03 Octombrie 2013 - Adriana Iordache
În plan internațional, printre cele mai de succes companii miniere deținute de stat sau realizate în parteneriat cu acesta se numără: producătorul de cupru din Chile, Codelco, companiasuedeză pentru exploatarea fierului și minereurilor de fier LKAB, compania Indiană de fier șiminereuri miniere NMDC și nu în ultimul rând compania joint-venture De Beers Debswana pentru exploatarea diamantelor din Botswana. Toate ccestea au fost de operatecu succes în colaborare și co-proprietate a statului timp de mai multe decenii.
Dacă primele două companii (LKAB și Codelco) sunt deținute integral de stat, cea de-a treia (Debswana) reprezintă, o asociere cu participații egale între compania privată De Beers și guvernul din Botswana. Pentru comparație, participația statului român la compania comună Roșia Montană Gold Corporation era de 19.31% la înființarea acesteia, urmând ca prin noul proiect să crească la 25% după cedarea unor acțiuni de către Gabriel Resources.
Trebuie, de asemenea, făcut distincția între participație și redevență. Dacă participația reprezintă procentul de acțiuni pe care un acționar îl deține într-o companie înființată în comun (și, prin urmare, procentul din profit pe care acel acționar îl obține), redevența reprezintă o taxă fixă, plătită periodic, pentru concesionarea unui bun. În cazul companiilor deținute integral de stat, problema redevenței nu se pune, deoarece statul este atât concesionarul cât și concedentul. Însă, atunci când o companie privată (chiar una la care statul este acționar) concesionează un bun ( ex. resurse de subsol care sunt deținute în mod legal de către stat) aceasta trebuie să plătească o redevență pentru concesiune. Conform proiectului de lege propus pentru proiectul Roșia Montană, redevența statului ar ajunge la 6%, față de 4%.
Deși s-a pus foarte mult accentul pe creșterea redevenței, trebuie amintit că, la nivel mondial, participația este cel mai important mod prin care statul poate obține venituri din exploatarea resurselor naturale. În astfel de companii, participația statului reprezintă de multe ori mai mult de 50% sau chiar 100%, așa cum este în cazul Codelco și LKAB.
Povestea companiei De Beers Debswana
Compania Debswana (Debswana Diamond Company Ltd) este o companie minieră din Botswana, și este cel mai mare producător de diamante din lume. Debswana este un joint-venture între guvernul Botswanei și compania Sud Africană De Beers, fiecare din parteneri având 50% din acțiuni. Debswana deține patru mine de diamante în centrul Botswanei, precum și o mină de cărbune.
Colaborarea a început în 1969, când DeBeers a intrat într-o societate 50/50 împreună cu guvernul Botswanei pentru a exploata resursele de diamante ale țării. Ca joint-venture, Debswana, este acum cel mai mare angajator din țară, cu excepția sectorului de stat. Compania are aproximativ 6500 de angajați, 93% dintre ei fiind localnici. Pentru Botswana veniturile obținute din exploatarea diamantelor reprezintă 76% din totalul export, 45% din veniturile la bugetul de stat, și 33% din PIB.
Cu toate acestea, pentru a avea un impact economic mai semnificativ la nivel local, partenerii din cadrul Debswana au dorit extinderea și diversificarea industriei interne de producție a diamantelor. Prin urmare, în 2007, DeBeers și guvernul din Botswana au înființat un alt joint venture - Diamond Trading Company Botswana (DTCB) - pentru a încuraja dezvoltarea industriei locale de producție și comercializare a diamantelor. DTCB vinde diamante brute firmelor locale care activează în acest sector, pentru tăiere, lustruire, și vânzare. Valoarea brută a acestor tranzacții este estimate acum la 450 milioane dolari, fiind implicate 16 firme locale, care la rândul lor fac parte din grupuri internaționale mai mari.
Aceste companii au investit la rândul lor peste 160 millioane USD și au creat 3.000 de locuri de muncă. Ele au creat, de asemenea, oportunități pentru companiile adiacente din această industrie, oferind mai multe locuri de muncă în domenii precum: servicii de securitate, transport, suport tehnic, asigurări, și servicii bancare.
Această colaborare de success, între DeBeers și guvernul din Botswana, durează de mai mai mult de 40 de ani, și este considerată ca fiind unul din principalii factori care au transformat țara dintr-una dintre cele mai sărace țări din lume, într-un stat cu venituri medii. În 2004 Botswana a înregistrat un PIB pe cap de locuitor de 9.200 dolari SUA, mai mult decît țara noastră.
Referințe: