă. Românii simt că insistenţele pe aceste plăcuţe şi inscripţii sunt făcute ca să creeze tensiune, să redeschidă teme naţionaliste, ei nu sunt convinşi de necesitate acestor măsuri pentru păstrarea identităţii etnice a maghiarilor”. Ce spune psihologul „Mi se pare că relaţiile etnice în România nu au fost discutate după standarde şi într-un context european. Aceste relaţii au fost mereu grevate de tarele trecutului şi de suspciunile prezentului pentru că n-am avut politicieni sau o societate civilă care să abordeze aceste lucruri într-un discurs european”, a susţinut psihologul Daniel David, autorul volumului „Psihologia poporului român”. Din această cauză, psihologul crede că: „ori de cîte ori apar astfe de lucruri, pe bună dreptate, oamenii reacţionează emoţional, întrucât nu există standarde şi reguli de abordare. Dă legea dreptul la astfel de inscripţii bilingve? 
Dacă da, politicienii trebuie să spună aceste lucruri explicit. Altfel, când oamenii văd o astfel de chestie, pe bună dreptate, se inflamează crezând că e violată legea românească”. David spune că politicienii presaţi de UE dau legi care au la bază principii multiculturale, dar în faţa alegătorilor susţin discursuri naţionaliste. „Eu nu spun că e bine sau e rău să avem inscripţii bilingve. Eu vorbesc despre principiul conform căruia trebuie să stabilim care e legea, o facem cunoscută şi ne-o asumăm. Trebuie să eliminăm ipocrizia politicenilor”, a mai arătat psihologul. „Majoritatea românilor din secuime şi din zonele unde populaţia minoritară are o podere mai mare de 20% nu cred că sunt conştienţi de toate drepturile pe care le au prin lege etnicii maghiarii. Policitienii evită să şi le asume şi să le explice.” 
Daniel David, psiholog Abordare europeană El a dat şi un exemplu de abordare europeană: „Cât de mult apreciază europenii Transilvania când e prezentată într-un discurs european de prinţul Charles. Când un politician român vorbeşte despre Transilvania nimeni nu-l bagă în seamă, pentru că nu are un discurs clar european”. Întrebat care ar fi fost reacţia oamenilor dacă fotografia ar fi arătat şi înscripţia în română, David a spus: „Ar fi existat acest gen de reacţie, pentru că majoritatea românilor din secuime şi din zonele unde populaţia minoritară are o podere mai mare de 20% nu cred că sunt conştienţi de toate drepturile pe care le au prin lege etnicii maghiarii. Policitienii evită să şi le asume şi să le explice.” "Merită să ne isterizăm pentru asta"? Un colaj de fotografii cu maşina văzută din mai multe unghiuri a apărut pe paghia de Facebook „MaghiaRomânia”. Astfel, putem observa că maşina este inscripţionată şi în limba română. Ataşat este următorul mesaj: „Aparent, umblând pe diverse pagini şi citind comentariile (fiindcă din păcate mi-i rău şi nu-s în stare de altceva), rămân cu impresia că poza cu maşina buclucaşă, care a aprins azi interneţii româneşti, serveşte doar ca pretext pentru anumite categorii de români şi maghiari să arunce cu injurii de cea mai joasă speţă unii în alţii. Putea fi şi un drapel, un nume de stradă sau orice altceva, principalul este că există un cârlig de care să fie agăţate diversele, măruntele şi meschinele frustrări naţionaliste. 
Mă gândesc în astfel de momente... oare pagina noastră chiar are un rost? Chiar reuşim să aducem vreo contribuţie?... Şi chiar e cel mai important lucru din lume cititul şi scrisul de comentarii agresive pe net sub o poză cu o cutie colorată de tablă într-o minunată zi de weekend? Refuz să cred că a venit epidemia şi dintr-o dată pe toţi îi doare burta, capul, etc. şi nu au dispoziţia şi energia să facă ceva constructiv sau relaxant. Şi mă mai gândesc acum, noi ăştia corcituri ca mine, ce să facem? Cu cine să ne luăm la harţă să ne refulăm frustrările şi furia? Sau să stăm doar pe margine cu popcorn?”. 

