2013-10-01

Ludovic Orban: „Șansa ar fi ca proiectul RMGC să nu treacă și atunci poate o să-i dea în gât ăia de la Gabriel Resources pe cei cărora le-au dat șpagă“

Alexandru Căutiş | luni, 30 septembrie 2013
Proiectul Roșia Montană a indus și în PNL sindromul personalității dedublate, care poate să fie și pro și contra în același timp. Ministrul Daniel Barbu este un exemplu suficient. Întrucât nu publicăm interviuri cu persoane care vădesc conștiințe siameze, am preferat să discutăm despre Roșia Montană cu un liberal cu o unică opinie: Ludovic Orban.
Reporter: Domnule ministru, cum vi se pare proiectul de la Roșia Montană?
Ludovic Orban: O golănie. Un proiect de lege care prevede privilegii doar pentru Gabriel Resources.
Rep.: Dar ce se va întâmpla cu membrii din comisia parlamentară care sunt de la PNL? O să respecte ei ce a zis șefu’ Crin Antonescu?
L.O.: Ei nu respectă ce a zis președintele PNL, ci ce s-a hotărât în Partidul Național Liberal. Prezența membrilor PNL în comisie este o urmare a deciziei copreședinților USL, care au decis înființarea acestei comisii. Personal, consider înființarea acestei comisii o tragere de timp din partea PSD și a premierului Ponta, în speranța obținerii unei conjuncturi favorabile, pentru a putea trece legea pe șestache, așa cum au inițiat-o.
Rep.: OK, dar cum rămâne cu Daniel Barbu, ministrul liberal al Culturii, care zice că e de acord în Guvern cu proiectul, dar că în Parlament se va exprima împotriva lui? I-a tras cineva vreo flegmă în PNL sau măcar i-a bătut obrazul?
L.O.: A copiat modelul Victor Ponta în această situație. Dar domnul Barbu este un om extrem de serios și un om de o mare calitate.
Rep.: Da, s-au văzut seriozitatea și calitatea lui acum, cu proiectul Roșia Montană…
L.O.: Să știți că proiectul acesta a apărut pe nepusă masă în Guvern și s-au forțat adoptarea și semnarea lui.
Rep.: Fiind pe nepusă masă, unii l-au înghițit fără să mestece?
L.O.: L-au înghițit pentru că probabil n-au știut cum să se poziționeze. Dacă ar fi fost consultată conducerea celor două grupuri parlamentare ale PNL, s-ar fi stabilit foarte clar poziția. Proiectul acesta este o golănie, dă RMGC-ului avantaje pe care alte companii nu le au, dă derogări de lege. Exproprierea – eu, ca liberal, nu pot fi de acord să fie o expropriere făcută cu forcepsul. Apoi, nu sînt de acord cu faptul că nu se spune nimic în privința scoaterii din circuitul silvic, pentru că acolo sunt hectare de păduri care trebuie scoase din circuitul silvic, nu se spune nimic despre avizul de gospodărire a apelor. Toate nenorocirile care vor fi lăsate acolo vor polua pânza freatică. Din multe puncte de vedere, un liberal nu poate fi de acord cu acest proiect.
sica orban
„La Roșia Montană sunt muzeografi, casieri, măturători de galerii, dar nu mineri“
Rep.: Ponta a fost în mina aia muzeu…
L.O.: Da, și pe de altă parte zice că nu sprijină proiectul. Păi să i-o spună lu’ mutu’. Nu e prima oară când minte. A făcut un spectacol mediatic pentru cei care nu știu realitățile din zonă. La Roșia Montană nu s-a mai scos din 2006 un miligram de aur, acolo nu mai există mineri. Echipamentele alea de mineri de pe ei sînt echipamente de paradă, pentru evenimentele regizate de Roșia Montană Gold Corporation. Acolo sunt câteva zeci de mineri care lucrează în subteran, dar nu ca mineri, ci la muzeu, Sunt muzeografi, casieri, măturători de galerii, dar nu mineri. Vreau însă altceva să ne amintim: nu e prima oară când premierul vrea să facă ceva pe șestache. Să ne amintim de protocolul semnat cu Băsescu. S-a dus în pat cu dușmanul. Iar noi, liberalii, am aflat de acel document în momentul în care, umilindu-ne, Băsescu l-a arătat președintelui Parlamentului European, la Consiliul European. Tot pe șestache a fost făcut și pactul, cum pe șestache a fost făcută și această propunere de lege, după ce, înainte, fusese subtil sustras proiectul Roșia Montană de la Ministerul Economiei și mutat la colegul de facultate al domnului Ponta, mă refer la Șova. Apoi a fost elaborat în nici două săptămâni, ceea ce arată că era dinainte făcut de avocații RMGC.
