Pentru unii, declaraţiile premierului Victor Ponta de la sfârşitul săptămânii (de ieri) legate de Cazul Roşia Montană pot să pară surprinzătoare. “E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer şi chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conştiinţă, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi. E un proiect extrem de controversat, nici eu nu sunt convins de el, mă refer la Roşia Montană. Mă gândeam însă că tocmai un proiect atât de controversat nu poate fi decis de Guvern, ci poate fi decis doar de către cei care îi reprezintă pe toţi cetăţenii României, şi aceia sunteţi numai dumneavoastră”, a spus Ponta.
La rândul lui, Crin Antonescu a declarat joi seara că PNL nu a luat o decizie privind sprijinirea proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană.“Nu există de la bun început un da sau nu, exploatarea resurselor e binevenită atât timp cât e rentabilă economic pe termen lung şi câtă vreme se respectă condiţiile de mediu. În Parlament vom avea o discuţie foarte aplicată şi documentată”, a declarat liderul PNL. La rândul lui, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat că “dezbaterea parlamentară nu va fi o pură formalitate”. De latfel, conform unor surse interne, discuţia de la Mamaia legată subiectul Roşia Montană au încins foarte tare spiritele între liberali.
Să nu ne lăsăm înşelaţi de aparenţe. Dacă nu sunt cu totul rupţi de realitate, cei doi şefi ai USL sunt conştienţi de uriaşa iritare publică generată de anunţul privitor la legea specială pentru Roşia Montană. În ciuda majorităţii covârşitoare a presei mainstream, care se încăpăţânează să publice informaţii superficiale, dublate de un background publicitar pentru proiectul RMGC, grupurile de socializare online (în special cele de pe Facebook) au luat foc după anunţul făcut marţi de Guvernul Ponta (de aprobare a proiectului legii speciale şi de trimitere a acesteia în Parlament). Urmărind de peste 10 ani acest caz, îmi permit să afirm că mobilizarea civică este una fără precedent, fiecare post pe această temă adunând sute şi mii de like-uri şi share-uri, zeci de comentarii şi mii şi zeci de mii de vizualizări. Şi e vorba de mii de postări (comentarii, fotografii, link-uri către articole mai vechi sau mai noi pe această temă). Fără teama de a greşi, estimez că numărul românilor care au discutat (şi discută) subiectul Roşia Montană în aceste zile trece de (cel puţin) o sută de mii. Iar tonul este unul cât se poate de iritat.
Numărul localităţilor din ţară pentru care s-au anunţat proteste pentru data de 1 septembrie , de la ora 17.00, a trecut de 40: 25 din România şi 21 în străinătate, începând cu Paris (în faţa sediului UNESCO), Londra, Washington, Berlin, Madrid, Oslo, Copenhaga, Lisabona, Budapesta, Roma, Amsterdam etc. (majoritatea în faţa Ambasadelor României – foto de la primele proteste de la Bruxelles).
“Revoluţia începe la Roşia Montană” (titlul sub care au fost anunţate majoritatea acestor evenimente) nu e doar un slogan de moblizare, ci are o acoperire cât se poate de reală.
În acest context, declaraţiile căldicele şi ambigue ale lui Victor Ponta şi Crin Antonescu au ca scop liniştirea spiritelor. Adormirea cetăţenilor. Să fim serioşi, o “dezbatere aplicată şi pe documente” e praf în ochi. Am trăit pe viu, pe 20 august, la Roşia Montană, modul în care s-au “informat” şi “documentat” Comisia UNESCO a Parlamentului şi ministrul Culturii, Daniel Barbu. Dintr-o singură sursă: a RMGC. Refuzând dialogul cu reprezentanţii Opoziţiei locale, preluând afirmaţiile “specialiştilor” a căror activitate e finanţată de către companie, ignorând opiniile sutelor de specialişti în domeniu (din Academia Română, Ordinul Arhitecţilor din România, ICOMOS, Pro Patrimonio, Asociaţia ARA, Asociaţia Heritage, Ad Astra etc.) care s-au pronunţat împotriva forţei distructive a proiectului miner, servind presei argumente culese din… fotografii (selectate de servicul de PR al RMGC). De acest gen de “dezbatere aplicată şi pe documente” ne putem lipsi. Testul de bună-credinţă al Parlamentului României a fost căzut cu brio, la Roşia Montană, de către Comisia UNESCO a aceleiaşi instituţii.
Există o singură modalitate care ar putea duce la o dezbatere cât de cât reală a Cazului Roşia Montană:instituirea unei COMISII DE ANCHETĂ parlamentară, cu întâlniri publice extinse, cu solicitarea de documente, informaţii şi expertize de specialitate. Cu invitarea reprezentanţilor societăţii civile pentru a-şi putea prezenta argumentele şi informaţiile/ documentele pe care serviciile de PR şi lobby ale companiei le ţin sub tăcere. În lipsa constituirii unei COMISII DE ANCHETĂ există doar două modalităţi pentru a asigura o discuţie şi informare reale – cu jalba în mână în cabinetele fiecărui deputat şi senator şi cu presiune în stradă. (foto: desen de Dan Perjovschi)
***
Citeşte şi:
***
Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu este unul dintre primii parlamentari careau anunţat, în mod public, că NU va vota legea specială pentru Roşia Montană. “Aşa cum a anunţat că va face Daciana Sârbu, soţia lui Ponta, aşa voi face şi eu. Prefer să stau în lanţuri decât să accept aşa ceva. Am citat spusele ei şi voi proceda la fel, asta e atitudinea mea de parlamentar”. El a mai adăugat că sunt “destul de mulţi” parlamentari USL care se opun proiectului acestei legi.
