2013-09-13

RMGC-ul & Ponta. Intră valul greu de cianuri mediatice – protestul linşat de politic & investitori


12 Sep 2013
ROŞIA MONTANĂ sau Cum putem pierde tot în numai cîteva zile după ce în spaţiul public s-au deversat tone de cianuri mediatice. Luni, Ponta juca resemnarea şi practic părea clar că s-a terminat cu Roşia Montană. Dar au descoperit ceva băsescian de-a dreptul: ce-ar fi să-i încăierăm pe fraieri? Şi uite aşa au apărut nişte chestii pe care le notez disparat:
mai întîi a fost pupatul în fund veninos: vai, ce tineri frumoşi cu I-phone şi culţi manifestează. Din start fals, pentru că nu e în piaţă numai veselie şi bucurie, sînt oameni tineri fără joburi care simt că bătălia anti-RMGC are o miză enormă. Însă lauda a fost fatală pentru că
apoi a urmat procesul de “contrastare”: dar tinerii ăştia frumoşi ştiu ce e foamea (aici au ajutat şi nişte imbecili care su scris că “sărăcia nu omoară”)? Nu, nu ştiu pentru că au I-phone au răspuns experţi economici plătiţi cu mii şi zeci de mii.
pleiadă de articole a la Blănculescu cu iresponsabilitatea economică. Protestele din piaţă au fost bagatelizate uneori chiar cu armele unor participanţi care în loc să explice algortimul Roşia Montană, au preferat să tot facă paşi înapoi şi să o ardă strict eco, nu politic şi social
Protestatarii anti-RMGC sînt cumpăraţi de unguri, ăia împotriva gazelor de şist sînt cumpăraţi de ruşi. Şi impostori precum Paşcu iau zeci de mii pe lună de la Parlamentul European ca să spună aceste căcaturi toată ziua.
ONG-urile cumpărate de Soros. Cu Soros colaborează toată intelectualitatea română de 24 de ani. Nu e asta problema, evident. Dar e bine s-o dai pe “agenturi”, vorba lui Spahiu.
- au intrat pe fir Gadea şi compania, un ban în plus nu strică. Şi atunci au demarat “dezbaterile” unde au început să lucreze pe scenariul RMGC. Totul a culminat cu Ponta aseară care a respectat întocmai pliantele piaristice ale companiei.
- cel mai toxic aspect este acela că ăia din stradă luptă împotriva săracilor şi minerilor care n-au ce mînca. Cu aşa ceva nu te poţi bate dacă repeţi – ca unii pretinşi purtători de cuvînt ai protestatarilor – de o mie de ori că faci agricultură. Trebuia spus clar de purtătorii de mesaj că această luptă e şi pentru acei oameni care vor fi batjocoriţi încă o dată după ce au fost lăsaţi de izbelişte de zeci de ori în ultima sută de ani. În primele seri în Bucureşti s-a strigat de altfel şi în sprijinul oamenilor din Roşia uitaţi de autorităţi.
- foarte toxică e inversiunea responsabilităţii: dintr-o dată protestatarii poartă vina pentru sărăcia extremă din mediul rural a cîtorva milioane de oameni pentru care singura soluţie e, se pare, să se găsească cîte un zăcămînt de ceva
- alte intoxicări vin dinspre dreapta băsesciană sau cea oengistică. Prima lor grijă zilele astea au fost să se dezică de vocile anticapitaliste din protest. Sînt aşa de democraţi că nu suportă să le spună cineva că Roşia Montană urmează un tipar de acumulare pe care nu-l mai poţi combate cu floricele şi conferinţe roz.
- există şi intoxicări ecologiste. Personal, ies împotriva RMGC, dar sînt şi împotriva jafului declanşat acum un an şi jumătate cu industria eoliană cît se poate de verde: cea mai mare subvenţie din Europa, rentă în toată regula plătită de sărăcanii din est. Deci Cernea şi alţii fac mai mult rău aruncînd pe piaţă idei împotriva energiei atomice în loc să stea dracului în banca lor. Astfel de mingi servite sînt prealuate cu plăcere de Ponta şi consilierii săi care fac poveşti de adormit copiii cu autostrăzi stopate de urşi migratori
Aşa s-au declanşat în ultimele zile filozofii greţoase despre cum inconştienţii din piaţă nu înţeleg poporul sărac. Am văzut jubilînd oamenii de PR de la RMGC pentru că le ieşea de fapt despărţirea falsă şi dramatică a opiniei publice. Cu poezia “locurilor de muncă” (care nu vor fi nici măcar 1000) şi cu poezia impozitelor (asta după ce guvernul semnează acte cu o companie dintr-un paradis fiscal!) au reuşit să cucerească mulţi oameni de partea lor.
Trebuie explicat pînă la epuizare că că după tiparul RMGC se întîmplă şi altele în România. Trebuie spus că minerii care vor fi păcăliţi de RMGC & Ponta se vor uita cu ochii măriţi cît costă curentul, gazul, şcoala, spitalul şi nu vor şti ce i-a lovit. N-ar fi primii în România (ci doar o fărîmă dintr-un sfert) care muncesc şi se şi sufocă în sărăcie. Şi cu “job imaginar”, şi fără bani.
Tot cu lobby-stat slab, se vor definitiva şi alte cazuri de sărăcie vîndută pe aur. Industria sănătăţii încă aşteaptă o lege care, pe cît pariu că va fi pro-business. Energia va fi privatizată. UE deja urlă la noi că nu dăm drumul la preţuri la energie. Prostia cu gazul de şist care o să ieftinească gazul (cu preţul dublat) e deja repetată de guvernanţi care vorbesc ca PR-ii de la Chevron. Uite aşa ne vom trezi, ăştia protestatari pe străzi, cu un zid cît casa în faţă, compus din demagogie pro-investitori, din lobby de Bruxelles, – din mişcări tip tea party de oameni disperaţi care nu mai vor decît umbra unui patron şi atît – şi o să ne spunem “păi, noi doar protestam împotriva cinurilor, atît…”. Politicienii repetă speriaţi poezia capitalului cu “dăm locuri de muncă şi ei ne DAU taxe”. Aşa vom pierde partida.
Cercul vicios care va adînci inegalităţi şi va zdrobi periferiile Europei nu putea fi prins mai bine decît de un iubitor atît de penibil de capitalism cum numai Estul putea să dea. Se pare că protestele au speriat şi alţi investitori care stăteau la coadă la rente. Citiţi şi vă minunaţi:
- permisivitate fata de presiunea strazii. O vulnerabilitate a Guvernului, care lasa deschisa calea pentru alte revendicari cu un grad scazut de legitimitate. Un semnal de slabiciune pentru viitori posibili investitori care ar avea nevoie de facilitati (vezi cazurile Renault, Ford, Nokia, Bosch etc) (sursa)

Da, aţi citit bine. Strada care protestează în România de două ori pe deceniu îi sperie pe capitaliştii care vor facilităţi. Fără alte comentarii.

P.S. Mihăieş şi Patapievici au spus că au cumpărat simbolic un metru pătrat în Roşia Montană. Gâdea, te-au făcut ăia din celălalt bloc propagandistic. (sursa)