Propaganda urii versus societatea deschisă 
Remus Cernea 30 august 2015, 15:37 
Maşina Poliţiei în Odorheiul Secuiesc FOTO Facebook Când văd această fotografie cu maşina poliţiei din Odorheiul Secuiesc pe care scrie „Poliţia locală" atât în limba română, cât şi în limba maghiară am sentimentul reconfortant că trăiesc într-o ţară civilizată, europeană, în care se fac eforturi vizibile şi apreciate pe plan internaţional pentru a se respecta drepturile minorităţilor. De altfel, aşa cum şi legea o prevede, este firesc ca în acele zone unde trăieşte o consistentă minoritate naţională să fie utilizată şi limba acesteia în cadrul administraţiei publice locale ori la instituţiile din sistemul judiciar, atât pe imobile cât şi pe maşini precum cele ale poliţiei locale. Din nefericire, ca în multe alte locuri, apostolii urii, al căror singur mesaj recurent este blamarea şi înfierarea celor diferiţi (ca naţionalitate, etnie, religie, orientare sexuală şamd) au folosit într-un spirit naţionalist-şovin această imagine pentru a alimenta ostilitatea faţă de concetăţenii noştri de etnie maghiară. O astfel de atitudine este una periculoasă, antidemocratică şi nu poate duce decât la învrăjbire, tensiuni şi perpetuarea prejudecăţilor şi a suspiciunii iraţionale. 
Democraţia este un cadru care permite tuturor să convieţuiască în pace şi să coopereze atât pentru interesele legitime şi aspiraţiile personale ale fiecărui individ, cât şi pentru binele general. Iar: România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. Diferenţele dintre oameni sau comunităţi reprezintă, într-o democraţie, un motiv de îmbogăţire a patrimoniului cultural, religios şi etnic al unei societăţi. 
Naţionaliştii şi extremiştii, făcând dovada unei evidente îngustimi de vederi, vor o societate uniformizată, în care nimeni să nu aibă dreptul de a fi „altfel” ceea ce, în esenţă, duce către o dictatură monstruoasă generatoare de persecuţii şi tensiuni sociale artificiale. Maşină de Poliţie Harghita Nu, ţara noastră nu trebuie să cadă pradă naţionaliştilor, şovinilor, extremiştilor şi propagandei acestora, pilonul esenţial al discursului acestora fiind ura. Apelul meu către vocile şi minţile raţionale şi care îşi asumă valorile democratice ale societăţii deschise este de a critica şi marginaliza excesele şi radicalismele care mustesc de ură împotriva unor semeni. 

Maşini de poliţie FOTO rezistenta.net 
Adaug şi faptul că astfel de maşini de poliţie ori ale altor instituţii ale statului, inscripţionate bilingv, sunt în întâlnite în mai multe democraţii. La fel este în Marea Britanie pentru minoritatea galeză, la fel în Spania în zonele locuite de basci şi de catalani, la fel în Italia pentru minoritatea germană. Aşadar, naţionaliştii şovini, atunci când se manifestă agresiv faţă de lucruri fireşti în Europa democratică şi civilizată, practic vor să scoată România din zona valorilor care dau consistenţă Uniunii Europene. Diversitatea nu este ceva de blamat, ci un lucru ce întăreşte ţările noastre şi Uniunea în ansamblu. Respectul pentru drepturile omului şi pentru drepturile minorităţilor reprezintă fundamentul unei societăţi libere. 
Cât priveşte legalitatea acestei inscripţionări a maşinilor poliţiei locale, ea este reglementată de Legea administraţiei publice locale nr. 215 din 23 aprilie 2001 care prevede că „în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte. [...] Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura inscripţionarea denumirii localităţilor şi a instituţiilor publice de sub autoritatea lor, precum şi afişarea anunţurilor de interes public şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective, în condiţiile prevăzute la alin. (2)". 
Aşadar, extremiştii nu doar că, de regulă, sunt ostili oricăror reforme sociale care privesc o recunoaştere mai largă a drepturilor omului şi ale minorităţilor, dar ei se opun şi unor achiziţii democratice importante deja consfinţite prin legislaţia în vigoare. 
În perspectiva alegerilor de anul viitor şi în contextul crizei refugiaţilor ori al altor posibile crize politice, economice şi sociale din perioada următoare, este de aşteptat ca valul de prejudecăţi şi de ură să fie alimentat tot mai mult de portavocile şovine. 
Depinde de cât de determinaţi sunt cetăţenii cu convingeri democratice să se implice în secretarea acelor anticorpi necesari pentru a rezista şi a păstra solide valorile societăţii deschise în ţara noastră.

