http://www.business24.ro/rosia-montana/gabriel-resources/rosia-montana-ce-spun-avocatii-in-drept-comercial-despre-sansele-unui-proces-impotriva-romaniei-1535184
Autor: Roxana Garaiman Joi, 12 Septembrie 2013,
Autor: Roxana Garaiman Joi, 12 Septembrie 2013,
Canadienii de la Gold Corporation si-au "indulcit" tonul si neaga intentia de a da statul in judecata si de a cere despagubiri de 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana. Intre timp, si actiunile companiile incep sa isi mai revina, dupa ce in ultimele doua zile au pierdut 56% din valoare.
CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana.
"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Clarificarile vin in conditiile in care, in opinia avocatilor specializati in drept comercial, amenintarile privind despagubiri de patru miliarde de dolari nu au sustinere.
"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la patru miliarde de dolari. Avem un caz solid si vom face in asa fel incat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine sa aiba de suferit", a anuntat Jonathan Henry, directorul general al companiei canadiene Gabriel Resources.
In contextul actual, canadienii au doua cai principale de atac, sustine Oana Stratula, avocat specializat in drept comercial.
"Daca exista o clauza penala in contractul de concesiune, prin care partile au evaluat anticipat valoarea prejudicilor, firma este indreptatita. Pe de alta parte, este greu de crezut ca statul a garantat sa ii asigure firmei exploatarea, in ciuda incalcarii unor drepturi legale", explica Oana Stratula, Partner Stratula Mocanu & Asociatii. Un astfel de proces s-ar putea desfasura la Washinton, unde exista o curte de arbitraj international.
In cazul in care nu exista o astfel de clauza, avocatul explica faptul ca prin simpla concesionare a activitatii de exploatare, statul nu garanteaza si obtinerea avizelor de catre compania miniera.
"Daca Gabriel Resources nu indeplineste conditiile pentru obtinerea avizelor, nu poate acuza statul pentru acest lucru. Asadar, singura parghie a companiei miniere este sa demonstreze ca indeplineste aceste conditii legale si ca neacordarea avizelor reprezinta un abuz al statului", a adaugat Oana Stratula. Un astfel de proces, s-ar putea judeca si la o instanta din Romania.
Poker politic cu proiectul Rosia Montana
Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Declaratiile premierului au provocat o cadere cu 53% a actiunilor Gabriel Resources, care au inchis sedinta de tranzactionare de marti la valoarea de 65 de centi canadieni, in conditiile in care, in 2011, se tranzactionau la opt dolari.
Proiectul de act normativ referitor la Rosia Montana care se afla acum in Parlament a fost adoptat de Guvern, in 27 august 2013. Documentul prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation, va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei.
Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.
Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa dezvolte la Rosia Montana cea mai moderna mina din Romania, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.
Compania fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, actionari fiind compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31%, si Gabriel Resources - cu 80,69%.
Actiunile Gabriel Resources cresc cu 23%
Actiunile Gabriel Resources au inregistrat miercuri o crestere de pana la 23% in primele ore de tranzactii pe bursa din Canada, dupa ce cotatia s-a prabusit cu 56% pe parcursul primelor doua zile ale saptamanii.
Titlurile au scazut luni cu 54%, de la 1,47 dolari canadieni (inchiderea din sedinta de vineri) la 68 de centi. Actiunile au inchis marti la 65 de centi, cu 4,4% mai putin decat in ziua precedenta, desi pe parcursul sedintei declinul a ajuns pana la 22%.
Compania si-a revenit miercuri pe bursa de la Toronto, inregistrand o crestere de pana la 23,1%, la 80 de centi.
Actiunile Gabriel s-au prabusit luni, dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera. In prima parte a sedintei de luni, titlurile companiei erau in picaj cu aproximativ 70%.