2015-08-02

DKMT - DUNĂRE-CRIŞ-MUREŞ-TISA

Precum cele patru râuri se unesc absorbind razele soarelui, preluând comorile munţilor şi câmpiilor, astfel se adună laolaltă aspiraţiile şi voinţele românilor, maghiarilor şi sârbilor de pe aceste meleaguri, ca după atâta vrajbă şi suferinţă să se unească, să colaboreze şi să construiască un viitor comun, aici la poalele Carpaţilor şi în plinul câmpiei, la poarta de est a Europei.


DUNĂRE-CRIŞ-MUREŞ-TISA!
Organizaţia a fost înfiinţată la Szeged, în data de 21 noiembrie 1997. Denumirea uzuală: Euroregiunea DKMT
Membrii:
judeţele Bács-Kiskun, Békés şi Csongrád (Ungaria);
Judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş (România)
Provincia Autonomă Voivodina (Serbia)
Suprafaţa: 71 879 kmp
Număr de locuitori: 5,3 milioane
Obiectivele cooperării stabilite de către semnatari se referă la dezvoltarea şi lărgirea colaborării între comunităţile şi autorităţile locale în domenii ca economia, educaţia, cultura, ştiinţele şi sportul – sprijinind astfel regiunea în procesul de integrare europeană.
Adunarea generală este principalul organ de decizie a Cooperării Regionale DKMT. Adunarea generală este formată din conducătorii instituţiilor administrative din regiune, şi este organul de pregătire, coordonare şi de decizie strategică a cooperării. La şedinţele adunării participă membrii cu drepturi depline ai adunării generale (membrii fondatori şi membrii asociaţi), respectiv ceilalţi participanţi (invitaţi permanenţi şi ocazionali). În fiecare an, la ultimul sfârşit de săptămână din luna mai, la obeliscul Triplex Confinium, aflat la punctul de întâlnire a graniţelor dintre Ungaria, România şi Serbia, se organizează Zilele Euroregiunii DKMT. Cu această ocazie, temporar, se deschid frontierele şi, de regulă, se întruneşte adunarea generală.
Preşedintele în exerciţiu este ales de către adunarea generală pe o durată de un an din rândul preşedinţilor organizaţiilor membre. Preşedintele în exerciţiu nu poate fi ales de două ori consecutiv, iar la alegerea preşedintelui va trebui avut în vedere şi rotaţia dintre ţări. În perioada dintre două adunări generale organizaţia este condusă de către preşedinte, el coordonează activitatea secretariatului, întocmeşte un raport anual despre activităţile Cooperării şi despre modul de executare a hotărârilor adunării generale. Preşedintele în exerciţiu convoacă adunarea generală şi conduce şedinţele acesteia.
Secretariatul îndeplineşte sarcini administrative: ţine legătura în mod permanent cu regiunile membre, contribuie la întocmirea documentelor de lucru, iniţiază şi organizează evenimentele comune, urmăreşte programele Uniunii Europene, întocmeşte cereri de finanţare pe baza hotărârilor adunării generale, şi implementează proiecte. Sediul secretariatului este întotdeauna la sediul administrativ al preşedintelui în exerciţiu. Secretariatul se compune din trei persoane delegate – câte o persoană din Ungaria, România şi Serbia.
Comisia de coordonare este un corp format din trei persoane, câte o persoană din fiecare ţară, ales de regulă din rândul vicepreşedinţilor organizaţiilor fondatoare, şi care are ca sarcină pregătirea hotărârilor, efectuarea negocierilor prealabile, ţinerea legăturii cu SUP Agenţia de Dezvoltare a Euroregiunii DKMT.
Grupurile de lucru formulează propuneri, proiecte, programe, iniţiative în diferite domenii de specialitate ale cooperării, le înaintează adunării generale, participă la realizarea proiectelor comune. Euroregiunea DKMT are în momentul de faţă 10 grupuri de lucru. Acestea sunt:
– Grupul de lucru pentru economie, infrastructură, turism
– Grupul de lucru pentru urbanism, protecţia mediului şi ocrotirea naturii
– Grupul de lucru pentru cultură, sport, organizaţii civile şi probleme sociale
– Grupul de lucru pentru relaţii internaţionale, informaţie şi mass-media
– Grupul de lucru pentru protecţia împotriva catastrofelor
– Grupul de lucru pentru sănătate publică
– Grupul de lucru pentru sănătate
– Grupul de lucru pentru parc industrial transfrontalier
– Grupul de lucru pentru turism
– Grupul de lucru pentru agricultură
Societatea de Utilitate Publică Agenţia de Dezvoltare a Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa a fost înfiinţată de către adunarea generală la data de 24 mai 2003. Membrii fondatori ai adunării generale au creat societatea de utilitate publică în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare stabilite în actul constitutiv al Cooperării Regionale Dunăre-Criş-Mureş-Tisa. Prin acest act, pe lângă organizaţia politică a cooperării, a luat fiinţă şi o societate economică cu personalitate juridică, care este capabilă să pregătească proiectele de dezvoltare comună, să pregătească şi să implementeze cereri de finanţare, să îndeplinească sarcinile de management ale proiectelor. Societatea de utilitate publică a fost înfiinţată în comun de către cele opt organizaţii ale Euroregiunii DKMT.
Euroregiunea DKMT îşi asumă un rol activ şi în organizaţiile internaţionale, ea fiind membră în Asociaţia Regiunilor Frontaliere din Europa (AEBR). Csókási Eszter Anna, directorul executiv al Agenţiei de
Dezvoltare face parte din conducerea AEBR.
Ungaria sprijina APL-urile din Timis în vederea accesarii finantarilor europene destinate cooperarii transfrontaliere romano - maghiare
http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?eID=5217&t=Stiri
Agentia de Dezvoltare Economico–Sociala a judetului Timis anunta finalizarea proiectului intitulat „Sprijinirea autoritatilor publice locale din judetul Timis în vederea pregatirii si elaborarii proiectelor de dezvoltare economico–sociala locala si a accesarii finantarilor din cadrul Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania – Ungaria 2007 - 2013” si finantat prin Programul Romania – Ungaria PHARE CBC 2006 / INTERREG III A.
Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene la nivelul administratiilor publice locale din judetul Timis, prin promovarea oportunitatilor de finantare oferite de Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013.
Proiectul s-a desfasurat în parteneriat cu Societatea de Utilitate Publica – Agentia de Dezvoltare a Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT) din Szeged, Ungaria în calitate de partener transfrontalier.
Bugetul total alocat al proiectului a fost de 72.601 Euro, din care Autoritatea Contractanta a finantat suma de 65.196 Euro iar contributia proprie a ADETIM a fost de 7.405 Euro.
Printre rezultatele concrete obtinute se numara organizarea unor seminarii de informare în localitati din judetul Timis, avand drept tematica Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007 - 2013. În urma seminariilor si a consultantei ulterioare acordate de catre ADETIM celor interesati s-au elaborat Fise de proiect care vor putea fi folosite de catre administratiile publice locale ale judetului Timis la accesarea finantarilor oferite de programul mentionat.
Sursa: MDRL