October 1, 2013
ULUITOR: AURUL de la Roșia Montană a fost FURAT cu VAPORUL Este vorba de 142.000 de tone de material steril, scoase din România cu VAPORUL
Vicepreședintele Comisiei pentru Roșia Montană și expert minier susține că RMGC a dus în Canada și Australia 142.000 de tone de material aurifer din Munții Apuseni
Reprezentanții companiei canadiene infirmă cifrele, însă nu neagă trimiterea minereurilor în afara granițelor. Livrarea a început cu mulți ani în urmă și a atins apogeul în timpul guvernării Boc. Autoritățile române au știut permanent de exploatarea zăcămintelor, însă totul s-a desfășurat în secret. Cele 142.000 de tone de material aurifer ar putea conține peste o tonă de aur și aproape patru tone de argint. Reprezentanții RMGC au confirmat, totodată, existența altor 48 de metale grele în Munții Apuseni.
Cei de la ZiuaNews.ro vin astăzi cu informații suplimentare față de subiectul pe care noi l-am publicat ieri, aici: Canadienii de la RMGC extrag aur “la greu”, din Roșia Montană
Autoritățile române au știut permanent de exploatarea zăcămintelor, însă totul s-a desfășurat în secret
Senatorul Haralambie Vochițoiu, vicepreședinte al Comisiei pentru Roșia Montană și, totodată, inginer minier, a făcut mai multe dezvăluiri uluitoare. Acesta a declarat că, până în mandatul lui Emil Boc inclusiv, 142.000 de tone de material aurifer de la Roșia Montană au fost scoase din țară de către RMGC, sub pretextul unor analize efectuate în Australia și Canada. RMGC nu neagă, însă susține că ar fi vorba de cantități „incomparabil mai mici“.
Cele 142.000 de tone de material aurifer ar putea conține peste o tonă de aur și aproape patru tone de argint
În schimb, vicepreședintele Comisiei speciale susține că aurul luat de canadieni a fost extras, sub pretextul explorării, inclusiv din filonul roman, mult mai bogat în aur și că avem de-a face, de fapt, cu o exploatare mascată.
Însă, ținând contul de declarațiile senatorului Vochițoiu, conform cărora s-a exploatat minereu steril din filonul roman, unde concentrația de aur este de 7,8-8,2 grame/tonă, RMGC a scos din țară peste o tonă de aur și aproape patru tone de argint, fără să cedeze statului român nimic.
În cursul vizitei de la Roșia Montantă, pe care parlamentarii din Comisia specială au făcut-o săptămâna trecută, o directoare de la RMGC a făcut, fără să vrea, o dezvăluire uluitoare, care, inițial, a trecut neobservată, dar a fost însă bine speculată de vicepreședintele Harlambie Vochițoiu, în principal datorită profesiei pe care acesta o are, respectiv expert minier. Directoarea a susținut că RMGC a scos din țară, pentru analize, o cantitate impresionantă de material aurifer. Pe planșele pe care reprezentanții Gold Corporation le-au arătat parlamentarilor, senatorul Vochițoiu a constatat că este vorba de 142.000 de tone de material steril, scoase din România, însă informațiile au fost până acum ținute la secret de canadieni. Grosul ar fi plecat din țară până în 2012.
Dialog cu senatorul Vochițoiu
„Cifrele astea au fost scrise pe o planșă, care ni s-a arătat acolo. Numai că ei nu știau că au un inginer minier în față. Ne-au spus că au făcut zeci de mii de forări și atunci i-am întrebat
«Da, ați consumat mulți bani, foraje, de la suprafață până la 500 de metri, după aceea ați avut de lucru și în subteran», pentru că ei au luat și din subteran să facă probe.
«Da, foarte multe, am lucrat mult, de atâția ani, vă dați seama».
Zic: «Și unde ați dus probele astea?»
Zice: «În Canada, în Australia».
Zic: «Și cam cât așa?».
«142.000 de tone. Și cu concentrație medie de 1,4 grame de aur, așa».
Unde, cum, cine garantează că rezultatul probelor este ăla care ni se spune? Și atunci deja femeia săraca și-a dat seama, - e o doamnă directoare, geolog (Cecilia Szentesy, n.red), care, eu sunt convins că nu are nici o treabă cu chestiunea asta, a zis:
«Domne, am lucrat cu institute recunoscute internațional», dar, zice, «a fost foarte scump vaporul, vă dați seama că n-am câștigat nimic, n-a câștigat compania mare lucru».
Ei au zis că au scos în baza licenței de explorare. Ei zic că astea sunt probe. Ei de-aia au și tăcut așa 17 ani. Ei mai explorau încă vreo 20 și terminau zăcământul.
Eu asta nu înțelegeam, cum o companie privată bagă atâția bani într-o chestie incertă?! Să stai 17 ani să tot bagi bani, de undeva trebuia să vină. Bun, la un moment dat s-a zis că speculează pe bursă, dar cât să speculezi și pe bursă, te mai duci și în jos, și în sus.
Apoi am înțeles.
Cum să lași să plece sute de mii de tone de zăcământ cu aur în Canada sau Australia, fără să știi unde?” - a declarat, pentru ZIUAnews, senatorul Vochițoiu.
În schimb deputatul Florin Iordache a declarat:
„Ca să ia 150.000 de tone, ar fi trebuit să ia licența de exploatare.” - a adăugat acesta.
Scoaterea minereurilor, cu aprobarea statului
„Absolut tot programul de cercetare geologică, desfășurat sub licența de explorare sau sub cea de exploatare, a fost desfășurat cu respectarea în totalitate a legislației și sub stricta supraveghere a autorităților române competente.” - a mai spus Cătălin Hossu.
Practic, scoaterea celor 142.000 de tone de material steril a fost făcută cu aprobarea statului, lucru afirmat și de senatorul Vochițoiu.
Totodată, acesta a făcut referire la cele 500 de note informative ale Serviciului Român de Informații, despre care spune că este posibil să fie legate și de acest aspect.
Însă rămân multe întrebări legate de tranportarea minereurilor:
„Să vedem vaporul, ce număr de vapor, care cursă, să vedem documentele vamale. Până acum nu știu de ce nu a pus nimeni aceste întrebări.” - ne-a declarat senatorul Vochițoiu.
48 de metale grele, la Roșia Montană
O altă dezvăluire făcută, în exclusivitate pentru ZIUAnews, și care vine să întărească informațiile pe care noi le-am publicat ieri aici: EXCLUSIV: Cum arată probele de AUR de la Roșia Montană , de vicepreședintele Comisiei speciale este aceea că reprezentanții RMGC au confirmat existența a 48 de metale grele în Munții Apuseni.
„Când am ajuns acolo, primul lucru a fost să ne arate stația de epurare a apelor. O apă ieșea din mină, deci din exploatare, și de culoarea roșie, e adevărat, dar așa îi și zice, Roșia Montană, că, dintotdeauna, culoarea e roșie. Și ne-au arătat cum vine apa aia roșie. Prelucrând-o, scoteau o apă din care a și băut în fața noastră un alt domn director un pahar de apă.
Zic: «Domne, apa asta e din mină, da? Deci spală zăcământul?!».
«Da, Da, din zăcământ».
Zic: «Uite ce stație inteligentă aveți, foarte performantă, atâtea metale grele să scoată din apă, să poți să bei matale».
«Da, domne, 48 de metale grele, vă dați seama?»”
- ne-a dezvăluit senatorul.