2013-10-05

CNN: Protestele Roşia Montană, UN MODEL de rezistenţă non-violentă

4 Octombrie 2013 
In ciuda vremii reci si a ploii, zeci de mii de romani au iesit in strada, pentru a cincea duminica la rand, pentru a protesta fata de acceptarea, de catre Guvernul de la Bucuresti, a proiectului construirii minei de la Rosia Montana.

CNN: Protestele Roşia Montană, UN MODEL de rezistenţă non-violentă / FOTO: http://danbotoman.blogspot.ro
Gabriel Resources Ltd., compania canadiana care se afla in spatele proiectului, sustine ca vor fi extrase 314 tone de aur la Rosia Montana, folosindu-se zilnic uimitoarea cantitate de 40 de tone de cianura. Protestatarii din Bucuresti au fost sustinuti de alti zeci de mii de oameni, in intreaga tara, scrie CNN, citat de Ziare.com.
Initiativa tinerilor romani este cea mai mare miscare de protest pentru mediu, la ora actuala, in Europa, si continua sa fie un model de rezistenta non-violenta.
De la inceputul protestelor, strategii angajati de manifestantii au facut astfel incat vocea strazii sa fie auzita, atentia mass-mediei sa fie atrasa, iar mesajul sa fie diversificat, in ciuda faptului ca scopul protestelor a ramas acelasi.
Manifestantii cer respingerea, in Parlament, a protestului de lege, interzicere cianurilor si plasarea Rosiei Montane pe lista patrimoniului protejat de UNESCO. Pe langa posibila victorie a celei mai mari miscari de protest pro-mediu, tinerii romani ar putea sa marcheze redefinirea relatiei dintre popor si alesi.
In timpul demonstratiilor, tinerii au dezvoltat tactici inovative pentru a-i informa si a-i face pe ceilalti romani sa se implice, in ciuda faptului ca mass-media din Romania nu a acoperit intr-un mod corespunzator iesirile in strada.
Pe langa reinnoirea permanenta si diversificarea sloganurilor, in Bucuresti, protestatarii au organizat o campanie de informare de gherila, distribuind in mijloacele de transport in comun flayere care i-au informat pe calatorii ce ar fi putut fi indusi in eroare de campania platita de compania canadiana, la televiziuni.
Duminica, 22 septembrie, protestatarii au lansat o campanie de aprindere de lumanari, incurajandu-i pe toti romanii sa-i sustina aprinzand o lumanare in semn de sustinere, oricunde s-ar afla.
Diaspora romaneasca a fost, si ea, alaturi de manifestanti, in ciuda lipsei de atentie dovedite de presa din Romania. Romanii din strainatate au ales locatii simbolice pentru a iesi in strada, in semn de sustinere. In Londra, manifestatii impotriva Rosiei Montane s-au desfasurat in Trafalgar Square, la New York in fata sediului ONU, iar la Washington DC, romanii au protestat in fata Casei Albe.
In Chicago, protestarii au organizat prezentarea unui documentar de 20 de minute, la Catedrala Romaneasca. In capitala Statelor Unite, oamenii au distribuit fluturasi in metrou, in care le aratau tututor cum se pot implica in miscarea de protest.
O alte nemultumire a manifestantilor este faptul ca parlamentarii, cei alesi de popor, nu le sustin punctul de vedere, iar acest lucru a fost dovedit si in timpul vizitei facute la Rosia Montana de catre un grup de parlamentari.
Politicienii au avut in program o intalnire cu Eugen David, un fermier din Rosia Montana si cu presedintele asociatiei Alburnus Maior, unul dintre ONG-urile ce organizeaza protestele.
Intalnirea a avut loc in casa lui David si, chiar inainte de a-i asculta argumentele, parlamentarii l-au discreditat din cauza hainelor pe care le purta. Politicienii au uitat ca, de fapt, sunt slujbasi ai acelui om care lucreaza pamantul, iar costumele elegante pe care le poarta sunt, de fapt, platite din munca sa.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cnn-protestele-rosia-montana-un-model-de-rezistenta-non-violenta_1285367.html#ixzz2gphMub1y