2013-10-17

Dan Sova va fi cel care va sustine proiectul de lege privind Rosia Montana in fata Parlamentului

C. I. | miercuri, 16 octombrie 2013 
Darius Valcov a anuntat ca ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova va prezenta proiectul de lege privind exploatarea aurului de la Rosia Montana in Parlament, dupa ce Comisia Speciala va termina de elaborat toate amendamentele la acest proiect.
Ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, a fost audiat, marti, 15 octombrie pentru a doua oara la Comisia speciala pentru Rosia Montana. El a mai fost audiat pe 30 septembrie. Acesta a declarat la iesirea de la audieri ca proiectul Rosia Montana este unul de interes national dar a spus ca nu se poate pronunta pe acest proiect chiar daca el este initiatorul legii si tot el va fi cel care o va prezenta Parlamentului.
Dan Sova, la Comisia Speciala
- Interesul national a fost o notiune care a rezultat din doua prevederi. 
1. Orice proiect minier este de interes national. 
2.Fara a declara acest proiect de interes national, nu se poate face iazul de decantare, potrivit legii apelor.
- Trebuie sa punem semnul egalitatii intre capital de stat si capital privat. In Romania avem declarate prin lege mai multe companii cu capital de stat care au drept de expropriere. Spre exemplu: CNADR
- Exproprierea se va face prin hotarare de guvern, in sedinta de Guvern.
- Nu poti sa te substitui statului roman.
- Nu exista biserici sau case pe area miniera.
- Expropierea presupune 2 etape. Intai trebuie sa indentifici zona expropriata, se fac apoi actele. Exproprierea se face prin hotarare de guvern.
- Motivul pentru care s-a delegat la companii private sa se faca exproprierea este pentru ca din punct de vedere administrativ acestea se misca mai repede.
- Nu se poate face exproprierea fara acordul statului.
- Daca eu ar trebui sa astept ca statul sa faca exproprierea la autostrada Sebes – Turda as astepta pana in 2025. Eu o sa le fac in doua luni, pentru ca am posibilitatea
- La dvs este decizia, eu sunt aici sa expun proiectul.
- Proiectul de lege este rezultatul mai multor ministere.
- Eu am constatat ca oameni cu opinii diferite, pusi la acceasi masa, nu au curajul sa-si sustina punctul de vedere.
- Eu nu ma pot pronunta cu privire la acest proiect. Eu personal, nu ma pricep la arheologie, ceea ce stiu este ce scrie in lege.
Pro si contra proiectul Rosia Montana. Audieri la Comisa speciala
Joi, 10 octombrie, parlamentarii din Comisia speciala pentru Rosia Montana au audiat mai multi experti.
Profesorul Victor Mocanu – decanul Facultatii de Geologie si Geofizica, reprezentantii Conversmin, Nicolae Stanca – fostul director al Regiei Autonome a Cuprului Deva si Mihail Ianas – fostul sef al ANR au fost audiati, miercuri, 9 octombrie, de Comisie.
Marti, 8 octombrie, Comisia i-a audiat pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin si pe reprezentantii Institutului de Geologie.
Luni, 7 octombrie, au fost audiati ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini si ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Bisericile, Academia Romana si Uniunea Arhitectilor sunt impotriva proiectului de la Rosia Montana. Audieri, vineri, 4 octombrie.
Joi, 3 octombrie, in fata Comisiei Speciale au fost reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation. Dragos Tanase, directorul general al RMGC, a prezentat avantajele pe care ar urma sa le aduca acest proiect in cazul in care ar fi pus in practica.
Miercuri, 2 octombrie, Comisia speciala i-a audiat pe vicepremierul Liviu Dragnea si pe Jack Goldstein, un baimarean, inginer chimist, cercetator, conferentiar si profesor in domeniul metalelor rare, care a prezentat o tehnologie de extragere a aurului fara cianuri.
Marti, 1 octombrie, la Comisia speciala a fost audiat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Luni, 30 septembrie, Comisia speciala i-a audiat pe ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova si pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. Tot luni, seful SRI, George Maior, si seful SIE, Teodor Melescanu, au fost audiati de Comisia pentru controlul SRI.
Pe 26 septembrie, la Palatul Parlamentului au avut loc discutii intre Comisia speciala pentru Rosia Montana si reprezentantii protestatarilor din Piata Universitatii si ai ONG-urilor care se opun proiectului minier.
Pe 24 septembrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a explicat Comisiei de ce nu a dat acordul de mediu pentru proiectul Rosia Montana.
In prima zi de audieri, 23 septembrie, la Comisia speciala pentru Rosia Montana a fost invitat ministrul Culturii. Daniel Barbu a explicat care este situatia patrimoniului Rosia Montana.
Parlamentarii au termen sa incheie raportul cu privire la exploatarea miniera pana pe 20 octombrie, prima camera sesizata fiind Senatul.
Asociatia ALburnus Maior considera intr-un comunicat postat pe pagina oficiala de Facebook, ca “rolul formarii acestei comisii a fost inca de la inceput prelungirea discutiilor in jurul proiectului de lege in speranta ca protestatarii vor renunta la revendicari si manifestatiile isi vor diminua din intensitate. In plus, un proiect de lege amendat si aparenta unor prevederi mai putin grave le va permite promotorilor proiectului minier sa negocieze sprijinul politic necesar. Astfel, modificari de ordin mai degraba semantic ar putea induce ideea ca apectele necostitutionale ale legii au fost inlaturate, ca ni se prezinta un text de lege nou”, considera Asociatia Alburnus Maior.
Presedintele Alburnus Maior, Eugen David este de parere ca “Sova si Ponta continua sa se prezinte drept ‘salvatori’ in conditiile incheierii celui mai dezastruos contract, in detrimentul Romaniei. Acest fiasco blatant sustinut cu insistenta de Uniunea Social Liberala este o insulta la adresa inteligentei tuturor celor ce urmaresc Campania Salvati Rosia Montana. Lipsa argumentelor celor doi si fuga lor de responsabilitate pentru asumarea paternitatii acestui demers de aprobare a proiectului minier pe baza de cianuri este o atitudine ce risca inutil stabilitatea economica si politica a tarii”.