Citeste mai mult: adev.ro/ntwdn7

Sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş: Ţinutul Secuiesc nu există

4 iulie 2015, Cosmin Ardeleanu
Curtea de Apel Târgu Mureş a respins definitv hotărârea CL Miercurea Ciuc care solicita crearea unei regiuni administrative autonome denumită „Ţinutul Secuiesc” FOTO Mediafax Hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc prin care s-a adoptat o petiţie în care se solicită crearea unei regiuni administrative autonome, denumită „Ţinutul Secuiesc”, a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins recursul autorităţii locale şi a menţinut sentinţa magistraţilor Tribunalului Harghita, transmite Agerpres.
Istoricul american Larry Watts despre relaţiile românilor cu maghiarii... 
Andrei Jean Adrian, prefectul Harghitei, a atacat în instanţa de contencios administrativ hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc pe motiv că aceasta încalcă legile ţării şi Consituţia. 
Acţiunea a fost admisă de Tribunalul Harghita, magistraţii susţinând faptul că hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc nu a fost emisă pe baza legii şi contravine Constituţiei României, întrucât revizuirea oricăror dispoziţii constituţionale poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul parlamentarilor, precum şi de cel puţin 500 de mii de cetăţeni cu drept de vot. 
Magistraţii Tribunalului Harghita au mai arătat că propunerea privind statutul de autonomie a ţinutului secuiesc a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ, „întrucât viza crearea unei entităţi statale distinctă, paralelă cu statul naţional unitar român, ceea ce contravine Constituţiei”. 
Sentinţa Tribunalului Harghita a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins acţiunea Consiliului Local şi a anulat definitiv hotărârea adoptată de acesta. În decizie se menţionează că CL Miercurea Ciuc „a ales să ignore aria de competenţă şi a adoptat un act care vizează demersuri şi solicitări concrete ce tind să stabilească regimul teritorial-administrativ al populaţiei din 153 de localităţi, din care doar 68 se află în Harghita, celelalte fiind situate în judeţele Mureş şi Covasna”. Referitor la ilegalitatea hotărârii Consilului Local Miercurea Ciuc, Curtea de Apel a avut în vedere şi respingerea de către Comisia Europeană a două cereri de înregistrare a unor iniţiative cetăţeneşti, al cărui obiect îl constituia înfiinţarea de regiuni după criterii etnice. 
„Referitor la nelegalitatea HCL Miercurea Ciuc, nr. 127/2014, Curtea are în vedere respingerea, de către Comisia Europeană, a două cereri de înregistrare a unor iniţiative cetăţeneşti, al căror obiect îl constituia înfiinţarea de regiuni după criterii etnce -prin Decizia C(2013) 4875 final, din 25 iulie 2013 fiind respinsă cererea de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti depuse de Consiliul Naţional Secuiesc cu titlul „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi pentru sustenabilitatea culturilor regionale” , iar prin Decizia C (2013) 5969 final din 13 septembrie 2013 a fost respinsă cererea de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti depuse de Hans Heinrich Hansen şi Kelemen Hunor, cu titlul „Minority Safe-Pack- un million de semnături pentru diversitate în Europa” – precum şi, în acelaşi sens, respingerea de către Plenul Senatului, în şedinţa din 25 septembrie 2012, a propunerii legislative privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc” se precizează în motivarea Curţii de Apel Târgu Mureş, a cărei hotărâre este definitivă. 
Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că toate demersurile autorităţilor locale, care încalcă legile ţării şi Constituţia României, vor fi atacate în instanţă şi consideră că în urma adoptării acestei hotărâri definitive de către Curtea de Apel Târgu Mureş există o practică judiciară şi orice demers prin acte administrative de acest gen, respectiv hotărâri de consiliu local, va fi respins din start. 
„Prin această decizie a Curţii de Apel ne aflăm în faţa autorităţii de lucru judecat şi a practicii judiciare, motiv pentru care orice demers prin acte administrative, care va avea ca obiect această temă, va fi respins din start”, a declarat prefectul Harghitei. 
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Instituţia Prefectului, 35 de autorităţi publice locale din Harghita au adoptat o astfel de hotărâre, toate fiind atacate în contecios administrativ de prefectul Adrian Jean Andrei. În 30 de cazuri, instanţa de fond a admis acţiunea prefectului, iar în cinci cazuri procesele se află pe rol. Cinci dintre sentinţele adoptate de instanţa de fond au fost atacate cu recurs de consiliile locale.