Unul dintre ei este un alt liberal, deputatul de Gherla (Cluj) Radu Zlati, un apropiat al lui Crin Antonescu, căruia i-a fost consilier anul trecut, în perioada de interimat de la Cotroceni. Pe pagina de Facebook, acesta a postat următorul mesaj: “Rog pe toți cei care au acces la acest cont (în special alegători din colegiul nr. 5 Gherla, sau din județul Cluj) animați de nobile idealuri ecologiste sau de oricare alte motivații care i-au transformat în adversari ai proiectului Roșia Montană, să NU mai îmi adreseze solicitări privitoare la votul meu (dorit a fi negativ) din Cameră pe proiectul legislativ RMGC. Poziția mea este de multă vreme clară, determinată și fără drum de întoarcere – acest proiect nu trebuie să fie implementat în forma care este avută în vedere de către RMGC. De aceea respectivele solicitări, oricât mi-ar fi de plăcute (deoarece îmi confirmă o opțiune personală deja asumată) sunt în fapt inutile deoarece încearcă să convingă pe cineva care este, deja, convins și, în consecință, în sensul respingerii proiectului exploatării de la Roșia Montană voi acționa prin toate mijloacele pe care activitatea parlamentară mi le pune la dispoziție. Cu respect, deputat Radu Zlati”.
Contactat de către alegători din propriul colegiu, un alt deputat clujean (de Turda), Mircea Irimie (fost PDL, actualmente PC), a declarat că va vota împotriva exploatării de la Roşia Montană. El s-a fotografiat alături de alegători cu un mesaj împotriva proiectului minier.
Laszlo Attila, senator UDMR de Cluj, este, de asemenea, ferm împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Contactat telefonic în această dimineaţă, el a declarat: “Nu-mi place proiectul. Nu vă faceţi griji din partea mea, este un proiect care depăşeşte limitele rezonabile. În acest moment, impactul asupra comunităţii, asupra mediului şi patrimoniului, şi al zonei, în general, nu este clarificat”, a spus senatorul clujean. În privinţa proiectului de lege specială pentru Roşia Montană nu s-a pronunţat, afirmând că nu l-a văzut încă. El a relatat însă un moment petrecut la şedinţa de marţi a Comisiei de Cultură a Senatului, la care a fost prezent şi ministrul Culturii, Daniel Barbu. “Spre surprinderea mea, la şedinţa de marţi, am avut parte şi de prezenţa domnului ministru şi aş fi vrut să cunosc şi poziţia domniei sale în privinţa proiectului, mai ales că, recent, a fost într-o vizită la Roşia Montană. Şedinţa a început la ora 10.00, iar domnul ministru ne-a spus că poate sta până la ora 12.00. A avut grijă “să nu se încadreze în timp”. Am discutat despre diferite priorităţi legislative ale acestei sesiuni parlamentare, discuţiile s-au lungit, şi a plecat la ora 12.00 fără să ofere răspunsul la întrebarea privitoare la Roşia Montană”, a declarat Laszlo Attila.
Senatorul PDL de Cluj Alin Tişe afirmă şi el că va vota împotriva oricărei legi favorabile proiectului minier de la Roşia Montană. “Poziţia PDL în legătură cu acest proiect nu a fost stabilită încă. Indiferent însă de care va fi poziţia partidului, eu, personal, voi vota împotrivă”. Tişe a mai declarat că nu a primit încă la Senat proiectul de lege specială pentru Roşia Montană şi nici nu a văzut încă forma care a circulat spre consultare în Consiliile Judeţene. “Eu nu cred în minciunile domnului Ponta, care spune că a trimis proiectul, dar care încă nu a ajuns. Încearcă să se spele pe mâini. Spune că el nu e nici pentru, nici contra, dar trimite proiectul în Parlament, unde are o majoritate de peste 70%. Îl trimite ca să scape de responsabilitate”, a mai spus Tişe.
Cu deputatul Adrian Oros (PNL, Cluj) am discutat deja de două ori pe tema proiectului de la Roşia Montană. În timpul campaniei electorale de la sfârşitul anului trecut s-a declarat împotriva proiectului minier. Aceeaşi poziţie şi-a reafirmat-o în cadrul unei audienţe la biroul său parlamentar, care a avut loc în luna iunie a acestui an.
În fine, deputatul Remus Cernea şi-a declarat opoziţia faţă de proiectul de la Roşia Montană de mai multe ori, inclusiv aici, pe VoxPublica