Rep.: Sau poate de cabinetul mamei lui Șova, ca și contractul cu Bechtel…
L.O.: Nu am probe, de aceea nu mă pronunț, dar intuiția îmi spune că nu e întâmplător. Și de acest proiect nu am aflat la briefingul guvernamental, ci am aflat pe surse de adoptarea unui asemenea proiect de lege. Nu au fost respectate cerințele Legii 52 privind transparența, nu a fost supus dezbaterii publice.
„Nu am auzit reacția companiei Bechtel, ceea ce mă face să cred că de fapt nu a fost reziliat contractul cu Bechtel“
Rep.: Cum vi se pare că Șova nu găsește contractul cu Bechtel?
L.O.: Aduceți-vă aminte că premierul a anunțat că domnul Șova va desecretiza toate actele legate de Roșia Montană, pentru ca apoi domnul Șova să anunțe că nu poate desecretiza tot, ci, probabil, doar ce-i convine lui.
Rep.: Dar contractul cu Bechtel este reziliat sau a fost doar o fumigenă a lui Ponta?
L.O.: Am anunțat public că nu am auzit reacția companiei Bechtel, ceea ce mă face să cred că de fapt nu a fost reziliat contractul cu Bechtel, că a fost un anunț fals, cum a făcut și Anca Boagiu, care și ea anunțase rezilierea contractului cu Bechtel.
Rep.: Dacă se inaugurează de șapte ori o autostradă, pe bucăți, e și normal ca un contract de acest fel să fie la rândul lui reziliat nu o dată, ci de cel puțin trei ori…
L.O.: Eu chiar m-am mirat cum poate domnul Șova să rezilieze un contract al cărui conținut nu-l cunoaște, fiindcă nu găsește contractul. Pe ce să semneze rezilierea? Pe un contract neexistent?
Rep.: Lăsați, că pentru votanții mineri se poate și așa…
L.O.: Pentru un fel de mineri, să nu-i subestimăm la grămadă. Nu putea să rezilieze un contract inexistent. Înseamnă că Șova ori a mințit când a spus că a reziliat contractul, ori a mințit când a spus că nu găsește contractul, ori a mințit și când a spus că l-a reziliat, și când a zis că nu-l găsește. Varianta cea mai plauzibilă e ultima.
Rep.: Acum poate să spună că nu găsește nici contractul cu Roșia Montană…
L.O.: Mai greu. Eu știu pe surse și nu sunt nici eu unul căzut din nori…
Rep.: Nu păreți că ați nimerit aici în sediul PNL fiindcă ați vrut să vă adăpostiți de ploaie…
L.O. (râde): Da, corect. Deci Șova nu poate spune că nu găsește actele legate de Roșia Montană și nici că trebuie ținute la secret. Nu sunt documente cu caracter secret. Sunt ținute la secret de oficialii care nu vor ca marele public să afle anumite prevederi din aceste documente.
Rep.: Ați făcut un calcul ca să vedeți cum se va tranșa în Parlament chestiunea asta?
L.O.: În primul rând, aș spune că Traian Băsescu a spus voalat că susține în continuare acest proiect. Dacă PSD adună voturi de la PDL, e posibil să treacă proiectul, ceea ce ar fi o catastrofă.
Rep.: S-au mai văzut catastrofe din astea. Petrom, spre exemplu.
L.O.: Petrom, Alro, Bechtel…
„Mi s-ar părea o catastrofă pentru România ca Mazăre să aibă Portul Constanța“
Rep.: Vom avea șansa să aflăm vreodată ce șpăgi s-au dat pentru aceste catastrofe naționale?
L.O.: În cazul Roșia Montană, șansa ar fi ca proiectul RMGC să nu treacă și atunci poate o să-i dea în gât ăia de la Gabriel Resources pe cei cărora le-au dat șpagă.