2015-08-28

Comicul Ponta şi tragicul Antonescu. Sau invers

Marian SULTĂNOIU 28.08.2015 
Crin Antonescu apare rar în public - genul „nu bateţi la uşă, ieşim noi din când în când” -, iar când apare, e limpede că-i vine să vomite. Îi pute, maxim, de la clasa politică, stricată la cap, şi până la mediul toxic în care aceasta se exprimă. Ei da, dar chiar fostul lider liberal, aşa cum pare să-şi reamintească, vag, este acela care a făcut să explodeze biogazul.
"Suntem, din punct de vedere politic, într-o mahala destul de puţin demnă de restul oraşului şi destul de insalubră. (…) Scena politică şi partidele arată mai rău ca niciodată, în condiţiile în care, după votul din 16 noiembrie, toate se pronunţau în favoarea unei noi reformări a vieţii politice”, spune Antonescu, şi urmează.
"Precizez că am mereu sentimentul responsabilităţii, ca un fost şef de partid, la acest eşec, pentru că partidele, aşa cum se prezintă, sunt un eşec pentru viaţa politică, pentru România. De aceea am demisionat”. 
Ei, aş! Crin Antonescu a demisionat abia când s-a convins că PSD şi amicul Ponta l-au făcut de nu s-a văzut. I-au înşelat aşteptările, cum ar veni. Au profitat de curăţenia sa morală, după cum încearcă să ne convingă.
„Experienţa îmi arată că, din păcate, am avut această naivitate mulţi ani şi am plecat cu ea. E greu să faci prietenie în politică, cu colegi de politică aşa cum fac oamenii obişnuiţi. Am încercat asta fără minte, dar şi fără oboseală”, zice liberalul ca un fel de scuză odihnită.
Nici vorbă. Ponta şi PSD-ul lui au profitat, nu de naivitatea şi prietenia lui Antonescu, ci de aroganţa lui îngâmfată. De gândul care-i ţinea ambiţia trează: „sunt prea bun, ca să nu mă ştie lângă ei până la capăt”. De părerea „odihnitoare” că el este, cu siguranţă, găina cu ouăle de aur din povestea politicii româneşti.
Şi uite aşa a readus PNL-ul lui Crin Antoneascu PSD-ul lui Ponta la putere.
Doar în România se putea ca două partide, zis liberale, să-şi dea cu doctrinele-n cap, pentru ca unul dintre ele să aducă stânga la guvernare, s-o lase acolo, fără apăsare, ca să facă, apoi, ceea ce trebuia făcut de la bun început – fuziunea epavelor partidelor de dreapta.
Aşa a considerat Crin Antonescu că trebuie întocmită politica: în binele său şi, dacă mai rămâne, în al ţării.
După care, sătul de tot şi de toate, a plecat acasă îmbufnat, ca orice lider politic important.
E bine, totuşi, că îşi asumă, astăzi, după patru ani, responsabilitatea eşecului politic. Măcar atât, după ce l-a dat ţării pe Victor Ponta, acela pe care îl saluta, în culmea efuziunii, în iarna lui 2012: "Îl salut la Târgu Jiu pe actualul şi pe viitorul premier, Victor Ponta. Nu mai este nici un dubiu: premierul României va fi Victor Ponta!".
Acelaşi despre care se pronunţă astăzi, maliţios: „Nu putem spune că Victor Ponta are un destin tragic, ci am putea lua, mai degrabă, în cheie comică ceea ce i s-a întâmplat în această vară. (…) E o grozăvie să fii prim-mistru şi să spui că în România se fac abuzuri, din partea instituţiilor, şi că eu însumi sunt victima unui abuz din partea Justiţiei. Nu poţi să spui asta când eşti prim-ministru şi şeful celui mai mare partid, în Parlament”.
Ca să vezi, mintea românului de pe urmă…

2015-08-26

DEZMINTIRE - Anunţul NASA despre ''asteroidul care ameninţă Pământul''

