Sorin Golea 14 Septembrie 2013,
Anul trecut, la Baia Mare s-a brevetat o tehnologie de exploatare eficientă a aurului, fără cianuri, dar oficialităţile ignoră invenţia. În mijlocul dezbaterilor legate de exploatarea de la Roşia Montană, Libertatea dezgroapă acest... “secret”. Profesorul geolog Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai buni specialişti români în zăcăminte de aur, ne-a explicat care sunt adevăratele probleme ale acestui zăcământ din Apuseni.
Localitatea Roşia Montană este înfiptă, practic, într-un munte de aur
Cianurarea nu e singura metodă de exploatare eficientă a aurului. Specialiştii din Baia Mare, în frunte cu profesorul Jack Goldstein, un inginer chimist băimărean, au brevetat la OSIM, anul trecut, o metodă de extracţie care permite exploatarea eficientă a zăcământului de la Roşia Montană fără nici un impact negativ pentru mediu.
Mai mult, costurile ar fi mai mici în comparaţie cu exploatările bazate pe cianuri, lucru care o face interesantă. Încă de la începutul cercetărilor, în anul 2000, intenţia profesorului Golstein şi a colegilor săi a fost să descopere o tehnologie care să înlocuiască cianurarea. Au reuşit, dar autorităţile ignoră această invenţie.
Soluţie inedită: «bacterii-mineri»
Tot la Baia Mare se experimentează şi extragerea aurului cu ajutorul unor bacterii, metodă numită biominerit. Este vorba despre bacterii care prin modul de hrănire despart în mod natural minereul de aur de steril.
Biomineritul este o metodă 100% ecologică, folosită în Chile, Australia, Brazilia şi Africa de Sud. Conform cercetătorului dr. Karen Olsson- Francis, de la Universitatea Open din Milton Keynes, Anglia, biomineritul va fi utilizat şi în Cosmos, atunci când oamenii vor începe să exploateze resurse de pe alte planete.
Geologul Gheorghe Popescu, profesor la Facultatea de Geologie din Bucureşti, este de părere că proiectul Roşia Montană a pornit greşit, deoarece nu au fost consultaţi cei patru factori care trebuie să hotărască în acest domeniu: geologul, inginerul specializat pe mine de aur, specialistul în ecologie şi economistul.
“Specialiştii români nu au fost consultaţi niciodată pe această temă. Mai mult, datele concrete ale afacerii, de la mărimea zăcământului la cifrele economice, sunt ţinute la secret, iar din această secretizare a rezultat nebunia la care suntem martori cu toţii astăzi”, este de părere profesorul Popescu, de la Facultatea de Geologie Bucureşti.
Putem exploata şi singuri zăcământul
Ce se va întâmpla la Roşia Montană? Gheorghe Popescu este convins că România va exploata până la urmă acest zăcământ, pentru că nu putem să ne uităm la el la nesfârşit - uite 300 de tone de aur! - şi să dăm din colţ în colţ de foame.
Conform profesorului Popescu, România poate exploata singură zăcământul, pentru că are specialişti în domeniu, dar, în acest caz, trebuie să împrumute câteva miliarde de euro - se pare că două miliarde ar fi suficiente - pentru a finanţa proiectul.
Aurul poate fi extras şi prin asociere cu o firmă de specialitate, cum s-a încercat în cazul canadienilor, dar fără contracte secretizate, pe de o parte, şi cu o participaţiune a statului care să fie în beneficiul României, pe de altă parte. (...)
Comment:
Ioana Manole · Universitatea Politehnica BucurestiDe ce sa nu extraga Mininvest sau alte companii romanesti ?. De ca sa nu fie folosite inventiile si specialistii romani ???. Pai nu este clar ??. CINE MAI DA SPAGA DE ZECI DE MILIOANE POLITICIENILOR DIN FRUNTEA TARII ???. RMGC/Gabriel Resources pot !!!. Daca nu iesim toti in strada, astia fac ce vor cu noi !!
Scarlat Teodor ·
Sa se faca pentru inceput , asa este normal , o STATIE PILOT unde sa se perfectioneze tehnologia brevetata si apoi sa se treaca la exploatarea industriala . Juristul de boc si ministrul sau de avioane - berceanu au semnat porcaria asta de care cum trage toata societatea romaneasca . Bravoo guvernarii pdl - base-boc !!!!!!!!!
