Fără precedent. Directorul general al Roşia Montană Gold Corporation confundă parlamentarii cu sclavi de pe plantaţii şi dictează cum trebuie să voteze. Se încalcă astfel art. 69 din Constituţie.
RGMC spune Parlamentului cum să voteze!
Situaţie incredibilă înregistrată miercuri la audierile comisiei parlamentare „Roşia Montana”. După ce şi-a prezentat expozeul – din care rezulta că va curge cu lapte şi miere peste România în urma demarării exploatării de la Roşia Montană –, Dragoş Tănase, director general RMGC, a fost întrebat de unul dintre parlamentari dacă compania îşi va menţine promisiunea privind cedarea cătra statul român a unor participaţii, astfel ca statul să deţină 25% din capitalul social. Răspunsul lui Dragoş Tănase a fost unul uluitor. El a spus că RMGC îşi va menţine promisiunea doar dacă proiectul de lege existent în parlament va fi votat fără modificări şi, de asemenea, dacă redevenţa nu va creşte peste 6%.
Iată deci, directorul general al RMGC impune Parlamentului cum să fie votată o lege. Niciodată în istoria postdecembristă a Parlamentului României nu a venit cineva din afară – ne referim la firme, companii, corporaţii – care să impună ce şi cum să se voteze. Prin declaraţia făcută de Tănase, acesta incită la încălcarea prevederile art. 69, alin.2 din Constituţie, care prevede că „orice mandat imperativ este nul” (pentru cei neiniţiaţi, precizăm că această formulare interzice oricui să dicteze cum trebuie să voteze un senator sau deputat – nici măcar în cazul unui referendum, nu i se poate cere unui parlamentar să voteze în concordanţă cu rezultatul scrutinului).
De ce se teme de creşterea redevenţei
De ce se teme Dragoş Tănase de o eventuală creştere a redevenţei. Răspunsul este simplu. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Mamaia pe 29 august, ministrul Daniel Chiţoiu a făcut următoarele precizări legat de nivelul redevenţelor ce urmează să fie stabilit printr-o lege cadru: „Companiile angajate de ANRE vor analiza nivelul redevenţelor din majoritatea statelor dezvoltate şi în funcţie de această analiză se va stabilii şi în România nivelul redevenţelor, la noi, care în acest moment este de 4 procente. În majoritatea statelor respective, redevenţa este între 8 şi 12%. Noi trebuie să facem în aşa fel încât să câştige şi statul român şi cei care exploatează zăcăminte. Proiectul de lege privind Roşia Montană conţine o prevedere din care rezultă că dacă în Legea cadru redevenţa este mai mare, atunci la Roşia Montană se va aplica redevenţa stabilită de legea cadru”.
Tot la capitolul redevenţe, Dragoş Tănase i-a aburit pe parlamentarii din comisie de „cât de competitivă este redevenţa de 6%” şi a menţionat că, în lume, marile companii oferă redevenţe de 1,5%, sub acest procent şi foarte rar peste acest procent.
Din păcate, după afirmaţiile lui Tănase, nu am sesizat o reacţie sau o punere la punct a acestuia de către vreun parlamentar. Poate parlamentarii din comisie nu şi-au dat seama că sunt trataţi ca nişte sclavi pe plantaţie.