08.25.2015
Agenţia spaţială americană (NASA) a dezminţit pe pagina sa web zvonul, devenit viral pe internet, conform căruia un asteroid ar urma să se ciocnească cu Pământul, cel mai probabil în apropiere de Porto Rico, în intervalul 15-28 septembrie 2015, producând distrugeri în Mexic, în SUA, pe coasta Atlanticului şi pe ţărmul Golfului Mexic, precum şi în America Centrală şi de Sud.
'Nu există nicio bază ştiinţifică — nici cel mai mic indiciu — că un asteroid sau alt obiect ceresc se va lovi de Terra în acest interval de timp', a afirmat Paul Chodas, manager al departamentului pentru Obiecte din apropierea Pământului din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JET) al NASA din Pasadena, statul american California.
În realitate, observaţiile realizate de NASA arată că nu există vreun asteroid sau vreo cometă care să se ciocnească cu planeta noastră în viitorul secol. Pentru toţi asteroizii potenţial periculoşi din acest punct de vedere, probabilitatea unui impact cu Terra este de mai puţin de 0,01 % pentru următorii o sută de ani.
Departamentul pentru Obiecte din apropierea Pământului din cadrul JET este un grup-cheie de cercetători care colaborează cu astronomi şi oameni de ştiinţă din întreaga lume care urmăresc cerul cu ajutorul telescoapelor pentru a descoperi asteroizi care ar putea afecta Terra şi, totodată, pentru a previziona traiectoriile în spaţiu ale unor asemenea corpuri cereşti.
'Dacă ar exista vreun obiect suficient de mare pentru a provoca asemenea distrugeri în septembrie, l-am fi văzut deja', a asigurat Paul Chodas.
Zvonurile alarmiste total nefondate de acest gen nu sunt o noutate, fiind, se pare, o temă favorită pe internet, afirmă NASA, reamintind că în 2011 au circulat informaţii despre aşa-numita 'zi a judecăţii finale' a cometei Elenin, care, de fapt, nu a reprezentat niciun risc real pentru Pământ. Apoi, au fost vehiculate date despre sfârşitul calendarului maya la 21 decembrie 2012, când ar fi trebuit să aibă loc sfârşitul lumii după o ciocnire catastrofală cu un asteroid.

2015-08-22

Înşelăciune la hipermarketul Auchan din Cluj? Pepenii ungureşti, vânduţi pe post de „produs românesc”. Care a fost reacţia neaşteptată a angajaţilor... (Oare aşa era? obs. red.)

22 august 2015, 12:05 de Remus Florescu 
O angajată a hipermarketului Auchan mută pepeni dintr-o cutie pe care scrie „Watermelon export Hungary” într-una marcată „Gheorghe Doja Cooperativa Agricolă”, aflată sub un semn care informează că este vorba despre un „PRODUS ROMÂNESC”. Fotografia a apărut pe pagina de Facebook a unei clujence care susţine că a fost făcută pe 20 august la Auchan Cluj-Napoca. 
Doamna din imagine mută pepeni dintr-un recipient de carton pe care scrie <Watermelon export Hungary> într-unul pe care scrie <Gheorghe Doja - Cooperativa Agricola>>, sub un semn care ne informeaza: <PRODUS ROMÂNESC, Pepene verde, 0.99 lei/kg>. Fotografia asta pleaca acum spre niste ziare...”. Acesta este comentariul ataşat de o clujeancă pe Facebook la fotografia prezentată mai sus. Fotografia a fost redistribuită de circa 2.000 de persoane. 
Comentariile pe reţeaua de socializare nu au întârziat să apară. „Nu pot să cred ce fac supermarketurile...să le fie ruşine...Auchan m-a dezamăgit...trist...”, susţine Mihaela Farcaş. „... din păcate şi la piaţă e la fel. Şi de multe ori inclusiv câte o băbuţă simpatică care vinde de fapt chestii de import. În altă ordine de idei produsele făcute la noi sunt de multe ori mai puţin verificate şi mult mai stropite decât ce vine de afară deci nu şti ce e mai bine...”, scrie Bogdan Mureşan. 
 Angajaţii Auchan nu pot să spune ce fel de pepeni vând Reporetrul „Adevărul” a sunat la „Serviciul clienţi” al Auchan la sediul central. La telefonul indicat a răspuns robotul care informa că serviciul funcţionează de luni şi până vineri. 
Apoi, am sunat în calitate de client la „Serviciul clienţi” al Auchan Cluj şi am întrebat de unde sunt pepenii care sunt comercializaţi în hipermarket, având în vedere fotografiile apărute pe Facebook. „Nu pot să vă spun acest lucru. Veniţi la magazin şi vedeţi ce fel de pepeni se comercializează”, a declarat angajata hipermarketului. "Sunt un client şi vreau să ştiu de unde sunt pepenii pe care-i vindeţi la Auchan, de ce nu puteţi să-mi spuneţi?", am continuat. „Pentru această informaţie vă rog să scrieţi un mail”, a concluzionat angajata. Vom reveni cu amănunte adev.ro/nthags
Commentul redacţiei :
Dacă autorul articolului ar fi luat osteneală şi ar fi fost atent la ştirile din săptămână trecută ar fi observat că în Ungaria a fost descoperit un transport mare de pepeni din România care urma să fie transformat în produs unguresc dar vameşii maghiari au oprit "acţiunea". 
La fel dacă autorul articolului ar fi trecut pe Google şi ar fi scris "Cooperativa Gherghe Doja" ar fi observat că este din  jud .Ialomita, care este un mare producător de pepeni verzi şi galbeni.
Dacă ar fi fost puţin mai atent ar fi observat şi altceva: deşi pe cutie scria "Watermelon export Hungary" care nu este pe de parte o cutie ce ar fi fost adus de producătorul Melon din localitatea Hort din Ungaria ci "Watermelon from Hungary"  vezi foto mai jos
Dar ca să  nu fie vreo greseală am intrat pe site-ul firmei Melon http://www.melon-arbuz-export.hu/ şi am copiat toate tipurile de cutii in care sunt transportate produsele firmei:





