Primarii PDL din judet isi bat joc de legea ANI
Adina Fartusnic / octombrie 3, 2013
Jumatate din primarii pedelisti ai Clujului nu stiu sa-si completeze declaratiile de avere. Asta, cand o fac. Pentru ca majoritatea au uitat, cel putin in 2013, ca trebuie sa raspunda la cateva intrebari simple, referitoare la banii pe care ii produc, masinile pe care le conduc sau casele pe care le ridica. Agentia Nationala de Integritate, agentia care trebuia sa ii verifice si amendeze pe cei care nu respecta legea, nu pare sa fie deranjata de asta, de vreme ce 90% dintre ei nu si-au actualizat, pe site-ul institutiei, averile. Iar cei care au avut vreo tentative au esuat lamentabil – primarii judetului Cluj nu stiu sa-si urce averile pe site-ul ANI, iar programul le vede ca pe erori. Fie gresesc in incercarea de a scrie numele localitatii pe care o conduc, fie pe cel al judetului.
Primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea, e unul dintre putinii care si-au completat si publicat datele averilor. Omul are trei terenuri si doua case, toate achizitionate pana in 2011, si un salariu anual de 22.500 de lei.
Au bani, au case
In Aghiresu, primarul Sorinel Lehene nu se oboseste cu hartogaria. Pe site-ul primariei pe care o conduce are postata o singura declaratie de avere, veche de 7 ani. Din 2006, Lehene s-a gandit ca nu mai are rost sa incarce site-ul comunal. Pe pagina ANI, singura si ultima sa declaratie de avere dateaza din 2008, adica de 5 ani.
In 2006, primarul avea doua locuinte: una in Aghiresu Fabrici si una in Cluj-Napoca, achizitionata in 2005. In acelasi an, Lehene si-a cumparat o masina, a depus 30.000 de lei intr-un cont si a imprumutat din banca 22.000 de lei si 3.000 de dolari. Si pentru ca 2006 a fost un an bun, nevasta lui a primit drept cadou 30.000 de lei, asta in conditiile in care salariul lui de primar era de aproximativ 17.500 de lei. Conform declaratiei sale de avere de pe site-ul ANI, doi ani mai tarziu, primarul din Agiresu ramane cu aceleasi case si masina, dar creste numarul imprumuturilor: 14.000 de euro, 12.500 de lei si 5.800 de dolari. Are insa si bani pusi de-o parte: 37.000 de euro investitie directa, nu se stie unde. Se pare ca nevasta lui e indragita: in 2008, primeste inca un cadou de 30.000 de lei, iar salariul primarului se dubleaza: 40.000 de lei.
Intrebat de ce nu si-a publicat declaratia de avere pe site-ul institutiei, asa cum cere legea, primarul din Aghiresu spune ca acesta era urmatorul pas.
“Nu stiu daca site-ul institutiei este functional, o sa verific. Declaratiile de avere le-am completat in fiecare an si le-am trimis la Prefectura si la ANI”, sustine acesta.
Ioan Porumb, primarul comunei Aschileu s-a facut om in 2007. A fost anul in care a mostenit o casa si doua terenuri – unul intravilan si unul extravilan. Conform declaratiei sale de avere, singurul bun detinut de acesta e o masina fabricata in 2002. Anul trecut, Porumb a castigat 18.000 de lei din functia detinuta in primaria comunei si 3.000 de lei din agricultura.
Augustin Muresan, primarul comunei Bobilna, e printre cei mai constiinciosi. Acesta si-a publicat declaratia de avere, chiar daca nu are prea multe de declarat. Primarul detine o casa in Razbuneni, unde are si trei terenuri: unul agricol, unul forestier si unul intravilan. Si ca orice primar gospodar, pe langa autoturism, Muresan mai are un tractor, o combina, o masina de ierbicid si patru cositoare. In conturi, si-a depus 30.000 de lei, din 2001 incoace. Anul trecut, primarul a castigat 19.500 de lei sdin salariul de la stat si 144.000 de lei din pensie.
Minodora Susana Luca, primarul comunei Baisoara a omis sa isi faca publica declaratia de avere pe site-ul institutiei, chiar daca celelalte declaratii, ale restului angajatilor, sunt urcate. Pe site-ul Agentiei Nationale de Intergritate, ultima sa declaratie dateaza de anul trecut. Nici pentru organale statului, abilitate sa o sanctioneze n-a avut timp.
Declaratia de avere a primarului comunei Calarasi, Ioan Racolta, nu poate fi gasita pe site-ul primariei pentru simplul motiv ca acesta nu exista. Omul spune ca o sa il va realize atunci cand va avea … vreme si bani. Nici pe site-ul ANI, declaratia sa de avere poate fi consultata. Ultimele sunt trecute, sporadic, in 2008 si 2012.
“Pai poate ca aia de la ANI pun pe site declaratiile primarilor de orase si municipii, nu au treaba cu asta saraci”, spune Racolta.
Primaria din Ceanu-Mare are site, insa declaratia de avere a primarului Virgil Pacurar nu poate fi accesata. Nici pe site-ul Agentiei Nationale de integritate nu e de gasit, cel putin nu de anul acesta.
Nici primaria comunei Ciucea nu are site pe care sa fie publica declaratia de avere a primarului Radu Florin Abrudan. Pe site-ul ANI, ultima sa declaratie dateaza din 2012. Acelasi exemplu il urmeaza si primaria din Ciurila, care nu are nici site si al carui primar, Teodor Cristinel Popa, nu s-a oboist sa isi comunice veniturile nici la ANI.
