2013-10-01

Cum a gandit Guvernul MAREA DESCENTRALIZARE. Vezi cele mai importante atributii cedate de ministere catre Consilii Judetene si primarii

C. I. | luni, 30 septembrie 2013
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratie Publice a trimis in teritoriu, pe 24 septembrie, o circulara privind propunerea legilativa intitulata Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de ministere si celelalte organe de specialiate ale administratiei publice centrale.
Potrivit documentului obtinut de Gandul, descentralizarea consta in cedarea unor atributii de la centru catre teritoriu, catre Consiliile judetene, presedintii de Consilii Judetene si primari si ar urma sa-si faca simtite efectele de la 1 ianuarie 2014, ea precedand astfel regionalizarea.
CELE MAI IMPORTANTE MODIFICARI:
1. In subordinea primariilor din orase/municipii vor functiona servicii rutiere si de ordine publica ai caror directori vor fi numiti de primari. 
2. In subordinea consiliilor judetene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere si agentii, conduse de persoane numite de presedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate In subordinea CJ oficiile judetene de agricultura, directiile judetene pentru cultura si patrimoniu, unitatile teritoriale de promovare turistica, directiile judetene de sport si tineret, centrele judetene de resurse si asistenta educationala, casele corpului didactic, agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, agentia de plati si inspectie sociala, agentiile judetene pentru protectia mediului, directiile judetene de pescuit si acvacultura si directiile de sanatate publica.
3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor In cea a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Tot In subordinea CGMB trece si Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti. 
4.Porturile de la Dunare trec In subordinea Consiliilor Judetene In raza carora se afla.
5. Plajele cu destinatie turistica vor fi administrate de consiliile locale.
NOILE COMPETENTE ALE SEFILOR LOCALI
- serviciile de ordine si siguranta publica si circulatia pe drumurile publice
- serviciile de sanatate publica la nivel judetean
- administrarea plajelor turistice maritime si fluviale, ale raurilor, paraurilor si ale lacurilor de acumulare
- administrarea sistemelor de gospodarire a apelor
- protectia mediului, pescuit si acvacultura
- dezvoltare rurala;
- ocuparea fortei de munca la nivel local
- administrarea unitatilor sportive si de tineret, a taberelor scolare, centrelor de agrement, caselor de cultura ale studentilor, precum si a cluburilor sportive de la nivel local;
- dezvoltare si promovare turistica;
- organizeaza si desfasoara activitati educative extrascolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
- protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judetului
- administrarea porturilor de fluviale interes judetean
- implementarea programelor judetene In domeniul tineretului si sportului
MINISTERUL ECONOMIEI LASA TURISMUL PE MANA LIDERILOR LOCALI
De la Ministerul Economiei vor trece In subordinea administratiei publice locale o parte din competentele Autoritatii Nationale pentru Turism, respectiv autorizarea, clasificarea si licentierea In turism si unitatile teritoriale turistice.
Consiliile Judetene vor avea competente noi precum: autorizarea statiunilor balneare, climaterice si balneoclimaterice, emiterea brevetului de turism, atestarea parcurilor turistice, autorizarea a activitatii de agrement nautic, activitati turistice pe plaja, activitati ecoturistice.
MINISTERUL MEDIULUI CEDEAZA PLAJELE
Agentia judeteana pentru protectia mediului, respectiv a municipiului , Filiala regionala a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura vor trece In subordinea Consiliilor Judetene si a CGMB.
Implementarea legislatiei In domeniul protectiei mediului la nivel judetean revine agentiilor judetene pentru protectia mediului aflate In subordinea Consiliilor Judetene, se arata In documentul obtinut de gandul.
„Filialele regionale aflate In subordinea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura se reorganizeaza ca directii judetene pentru pescuit si acvacultura, servicii publice de interes judetean, In subordinea consiliilor judetene pe a caror raza teritoriala se afla. In judetele In care nu sunt filiale regionale, se Infiinteaza directiile judetene pentru pescuit si acvacultura, In subordinea consiliilor judetene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti”, se prevede In documentul guvernamental.
Potrivit propunerii de OUG „titularul dreptului de administrare a plajelor cu destinatie turistica este consiliul local pe a carui raza teritoriala se afla”, acestuia revenindu-i dreptul de administrare a lucrarilor de Intretinere si ecologizare a plajelor.