Si am găsit că doar ultimul ar fi de acelaşi mărime ce este pus pe facebook, dar in nici nu caz nu seamnă, Dacă numai la găuri de aerisire ne uităm putem vedea că pe cel original sunt 4 la număr pe când la cel din Auchan sunt doar trei două jos şi unul sus la mijloc, deci se poate observa că sunt falsificate până şi cutiile.  
Dacă am fi făcut o analiza chimică ale pepenilor am fi găsit un alte argumente pentru a se vedea că nu sunt din Ungaria de ex. conţinutul azotului. Cele din România au altă compoziţie! (Civicul Ardelean)



2015-08-21

Unirea la români

Stimate cititor, am să încep cu o întrebare: știţi ce este acela un falanster? Probabil că nu! Iată răspunsul: acesta este o celulă social-economică primară, care urma să funcționeze ca o asociație de producție și consum, bazată îndeosebi pe îndeletniciri agricole, proiectată de socialistul utopist francez Charles Fourier, destinat viitoarei societăți imaginate de acest filozof.
O asemenea societate ce a rămas în istorie sub numele de "falansterul de la Scăieni" a existat în România.
Falansterul a fost înființat la 10 martie 1835, pe teritoriul actual al oraşului Boldești – Scăieni, din județul Prahova, având denumirea de Societatea agronomică și manufacturieră sau Colonia soților agronomi. Înainte de desființare avea aproximativ 100 de membri. Ea a eșuat după mai puțin de un an, „soții agronomi" părăsind-o, nemulțumiți de rezultate, de condițiile de muncă și de lipsa interesului proprietarului pământului față de proiect, dar şi al celor mari de la ocârmuirea vremelnică a Ţării Româneşti.
Privind mai atent prin istoria României dintre cele două războaie mondiale, am găsit ceva foarte interesant. Citiţi şi luaţi aminte: iată ce organizaţii cooperatiste existau între cele două războaie, numai în judeţul Teleorman.
În domeniul creditului şi al cooperaţiei în cuprinsul judeţului funcţionau 7 bănci ca societăţi anonime. Existau 148 de cooperative de credit, aşa-numitele bănci populare, cu 33.343 membri şi cu un capital vărsat de 40.169.237 lei. În domeniul forestier erau 4 cooperative. Mai existau 7 cooperative agricole de aprovizionare şi vânzare în comun, cu 515 membri. Funcţionau şi 19 cooperative de consum, cu 4.762 membri.
Veniră armatele sovietice "eliberatoare" şi au desfiinţat, cu ajutorul numiţilor comunişti, sistemul cooperatist, că de, colhozurile trebuiau să devină în agricultură esenţa noii orânduiri. Au rămas sau au scăpat COOPERATIVELE DE CONSUM. Iar celelalte au fost înlocuite, întâi de Gospodăriile Agricole Colective (GAZ), care ulterior au fost numite Cooperative Agricole de Producţie (CAP) şi aveau un statut recunoscut şi pe plan mondial. În actul de constituire se prevedea că orice membru putea să se retragă. După anul 1989 au fost desfiinţate toate cooperativele, chiar şi cea cu rădăcini capitaliste şi mă refer la Cooperativele de Consum. 
După cum se observă foarte uşor, politicienii aflaţi vremelnic la conducerea ţării au desfiinţat sistemul cooperatist. Oare au aplicat dictonul "Divide et impera", expresie ce provine din latină și ar însemna că: „divide și cucerește", „dezbină și stăpânește". Alte posibile traduceri ar fi: dezbină și impune-ți voința sau dezbină și domină. Şi totuşi, în ultima perioadă, tot mai mulţi politicieni români îndeamnă agricultorii să-şi unească forţele şi interesele. Cel mai insistent este Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care recent, în cadrul unei conferințe de presă a Agenției pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APERI), organizată la IndAgra, a spus că România produce îndeajuns de multe legume și fructe, însă lipsa organizării generează importuri care totalizează circa 10 la sută din necesarul de consum. Numai la legume, circa 600.000 de tone au fost importate din Turcia în fiecare an.
„Am văzut și ieri câteva abordări eronate, precum că România nu produce suficient. România produce suficient, produce chiar mai mult. Din păcate, importăm undeva în jur de 10%, pentru că nu suntem organizați așa cum ar trebui.
Acelaşi demnitar a remarcat şi nu pentru prima oară că fărâmiţarea proprietăţii rămâne principala problemă a agriculturii din România şi că din anul viitor va fi introdus un sistem de acordare a plăţilor directe, diferenţiat în funcţie de mărimea exploatării agricole, în scopul încurajării asocierii producătorilor. Aşadar, vor fi mai multe categorii de plată: prima categorie va fi între unu şi cinci hectare, următoarea între 5 şi 30, apoi între 30 şi 60 de hectare şi peste 60 de hectare. Întrebat de ce se procedează aşa, Daniel Constantin a precizat: "Cei care au până la cinci hectare vor primi o plată mai mică pentru a-i determina să se asocieze, pentru a-i determina să lucreze în comun terenurile".
Datele statistice confirmă: peste 800.000 de fermieri au între un hectar şi cinci hectare.
Argumentele sunt clare pentru unirea pământului şi vin tocmai de unde trebuie: de la Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Sper că ajunge o măciucă la un car cu oale. N-am spus eu, dar semnez...
Un prost cu studii superioare!

