(19 aug 2015)
Pana la finalul lui 2015 vom consuma doar resursele generatiilor viitoare. La nivelul actual de consum am avea nevoie de 1,6 planete.
In mai putin de 8 luni, respectiv pana pe 13 august, omenirea a consumat toate resursele pe care Pamantul le poate genera intr-un an, a anuntat recent Global Footprint Network.
Global Footprint Network este un prestigios think tank international, care calculeaza in fiecare an asa-numita “Earth Overshoot Day”, respectiv ziua pana la care omenirea consuma toate resursele naturale pe care Pamantul le poate re-genera in anul respectiv. Sau, in termeni tehnici, ziua dintr-un an in care “amprenta ecologica” a omenirii depaseste "biocapacitatea" planetei.
Astfel, datele publicate recent arata ca in 2015 vom consuma o cantitate de resurse pe care nu ar putea-o produce decat 1.6 planete.
Ziua epuizarii resurselor este marcata de la an la an, tot mai devreme. Anul trecut a survenit cu o saptamana mai tarziu, pe 19 august, iar acum 15 ani, cu 2 luni mai tarziu, in octombrie. In aceste conditii, datele arata ca in 2030 vom avea nevoie de resursele a 2 planete.
Pentru a avertiza publicul larg despre pericolul consumului excesiv, Global Footprint Network, impreuna cu un consortiu international de parteneri, organizeaza anual o ampla campanie de constientizare, denumita Earth Overshoot Day.
Efectele consumului excesiv de resurse si solutiile propuse
Costurile pe care trebuie sa le platim pentru consumul excesiv devin din ce in ce mai evidente: de la despaduriri, la secete, la saracirea surselor de apa, eroziunea solului, pierderi ale biodiversitatii sau cresterea volumului de gaze cu efect de sera din atmosfera.
De altfel, emisiile de CO2 reprezinta nu mai putin de 54% din “amprenta ecologica” a omenirii. Cresterea acestei componente (“amprenta de carbon”) este si cea care va amplifica in cea mai mare masura celelalte consecinte negative, mentionate mai sus.
Referitor la solutiile existente, Global Footprint Network reaminteste in primul rand responsabilitatea guvernelor in privinta reducerii risipei de resurse si mai ales in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.
In ciuda esecurilor care au existat pana acum, expertii think tank-ului isi exprima speranta ca, in decembrie anul acesta, in urma Conferintei ONU pe Teme Climatice (COP21) de la Paris, va fi adoptat in sfarsit un acord global, cu putere de lege, care sa reuseasca sa mentina incalzirea globala in limita de 2 grade Celsius, fata de nivelurile anterioare Revolutiei Industriale.
Pentru a intelege mai bine importanta acestui acord, ei demonstreaza ca o reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2030, ar face ca “Earth Overshoot Day” sa revina la o data mai rezonabila, respectiv 16 septembrie (in conditiile in care toate celelalte componente ale “amprentei ecologice” globale ar continua sa creasca in ritmul actual).
Pentru ilustrare, vezi graficul de mai jos, in care se observa ca, daca statele nu vor actiona cu viteza necesara, in 2030 vom avea nevoie de resursele a 2 planete, pe cand, daca o vor face, vom avea nevoie “doar” de resursele unei planete si jumatate.
Totodata, dincolo de ce trebuie sa faca guvernele, pe site-ul campaniei “Earth Overshoot Day” pot fi gasite numeroase resurse pentru simplii cetateni care vor sa contribuie la reducerea propriei amprente ecologice sau a celor din jur.
Material realizat de Loredana Boghiu, colaboratoare ResponsabilitateSociala.ro