„Lucrarile realizate sunt finantate atat din bugetul propriu, cat si din veniturile obtinute de la utilizatorii plajelor cu destinatie turistica, proportional cu suprafata de plaja utilizata.”, se propune In proiectul descentralizarii.
„Titularului dreptului de administrare Ii revine o cota-parte de 80% din redeventele obtinute din concesionarea plajelor cu destinatie turistica aflate pe teritoriul unitatilor administrativ-teritoriale respective, iar diferenta de 20% se face venit la bugetul de stat, pentru contractele aflate In derulare”, se adauga In documentul citat.
Dreptul de administrare a plajelor turistice maritime si fluviale ale raurilor, paraurilor si ale lacurilor de acumulare se transfera de la Administratia Nationala „Apele Romane” catre consiliile locale pe a caror raza administrativ-teritoriala se afla.
Din totalul sumelor percepute din Inchirierea si concesionarea bunurilor proprietate publica a statului cu destinatia de balastiera, aflate In administrarea autoritatilor si institutiilor publice centrale, o cota-parte de 25% se face venit la bugetul de stat, iar o cota-parte de 75% se face venit la bugetele locale pe a caror raza administrativ-teritoriala se afla bunurile respective.
MINISTERUL CULTURII CEDEAZA CINEMATOGRAFELE SI TERENURILOR AFERENTE
De la ministerul Culturii In urma procesului de descentralizare, serviciile publice si organele de specialitate aflate In subordinea/coordonarea/autoritatea Ministerului Culturii se reorganizeaza In subordinea autoritatilor administratiei publice locale. Practic, competentele vor trece la Consiliile Judetene, respectiv CGMB.
De asemenea, toate salile si gradinile de „spectacol cinematografic”, In total 133, dar si imobilele, aflate In domeniul privat al statului si In administrarea Regiei Autonome de Distributie a Filmelor, „Romania Film”, vor trece, libere de sarcini, In administrarea consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz.
In subordinea Consiliilor Judetene si a CGMB se vor Infiinta directiile judetene pentru cultura si patrimoniu.
Aceste Directii Judetene vor avea dreptul, In conditiile legii, de a concesiona, da In folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica sau Inchiria monumentele istorice proprietate publica a statului.
Pe langa Directiile judetene pentru cultura si patrimoniu se vor Infiinta comisiile judetene ale monumentelor istorice, ca organisme stiintifice de specialitate, fara personalitate juridica, cu rol consultativ In domeniu protejarii monumentelor istorice.
In proiectul descentralizarii, se prevede ca o cota-parte de 50% din sumele colectate la Fondul Cultural National / Fondul Cinematografic se face venit la bugetele judetelor, cu destinatia finantarii nerambursabile a programelor, proiectelor si actiunilor culturale.
De la bugetul de stat se aloca catre bugetele locale o cota de 70% din sumele Incasate din redeventele obtinute din concesionarea monumentelor istorice aflate pe teritoriul unitatilor administrativ-teritoriale respective.
“Angajarea directorilor generali sau, dupa caz, a directorilor asezamintelor culturale si a institutiilor publice care functioneaza In subordinea autoritatilor administratiei publice centrale, precum si a directorilor generali sau, dupa caz, a directorilor asezamintelor culturale care functioneaza In subordinea autoritatilor administratiei publice locale se face pe baza sustinerii unui concurs de proiecte de management, castigatorii urmand sa Incheie un contract de management, In conformitate cu prevederile legii”, se arata In proiectul descentralizarii.
CE PIERDE MINISTERUL TINERETULUI SI SPORTULUI
Consiliile Judetene vor prelua de la Ministerului Tineretului si Sportului directiile judetene pentru tineret si sport/municipiul Bucuresti, casele de cultura ale studentilor si infrastructura aferenta, Complexul Cultural Sportiv Studentesc “Tei”, bazele sportive de interes judetean, taberele scolare si centrele de agrement de interes judetean, cluburile sportive de interes local, taberele scolare si centrele de agrement de interes local.
“Directiile Judetene pentru Sport si Tineret se reorganizeaza ca servicii publice de interes judetean, In subordinea consiliilor judetene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti”, se arata In setul de masuri de descentralizare In domeniul tineretului si sportului.
.