Averea lui Victor Ponta din 2004 până astăzi


 21 august 2015, deIulia Marin
Prima declaraţie de avere completată de fostul lider PSD, la 13 decembrie 2004, aşadar când Ponta avea 32 de ani, dezvăluia un tânăr proprietar al unui apartament de 91 de metri pătraţi, achiziţionat în rate, în 2000, cu suma de 398.000.000 de lei vechi, dar şi al unei case de locuit cumpărate exact în anul în care a intrat în Parlament, cu suma de 648.000.000 de lei vechi. La acea dată, Ponta a completat, simplu: „NU AM“, în dreptul rubricilor la care ar fi trebuit să menţioneze terenuri agricole, forestiere, intravilane, autovehicule, depozite bancare de peste 5.000 de euro sau acţiuni. În schimb, la capitolul destinat datoriilor, Ponta dezvăluia că are un împrumut de 9.000 de euro pentru a-şi plăti casa de locuit şi rate la apartament de 385 de milioane de lei vechi. În document nu apare, în schimb, nici o referire la fosta soţie a deputatului social-democrat, Roxana Ponta. 
Din următoarea sa declaraţie de avere, completată în iunie 2005, reiese că premierul ar fi cumpărat, împreună cu fosta sa soţie, un teren intravilan de 885 de metri pătraţi situat în Chitila, unde premierul deţinea, se pare, şi casa de locuit. Atât apartamentul său din 2000, cât şi casa respectivă apar ca fiind în coproprietate cu Roxana Ponta. Din împrumutul destinat casei, în valoare de 9.000 de euro, Ponta plătise 3.000 de euro în cele câteva luni de mandat. În viitoarea sa declaraţie de avere, completată în decembrie 2005, se observă că Ponta, deşi nu a devenit mai bogat, a reuşit să îşi achite peste 50 de milioane de lei vechi din cele 385 de milioane pe care le împrumutase pentru a-şi cumpărat apartament. Ce avere i-a lăsat Victor Ponta fostei sale soţii 
În 2006, când premierul a divorţat de Roxana Ponta, declaraţia sa de avere a suferit, de asemenea, câteva modificări. Fosta soţie a lui Ponta a primit de la acesta, în urma partajului, casa de locuit din Chitila, estimată la 64.800 RON. În schimb, premierul şi-a cumpărat un teren intravilan în Gorj, chiar în 2006, cu valoarea de 22.000 RON, teren unde şi-a achiziţionat şi o casă. Atât terenul cât şi casa respectivă sunt estimate la aceeaşi sumă de 22.000 RON. Ponta a rămas, în urma divorţului, şi cu apartamentul achiziţionat în 2000. Tot în 2006, Ponta şi-a completat şi veniturile: 36.599 RON a primit premierul de la Camera Deputaţilor şi alţi 16.038 de lei de la Universitatea Româno-Americană, unde era lector. 
Începutul lui 2007 îl găseşte pe Victor Ponta cu încă o sursă de venit, pe lângă cele două deja menţionate: cabinetul său de avocatură, de unde susţinea că a încasat, în 2006, suma de 71.564 lei. În următorul document, completat câteva luni mai târziu, Ponta adaugă în declaraţia de avere şi un autoturism Wolkswagen Golf, cumpărat în 2006, în leasing. La secţiunea dedicată datoriilor, premierul scria că ar mai fi avut de plătit 20.000 de lei pentru autoturism şi 30.000 de lei pentru apartamentul cumpărat în 2000. La câteva luni distanţă de la prima declaraţie în care menţionează cabinetul său de avocatură, suma pe care o primeşte din activitatea sa ca avocat se triplează: 252.484 de lei. La câteva luni mai târziu, Ponta îşi mai cumpără un autoturism, o Skoda fabricată în 1967, iar ratele sale pentru celălalt autoturism scad de la 20.000 la 15.000 de lei. Ulterior, autoturismul Skoda apare drept vândut către un anume Ştefan Stoica, pentru suma de 41.000 de lei. 
