2013-09-26

Premierul finlandez : “Şi Moş Crăciun locuieşte în Laponia şi nu-l putem deranja cu minele noastre ”

Premierul finlandez Jyrki Katainen a afirmat într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială la Helsinki, că exploatarea minieră poate fi sustenabilă industrial, dacă se ţin cont de toate criteriile, respectiv economic, social şi de protejare a mediului.
"Mineralele şi metalele noastre valoroase sunt localizate mai ales în nordul Finlandei, iar natura Laponiei este foarte fragilă. Şi Moş Crăciun locuieşte în Laponia şi nu-l putem deranja cu minele noastre, de aceea avem nevoie de tehnologii foarte eficiente în sectorul minier", a adăugat Katainen.
Deși Guvernul României favorizează exploatarea cu cianuri la Roșia Montană, există în lume alternative mai ecologice.
În vizita pe care a desfășurat-o în Finlanda, prim ministrul României a declarat că a solicitat oficialilor finlandezi opinii privind mineritul aurului în această ţară.
Finlanda are măsuri mult mai drastice de protecție a mediului și de control a respectării acestora, deși nici aici nu sunt respectate în totalitate. Chiar în acest moment, Finlanda se confruntă cu o catastrofă minieră cauzată de mai mulţi factori , între care ignoranța politicienilor și a instituțiilor de protecție a mediului , precum și ploaia neașteptat de abundentă.
O astfel de catastrofă, care a dus la moartea unui lucrător și a mai multor animale, nu poate fi împiedicată. Deși în această mină, exploatată de firma Talvivaara, de care am mai vorbit, nu se folosesc cianuri și nu se exploatează aur și în Finlanda mineritul aurului se face cu preponderentă folosind cianurile.
În cazul exploatării aurului cu cianuri, diverse forumuri internationale specializate în minerit susțin că folosirea cianurilor este sigură atîta timp cît sunt respectate măsurile de siguranță .
Aceste măsuri internaționale au fost revazute și înăsprite în urma dezastrului ecologic de la Baia Mare, din 2000, cînd cantitatea de cianuri deversată în rîuri a omorît peștii și a poluat masiv apele.
Cianurile există în cantitate mică în alimente obișnuite, precum sare, migdale, cartofi, cireșe, însă în cantități mari blochează respirația . Expuse la temperaturi ridicate sau în contact cu focul, cianurile declanșează explozii.
Iată de ce industria mineritului a căutat și a găsit metode alternative de exploatare atît a aurului cît și a altor metale valoroase precum cuprul, zincul, titanium, platina și altele.
Firma suedezo finlandeză Endomines folosește în mina Pampalo, din estul Finlandei, o metodă de extragere a aurului și a metalelor neferoase cu ajutorul forței gravitaționale și a flotării. Această metodă separă metalele de reziduuri în funcție de greutatea și densitatea lor .
Mina este considerată medie după standardele internaționale, cu resurse ce prevăd o exploatare de opt ani, cu aur prezent pînă la 700 de metri adîncime. Prin comparație, durata exploatării la Roșia Montană va fi de 16 ani, dublu faţă de mina Pampalo.
Endomines recunoaște că orice activitate minieră are un impact asupra mediului și aderă la normele Uniunii Europene și cele internaționale privind exploatarea precum și comunicarea cu presa, cu autoritățile și cu populația locală pentru a minimiza impactul asupra mediului. Compania beneficiază de sprijinul financiar al Uniunii Europene și al statului finlandez.
Metode alternative și mai puțin nocive sînt raspindite și pentru exploatarea metalelor neferoase, ce există și la Roșia Montană . De pildă, cea mai mare mină de titanium din lume, Moma, din Mozambic, separă titaniumul, extrem de prețios pentru industrie, folosind forța gravitațională, cea magnetica și electrostatică. Cu toate acestea, în Canada aproape 90% din mineritul metalelor pentru industrie se face pe bază de cianuri.
Pe de alta parte, europarlamentarul finlandez Satu Hassi a declarat, cu privire la vizita lui Victor Ponta în Finlanda, că „ Am fost informata ca premierul român Victor Ponta a zugravit în roz utilizarea cianurii în minele finlandeze. Declaraţiile sale par sa se bazeze pe o dezinformare totală.
În primul rând, exista o duzina de mine în Finlanda, nu 52. Cianura este utilizata doar în foarte puţine dintre ele. În al doilea rând, utilizarea cianurii în minele de aur finlandeze nu s-a facut în condiţii de siguranţă. 
Agnico-Eagle, compania canadiana care exploateaza aurul la mina Kittilä din Laponia, a fost cel mai vocal susţinator al utilizarii cianurii, şi a susţinut că cianura este utilizata într-un proces complet închis. Acest lucru s-a dovedit a fi fals, în apa reziduala din mina Kittilä Suurikuusikko, conţinutul de cianuri depaşind limita permisă.
Pentru poporul român ar putea fi, de asemenea, relevant sa ştie ca minele finlandeze nu sunt situate în zone dens populate. De exemplu, în Kittilä exista mai mulţi kilometri pătraţi decât oameni, densitatea populaţiei din Kittilä fiind de 0,78 persoane pe km patrat."