Urmeaza comuna Iara, cu site, dar fara declaratii de avere. Nici pe pagina Agentiei Nationale de Integritate nu se gaseste declaratia actual de avere a primarului Ioan Dorin Popa.
Primaria Palatca are site, are sectiune pentru declaratii de avere, care sta, insa, goala. Pe site-ul ANI, ultima declaratie de avere a primarului Ioan Huldusan figureaza din 2009.
Fara site, fara declaratii la ANI
Primaria comunei Jichisu de Jos nu are site, iar anul acesta primarul Ioan Moncea nu da explicatii nici catre ANI. La fel procedeaza si Petru Prigoana, primarul comunei Maguri Racatau; Gheorghe Boca, primarul din comuna Poieni si Gabriel Alexandru, primarul comunei Valea Ierii.
Cu site, fara declaratii
Primaria comunei Ploscos e printre putinele care are site. Insa acesta nu a mai fost actualizat de ani buni, astfel ca pe prima pagina apare ca primar fostul edil, cu declaratia de avere cu tot. Noul primar, Aurel Truta, a uitat sa-si trimita declaratia de avere si la ANI.
Primaria comunei Jucu are site, n-are insa declaratii de avere actualizate. Ioan Dorel Pojar si-a declarat averea pentru ultima data in 2012, asa cum apare si pe site-ul ANI.
Primaria Manastireni are site, are si declaratii de avere actualizate. Din pacate, doar ale angajatilor institutiei, nu si a primarului Petru Coldea . Catre ANI a raspuns ultima data anul trecut. Exact aceeasi situatie o intalnim si la Dorin Constantin Manea, primarul comunei Negreni si la Ioan Morar, primarul Comunei Rasca. Acesta din urma a raspuns in fata ANI in 2008.
Primaria Rasca n-are site, Ioan Morar, Primarul Comunei s-a trimis, insa, declaratia de avere catre ANI. N-are pamant, are un apartament in Cluj si un credit de 42.00 de euro.
Primaria Sacuieu are site, dar nici urma de declaratii de avere. In plus, primarul Gheorghe Cuc nici macar nu figureaza pe listele ANI.
Primarii UDMR din judet – fara bani, fara pagini web
Adina Fartusnic / octombrie 7, 2013
Din sapte primari UDMR ai judetului, doar doi si-au declarat averile anul acesta. Restul pot fi gasiti numai pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate si doar pana in 2012. Primariile conduse de acestia nu au nici macar site-uri pe care sa-si publice averile.
Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu, e singurul care a ales sa-si publice declaratia de avere anul acesta. Pe site-ul primariei sunt listate toate declaratiile de avere ale consilierilor, viceprimarului si primarului, datate cu anul 2012, desi, printre ele se ascund si unele de anul acesta, cum e cea a primarului. Zeng are doua terenuri, o casa, o masina si un salariu de 23.500 de lei pe an. Leafa primarului a crescut de anul trecut, cand castiga doar 20.300 de lei pe an. In conturi, Zeng mai are 30.000 de lei.
Primaria comunei Sancraiu nu are site, dar primarul acesteia, Andrei-Gheorghe Poka, a respectat partial legea. Declaratia sa de avere pe anul 2013 poate fi gasita pe site-ul ANI. Poka are doua terenuri, doua apartamente in Cluj-Napoca, o casa in Sancraiu si 9.500 de euro in conturi. Anul trecut, acesta a castigat 20.000 de lei din functia de primar.
Primaria comunei Buza nu are site, asa ca primarul acesteia, Stefan Czegher, nu-si poate face publici banii, casele sau masinile. Pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, Czegher, nu si-a mai updatat averea de anul trecut. Atunci, acesta isi declara terenurile de pe raza comunei, de aproape 9 hectare, casa, tractorul si indemnizatia anuala de 18.000 de lei.
Ioan Antal, primarul comunei Izvorul Crisului nu-si face publica averea pe site-ul primariei si nici pe site-ul ANI nu apare cu declaratia actualizata. Conform ultimelor documente completate in 2012, acesta are un teren de 1.500 de metri in comuna, o casa de locuit, o masina si un salariu anual de peste 27.000 de lei.
Primaria din Moldovenesti are site, dar la capitolul declaratii de avere, pagina e goala. Pe site-ul ANI, ultima declaratie completata a primarului Ioan Moldovan e din 2012. Pe atunci, primarul avea o casa, doua terenuri, trei masini si 15.000 de lei din vanzarea unui tractor. De la primarie, acesta a incasat 18.500 de lei in 2012 si 40.000 de lei din activitati agricole. La randul sau, sotia acestuia a mai castigat 35.000 de lei din … nu se stie ce.
Primaria comunei Savadisla are site, dar nici urma de declaratii de avere. Ultima sa declaratie de avere figureaza din 2012, pe site-ul ANI. Conform acesteia, primarul Gebe Andrei Tamas are trei terenuri, o casa, doua masini si un tractor si 210.000 de lei in conturi. In 2011, acesta a castigat 16.500 de lei din salariul de primar si 150.000 de lei din oierit.
Primaria Suatu nu are site, iar averea primarului poate fi studiata doar pana in anul 2012, pe site-ul ANI. Conform acesteia, Mihai Szabo are trei terenuri, doua case si 11 utilaje agricole. In 2011, acesta a castigat 19.500 de lei de la primarie si 8.000 de lei din cresterea animalelor.