http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2011/07/25/gold-corporation-a-mituit-ministerul-culturii-cu-43-000-000/
25 iulie 2011
Pe data de 12 iulie, Kelemen Hunor, Ministrul Culturii și Patrimoniului, a semnat descărcarea de sarcină arheologică a masivului Cârnic, principala piesă a conflictului de la Roșia Montană. Cârnicul este principalul motiv pentru care Comisia Națională pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii recomanda acum câteva săptămâni includerea Roșiei Montana pe lista monumentelor din patrimoniul UNESCO.
Decizia pe care a luat-o ministrul împotriva recomandării propriei comisii a fost provocată de o importantă sumă de bani. Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) s-a angajat, printr-un protocol confidențial, să plătească ministerului 43 de milioane de dolari americani. Suma se adaugă celei de 25 milioane de dolari pe care RMGC se obligase deja să o plătească în proiectul depus spre avizare la Ministerul Mediului.
Angajamentul există la această oră sub forma unui protocol semnat între Dragoș Tănase, directorul RMGC, și Kovacs Josef, directorul Institutului Național al Patrimoniului – o instituție din subordinea Ministerului Culturii.
În premieră absolută, fragmente din Protocolul mitei RMGC
Protocolul are mai multe clauze, între care cea mai frecvent invocată în chiar textul protocolului este clauza 3.1:
„…angajamentul RMGC de a finanța obiectivele care țin de patrimoniul cultural este fundamental legat de progresul RMGC în implementarea proiectului (de exploatare de la Roșia Montană) atât în stadiile de aprobare și de autorizare cât și în cele de construcție și operare”.
Mai jos, protocolul detaliază modul în care va fi corelată această condiționare dintre plăți și aprobări. RMGC va plăti (în rate de câte 7 milioane, timp de aproximativ cinci ani) întreaga sumă de 70 de milioane – deci inclusiv banii deja angajați formal față de Ministerul mediului – numai dacă toate aprobările și avizele vor fi obținute și vor fi valide definitiv. Este menționată, ca dată țintă, 10 decembrie 2011!
Practic, prin acest protocol, ministerul culturii se angajează să obțină, contra cost, decizii din partea altor ministere, dar și sentințe favorabile din partea unor instanțe ale justiției. Probabil că din acest motiv nu există în documentele anexă ale protocolului nici o detaliere care să precizeze dacă 70 de milioane de dolari sunt destinați subsolului Cârnicului sau subsolului justiției.
Mircea Toma