Rep.: Să nu vă treziți doar peneliștii vizați de anchete. Că până acum doar miniștrii PNL au fost trimiși în judecată sau condamnați.
L.O.: La o analiză atentă, se văd efectele coabitării și în atitudinea Justiției. Sloganul nostru, al USL, „Dreptate până la capăt“, este realizat doar parțial, din câte se pare.
Rep.: Nu mai ajunge dreptatea până la PSD.
L.O.: Să ne amintim că PNL a fost mereu victima organelor de anchetă. E o tradiție istorică, din păcate. Să ne amintim numai câți miniștri și-au pierdut funcția în urma unor anchete fără obiect, începând de la Teodor Athanasiu, apoi Paul Păcuraru, Tudor Chiuariu, care a câștigat pe fond procesul intentat în cazul Poștei, chiar și Ovidiu Silaghi.
Rep.: Ce penibil s-a comportat PNL în cazul Silaghi! I s-a retras candidatura pentru minister, dar a fost trimis în Parlamentul European. Nu e bun să intre în Guvernul României, dar e bun să intre în Parlamentul European!
L.O.: Eu nu aș fi retras propunerea lui Silaghi la Ministerul Transporturilor. Aș fi așteptat să fie respins de Băsescu sau de Ponta. Lui Silaghi i-a făcut rău retragerea candidaturii, pentru că marele public l-a considerat din acel moment vinovat. Or, eu nu cred că trebuie să retragi candidatura la minister doar fiindcă DNA i-a fabricat un dosar.
Rep.: Vom vedea în instanță dacă e fabricat sau nu… Cert este că PNL i-a tras o palmă lui Silaghi, iar apoi tot PNL și-a tras sieși o palmă trimițându-l pe Silaghi în Parlamentul European.
L.O.: Corect, e o judecată corectă. Asta nu înseamnă că Ovidiu Silaghi a fugit de răspundere. El și-a dorit să facă politică la nivel european și chiar merită să facă aceasta.
Rep.: Din păcate, PNL a decis că Silaghi merită să meargă în Parlamentul European după ce s-a văzut că are probleme cu Justiția…
L.O.: Nu are probleme cu Justiția, ci cu niște procurori, puși de cei doi care se află în coabitare.
Rep.: Ați văzut ce vrea să facă Mazăre, cum vrea să ia el Portul Constanța?
L.O.: Da, sunt la curent cu intenția lui de a lua pachetul majoritar la Portul Constanța. Mi s-ar părea o catastrofă pentru România ca Mazăre să aibă Portul Constanța.
Rep.: PNL îi va ceda lui Mazăre pachetul de acțiuni deținute acum de către Ministerul Transporturilor?
L.O.: Vreau să spun un lucru. În ceea ce mă privește, eu am fost de acord când eram ministru ca 20% din acțiunile portului să fie la Consiliul Local Constanța. Așa mi s-a părut normal, având în vedere și situația porturilor dezvoltate din alte țări, unde administrația locală este implicată. Dar Portul Constanța este un element strategic pentru România și statul trebuie să-și prezerve controlul asupra portului.
Rep.: Oare îi va ceda Ramona Mănescu lui Mazăre? Că lui îi cedează multe femei…
L.O.: Nu face parte Ramona din rândul femeilor care îi cedează lui Mazăre.
Rep.: Cel puțin nu la capitolul ăla…
L.O.: În ceea ce mă privește pe mine, mă voi opune în PNL presiunilor lui Mazăre legate de port.
Rep.: Am uitat să vă întreb ceva. Cum vi se par declarațiile lui Ponta legate de cele două miliarde de euro pe care cică le-ar putea cere ca despăgubiri RMGC-ul?
L.O.: Aici aș vrea să fac o declarație cu totul serioasă: declarațiile oficialilor români legate de o pretinsă despăgubire pentru Gabriel Resources se pot transforma în probe care pot fi depuse de companie în instanță, în cazul că vor cere despăgubiri. Iar acest lucru nu e permis să nu fie cunoscut de doi oameni care au pregătire juridică, mă refer la Ponta și Șova.
Rep.: Unul e și doctor în drept…
L.O.: Am văzut că doctoratul nu-i mai apare în CV și mă întreb de ce.