2013-09-26

15 milioane de dolari ”investiți” de RMGC în vizita Comisiei UNESCO a Parlamentului la Roșia Montană!? Domnule Barbu, Gaura Neagră de la Ministerul Culturii se vede cu ochiul liber! Și minciuni de Plumb

de Mihai Goţiu 24 Sep 2013 
Mai poate crede (și mai poate suporta) cineva minciunile din Afacerea Roșia Montană? Haideți să luăm un exemplu ”fierbinte”. Cât a ”investit” (până acum) RMGC în patrimoniul de la Roșia Montană. Pe 15-18 august, în timpul festivalului FânFest, compania a plantat banere în localitate, prin care anunța 17 milioane de dolari ca ”investiții” deja efectuate. În urmă cu două săptămâni, Daniel Șova a pus pe masa Guvernului un document din care rezultă că RMGC ar fi cheltuit deja în patrimoniu… 28 de milioane de dolari. Ieri, în cadrul Comisiei speciale pentru Roșia Montană, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a spus că RMGC i-ar fi pus la dispoziție o documentație din care rezultă ”investiții” de 32-33 milioane de dolari în patrimoniu. Măi, ăștia chiar ne cred tâmpiți?
Am încercat să-mi explic cum a reușit să cheltuiască RMGC 15 milioane de dolari în patrimoniu în ultima lună. Și singurul lucru care mi-a venit în minte a fost vizita delegației Comisiei UNESCO a Parlamentului și a ministrului Culturii la Roșia Montană. Că, în rest, ”restauratorii” de la companie au muncit mai mult pe la televiziuni. Îmbrăcați în uniforme de mineri.
***
Același ministru Daniel Barbu a mai declarat că investiția pe care RMGC ar fi făcut-o deja în patrimoniul de la Roșia Montană ”se poate vedea cu ochiul liber”. Ce n-a văzut ”ochiul liber” al ministrului sunt cele peste 150 de case demolate deja de companie în localitate. Și nici ceea ce urmează să fie distrus dacă proiectul începe.
***
Fundația Pro-Patrimonio, Asociația ARA, Fundația Pro Domo și Ordinul Arhitecților din România au reclamat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, dispariția unui raport despre patrimoniul de la Roșia Montana, realizat pentru Ministerul Culturii de către doi profesori universitari de la Universitatea Oxford și unul de la Universitatea din Leicester. Fundația Pro-Patrimonio a suportat costurile realizării acestui raport, iar în 2010, Ministerul a confirmat primirea lui. Ulterior, când Pro-Patrimonio a solicitat o copie a raportului, Ministerul Culturii a răspuns că acesta ”nu există”!
Nu e singurul document legat de Afacerea Roșia Montană care a dispărut în gaura neagră de la Ministerul Culturii. Despre cum s-au volatilizat documentațiile pentru inițierea demersului de listare în UNESCO (nota de fundamentare a Asociației ARA și procesul-verbal al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice) am scris deja.
***
Nici ministrul Mediului, Rovana Plumb, nu se lasă mai prejos. “Prin noul proiect, statul a impus o garanţie de mediu dublă, de la 76 de milioane dolari la 146 de mililoane de dolari. Garanţia va acoperi închiderea şi reabilitarea ecologică a minei la standarde de mediu”, a spus Rovana Plumb în fața Comisiei speciale. Ea a precizat că statul a impus şi garanţii suplimentare pentru situaţiile de accident, de 25 milioane de dolari.
Mai întâi garanțiile de mediu promise de RMGC înainte ”impunerii” solicitate de Rovana Plumb au fost de 135 de milioane de dolari, nu de 76 de milioane (despre faptul că acestea sunt insuficente, puteți citi mai pe larg aici). Apoi, nu există niciun ”nou proiect”. Dacă ar fi existat un ”proiect nou”, acesta ar fi trebuit supus, în prealabil, dezbaterii publice. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Garanțiile pentru accident (de 25 de milioane de dolari) sunt praf în ochi. De altfel, în primăvară unul dintre cei mai mari asiguratori din lume, Grupul german Allianz, a refuzat să asigure afacerea companiei. Mai mult, aceste ”garanții” nu sunt depuse de la început, ci eșalonat, în fiecare an.
***
Citesc în programul vizitei Comisiei speciale la Roșia Montană că miercuri, de la ora 17 la ora 18, membrii acesteia ar urma să se întâlnească cu reprezentanții Alburnus Maior. Printr-un comunicat de presă, Alburnus Maior arată că ”nu a primit nicio invitație din partea Comisiei în acest sens și nu a confirmat prezența la o astfel de întâlnire. Cu toate acestea, Comisia încearcă cu disperare să mimeze dialogul cu cetățenii care au o poziție fermă împotriva proiectului și prezintă astfel de informații neconforme cu realitatea”, se arată în comunicatul pe care îl puteți citi integra aici.
Comisia ignoră mesajul protestatarilor si anunță false întruniri
2013-09-23 
23 septembrie 2013 - Zeci de mii de persoane din 36 de orase din România si 35 din străinătate au manifestat duminică în stradă, pentru a 22-a zi consecutiv cerând respingerea legii distrugerii Rosiei Montane. Protestatarii au transmis un mesaj clar parlamentarilor români reluând revendicările formulate: demisia premierului Ponta si a inițiatorilor legii, respingerea acordului de mediu pentu proiectul minier, interzicerea mineritului cu cianuri în România si includerea Rosiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO. Totodată protestele condamnă atitudinea ezitantă a politicienilor români ce sunt în căutarea de soluții pentru legiferarea proiectului minier propus de compania canadiană.
Într-un demers fără precedent în România, peste 6000 de cetățeni au format sâmbătă un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului, încercuind cea mai mare clădire adiministrativă din lume. Gestul simbolic al bucurestenilor a fost menit să reamintească parlamentarilor mandatul democratic primit din partea românilor, acela de a vota în acord cu voința cetățenilor pe care îi reprezintă si a respinge proiectul de lege neconstituțional.
Raportul de analiză juridică prinvind neconstituționalitatea legii distrugerii Rosiei Montane este de astăzi pe masa fiecărui parlamentar român. Voluntarii Campaniei Salvați Rosia Montană au distribuit în peste 500 de copii raportul realizat de experții Alburnus Maior. Critica proiectului de lege referitor la exploatarea minieră de la Rosia Montană a ajuns direct în cutiile postale ale fiecărui reprezentant din Palatul Parlamentului. Rezumatul raportului de lege il găsiți aici.
Tot astăzi, Alburnus Maior a luat la cunostință de publicarea de către Comisia specială comună a Camerei Deputaților si Senatului pentru avizarea proiectului de lege referitor la exploatarea de la Rosia Montană a programului său în perioada 23.09.2013-26.09.2013. Programul include o întâlnire cu Asociația Alburnus Maior în data de 25.09.2013, timp de o oră, la Căminul Cultural din Rosia Montană.
Asociația Alburnus Maior nu a primit nicio invitație din partea Comisiei în acest sens si nu a confirmat prezența la o astfel de întâlnire. Cu toate acestea Comisia încearcă cu disperare să mimeze dialogul cu cetățenii care au o poziție fermă împotriva proiectului si prezintă astfel de informații neconforme cu realitatea.
***
P.S.: Nu-mi dau seama pe ce se bazează și cum au ajuns la concluzia unii comentatori/analiști ai protestelor că cei aflați în stradă ar fi dintre cei care nu merg la vot (sugerând astfel ideea că sunt o categorie care ar putea fi ignorată de către politicieni). Asupra acestei (noi) aberații o să revin cu o analiză mai amplă.