Tot în 2007, Ponta mai face un pas important, reflectat însă marginal în declaraţia de avere: se căsătoreşte cu Daciana Sârbu. Veniturile sale din avocatură se dublează şi ajung, în 2007, la suma de 470.500 de lei. Ponta nu menţionează niciunul dintre bunurile celei de-a doua soţii în declaraţia de avere, în schimb face o trimitere scurtă către documentul omonim completat de aceasta în calitate de europarlamentar. În 2008, Ponta face şi două tranzacţii imobiliare importante: vinde apartamentul situat în Sectorul 5, cumpărat în 2000 cu suma de 39.800 de lei noi pentru nu mai puţin de 200.000 de euro. De asemenea, vinde autoturismul marca Skoda cu 41.000 de lei şi deschide un depozit de 430.000 de lei noi la Unicredit Ţiriac Bank. El cumpără un alt apartament, situat în Sectorul 1, pentru suma de 212.500 de euro, pe care nu îl achită însă integral. La capitolul destinat datoriilor, premierul menţionează că are de achitat suma de 80.000 de euro către persoana care i-a vândut apartamentul respectiv. 
La doar câteva luni mai târziu, aşadar în iunie 2008, Ponta mai deschide un depozit bancar, în valoare de 70.000 de RON. În total, el are în conturi 500.000 de lei. Ponta menţionează şi cadoul primit la nunta sa cu Daciana: 70.000 de RON. În octombrie 2008, el dezvăluie că şi-a mai cumpărat un apartament situat la aproximativ aceeaşi adresă cu cel din Sectorul 1, achiziţionat ceva mai devreme, imobil achitat cu suma de 365.000 de lei. Probabil din acest motiv, suma din conturi scade vertiginos, de la 500.000 de lei la 18.750 de lei. Veniturile sale din avocatură se păstrează la acelaşi nivel: 470.500 de lei. Al doilea mandat în Parlament îl găseşte pe Victor Ponta mult mai înstărit: la finalul lui 2008, el este proprietarul terenului din Gorj, unde are şi casă, deţine cele două apartamente cotate la peste un milion de lei noi, un autoturism Skoda şi permisiunea de a folosi, în competiţiile de la raliuri, un Mitsubishi Evolution, oferit de către cabinetul de avocatură al lui Dan Şova. Câteva luni mai târziu, în declaraţia de avere apare şi un autoturism nou: un Mitsubishi Lancer preluat în leasing, pentru care Ponta are de achitat 33.000 de euro. În 2008, Ponta câştigă 773.375 de lei din avocatură, adică de zece ori mai mult faţă de cât obţinea în 2006. Ulterior, timp de trei ani, declaraţiile de avere completate de actualul premier menţionează aceleaşi bunuri, iar sumele din conturi nu se modifică major. 
În schimb, în 2012, Victor Ponta cumpără un nou apartament, iar pe celelalte două le vinde cu suma totală de 210.000 euro. Tot în aceeaşi perioadă, el renunţă şi la cabinetul de avocatură situat în aceste două imobile. Schimbă din nou maşina, cu un Citroen achiziţionat în leasing, iar vechiul autoturism i-l vinde lui Andrei Dolineaschi, actualul secretar general al PSD, pentru 18.000 de euro. Până în 2015, Ponta nu menţionează niciodată bunurile Dacianei Sârbu în declaraţia sa de avere. Aşa se face că, de la proprietar al unui teren, respectiv al unei case în Gorj şi al unui apartament, 
Ponta a dezvăluit, în iunie 2015, că deţine împreună cu soţia sa două terenuri, două apartamente şi două case de locuit la Cornu, asta după ce a vândut în 2014 şi în 2015 alte trei apartamente şi o casă de vacanţă.
Citeste mai mult: adev.ro/ntfiw7