Ioan Ispas
Pe langa metoda de extragere cu bacterii a prof.Popescu, finlandezii au pus la punct o tehnologie de separare a aurului prin metoda gravimetrica si flotatie , fara cianuri, fara decopertari , prin galerii determinate prin scanare 3D si cu o investitie de numai 20 milioane euro pentru un modul prin care se extrage 1 000 kg aur pe an cu 74 de angajati , la Pompalo , investitia recuperandu-se in doi ani.
Amanunte pe www.endomines.fi . Toate aceste sunt ignorate de govern , desi in strategia mineritului s-a introdus principiul "minerit invizibil si intelligent"
despina_ciurea (signed in using yahoo)
Trebuie precizat ca mineritul are 2 forme : La suprafata ( in cariera ) si in subteran . La Rosia Montana , Aurul se va exploata la suprafata , deci nu vor exista minerii clasici , care sa coboare cu lanternele in galerii . Dar ma tot intreb , oare noi , care avem mii de mineri in toata tara , de ce nu putem exploata acest aur ? . Dar contractele cu Canadienii , de ce au mai multe clauze " confidentiale " ( secretizate ) ? . Aurul nu are miros , dar mie imi miroase a ceva gen... Bechtel ....Petrom ...adica , dupa ce vom fi pagubiti la greu , tot noi
Statul este intermediarul poporului. Mi se pare complet ilogic sa angajezi un intermediar care sa se ocupe de afaceri in numele tau insa sa aiba dreptul de a-ti ascunde detaliile acestor afaceri. Pai ala poate sa faca o intelegere cu "comision pe persoana fizica" in detrimentul tau si in avantajul celuilalt.
Baietii care si-au luat comisioanele cand au semnat contractile paguboase pentru stat sunt "oameni de afaceri". Milionari datori la stat.
Pusi la zid si dati cu miere.
Ne place sa facem pe victimile si cei care tipa mai tare sunt cei care fura cel mai mult. Romania putea sa pastreze tot ce avea in 1989 - industry, economie, resurse natural, exporturi samd - insa a cazut in genunchi atunci cand UE a inceput sa dicteze. Aia nu mai avem voie, aia se inchide, aia se privatizeaza, aia dispare. Si Romania, cu capul plecat, a facut intocmai.
savimir (signed in using yahoo)
pentru toate industriile exista ingineri(vorbesc de ingineri adevarati,cu ani de ezperientza in spate) care pot face fata oricarui proiect ,oricarei scheme de exploatere.la toate televiziunile se vad mereu aceleasi mutre care comenteaza despre orice.niciodata in emisiuni nu sunt invitati oameni care stiu cu adevarat despre ce e vorba.guvernul nu foloseste profesionisti.in toate companiile natuonale si in ministere sunt bagati politruci si pile de partid.
alifanti422 (signed in using yahoo)
Sigur, exista acest brevet romanesc RO 126480 din 9 martie 2011 intitulat "Procedeu de obtinere a aurului si argintului" cu corespondent international WO 2012 141607 A1. Daca aveti curiozitatea se poate citi pe net. Nu este chiar asa cum se zice in articol. Se poate ca acele costuri de extractie sa fia mai mici dar trebuie facute niste investitii pentru instalatii care acum nu exista in zona. Separarea aurului si argintului se face in ultima etapa prin electroliza. Exista uzina electrica pentru acest procedeu? Nu se zice nimic despre dioxidul de sulf (gaz periculos) care rezulta la reactia dintre acidul sulfuric si cupru. In brevet se zice doar despre reactiiile care au loc la electrozi. Din punct de vedere stiintific este frumos dar tehnologic este viabil? Nu s-au facut nici macar niste experimente la nivel pilot iar pana in 2o11 deja incepusera lucrarile acolo inca din 1999.
despina_ciurea (signed in using yahoo)
Eu cred ca acest Contract cu RMGC este o megateapa pt Romania , ceva obisnuit , dealtfel ! . Adica , in aceasta afacere sunt doi parteneri , Romania si RMGC . Noi contribuim cu aur de peste 30 de miliarde Euro , plus Argint peste 1.500 de tone , iar RMGC face o investitie de vreo 4 miliarde de Euro , plus inca vreo 2 miliarde investitii conexe . In final , beneficiul Romaniei nu este nici pe jumatate cit al Canadienilor !. Scuze daca gresesc ! .
Nu gresesti de loc.