2015-08-30

A propos de sondajul privind autonomia administrativă şi financiară

A propos de sondajul privind autonomia administrativă şi financiară, distribuit ieri:
- ultima "modă" e să ataci autonomia regională făcându-i iobagi de românii ardeleni; pentru asta mergem un pic la trecut, pe documente: 
Unu: Conscripția urbarială 1681-1682, Ținutul Hunedoarei: Averea medie a unui iobag: 4 boi, plug cu brăzdar de fier, 2 vaci, cai, porci, capre, stupi - comparaţi cu averea ţăranului de azi din indiferent care regiune. Circa 24% dintre familiile de iobagi posedau o avere mică, dar restul de 76% era reprezentat de familiile mijlocii şi bogate - comparaţi din nou: "Sub 10% din români aparţin clasei de mijloc. Micii întreprinzători, profesorii şi medicii ar trebui să constituie grosul clasei de mijloc. În România însă, veniturile acestora îi situează în categoria săracă" (studiu al Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii, 2010)
Unu prim:) - "Decît slugă la ciocoi/Mai bine cioban la oi/Decât slugă la boiar/Mai bine iobag în Ardeal"- e ruşinos să afli că manualele sunt vai mama lor, nu?
Doi: Panait Istrati, mai 1919: "Cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpânii. Cât despre„martiriul” poporului transilvan sub jugul maghiar, ne permitem să amintim adevăratul martiriu din ţara românească sub jugul satrapilor români, suferinţe necunoscute în Europa modernă. Ţăranii din Transilvania nu şi-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administraţiei noastre. Cei care cunosc ambele regiuni ştiu că în Transilvania nu vezi colibele zdrenţăroşilor şi bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România"
- unii, de ambele părţi, încă iau aceste sondaje, fie şi pe facebook făcute, drept autoritate publică - de aici încrâncenarea de campanie electorală (sau de stadion)
- troli sau neinspiraţi? - chiar dacă în discuţie sunt administraţia şi finanţele, sunt câţiva care "întorc" discuţia ori spre "bozgori", ori spre "budos olah" - de unde şi ideea că prostu-i prost şi n-ai ce-i face
- (tot) unii încă mai cred că autonomia e independenţă, cineva spunea "sunt de acord cu autonomia, dar să rămânem o singură ţară" :))); când îi spui că de fapt e autogospodărire surpriza e pe măsură
- la fel de la modă e convingerea că "la noi nu se poate" ca la nemţi, deşi cumpărăm maşini nemţeşti; nu se poate ca la italieni (a propos de regiuni cu statut special), deşi am mânca pizza până plesnim, nu se poate nici ca la francezi, nici ca la nimeni. Adică ne place diversitatea altora, dar nu recunoaştem asta şi în România, ţara cu cea mai mare diversitate culturală din Uniunea Europeană


No, cam asta-i;
de-aici zici tu mai departe, 
mulţam, köszönöm, danke smile hangulatjel