2013-09-10

Din volumul “Aurul şi argintul Roşiei Montane”, de Aurel Sântimbreanu

http://lumealuiarm.wordpress.com/2013/08/30/din-volumul/
AUGUST 30, 2013 ANA ARMANCA ARDELEANU
Din volumul “Aurul si Argintul Rosiei Montane”, de ing. Aurel Santimbrean, fost inginer-sef al Exploatarii de stat RosiaMin Tel: 0258.842.267
Nota: analizele au fost facute in 1973, in masivul Cetate, exploatat de stat si aflat la cateva zeci de metri de Carnic – pilonul central al actualului proiect. E imposibil sa nu fie cam aceeasi compozitie, dupa parerea lui Santimbreanu. Acesta poate fi unul dintre motivele secretizarii contractului.

Minerale si metale rare la Rosia Montana

(despre care si Basescu si Berceanu si compania canadiana au pastrat tacerea)

Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
Argint: 7-11 gr/tona de minereu

Germaniu: 20 gr/tona (deci de 11-12 ori mai mult decat aurul!), folosit in detectoare ultra sensibile in infrarosu, in compozitia lentilelor de microscoape, in lentilele de camere foto si video cu unghi larg (wide angle) etc.
Vanadiu: 2500 gr/tona (!!) – folosit in aplicatii nucleare si in aliaje de otel anticorozive.
Titan: 1000 gr/tona (!!), folosit la rachete cosmice, submarine nucleare, motoare de avioane supersonice, automobilele de curse Ferrari etc.
Nichel: 30 gr/tona, folosit la baterii, la fabricile de desalinizare a apei, in oteluri inalt aliate
Crom: 50 gr/tona, folosit in constructia de avioane, impreuna cu aluminiul, si in compozitia otelurilor inalt aliate
Cobalt: 30 gr/tona, agent radioterapeutic, folosit in turbine cu gaz, in motoare cu reactie etc.
Galiu: 300 gr/tona. Se produc numai 30 de tone de galiu pe an in intreaga lume (conform site-ulu ihttp://www.WebElements „Periodic Table of the Elements”)! Galiul converteste electricitatea in lumina coerenta, se foloseste la oglinzi speciale, in componenta ledurilor din aparatele electronice, la obtinerea de semiconductori, dar mai ales in detectarea particulelor solare neutrinos, in doua laboratoare astronomice din Italia si Rusia, unde 30 de tone de galiu abia detecteaza (interactioneaza cu) o particula pe zi! Potrivit cifrelor Rosia Montana Gold Corporation, ei vor exploata circa 200 de milioane de tone de minereu pentru a obtine 300 tone de aur. Dar, din aceste 200 milioane tone ar putea sa se extraga, spune Santimbrean, si circa 6000 (sase mii!) de tone de galiu in 17 ani, adica o productie medie anuala de circa 352 de tone, de aproape 12 ori productia mondiala actuala!! Desigur, nu vor putea exploata suta la suta.
Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/tona (!!!), folosit in tehnologia bronzarii artificiale, in pirotehnie (artificii), in industria laserelor. In final, circa 10.000 de tone de arsenic, din cele 200 de milioane de tone de minereu, in functie de rentabilitate.
Bismut: 20 gr/tona,folosit in medicina, in obtinerea fierului maleabil, in industria fibrelor acrilice, in sisteme de stingere a incendiilor, in sistemul de transport al uraniului in reactoarele nucleare, in industria cosmetica etc.
Feldspat potasic, folosit in industria portelanului: 70% din dacitul din Cetate si Carnic. Adica 70% din tot minereul din Carnic si Cetate este format din feldspat potasic, in timp ce Romania importa acest material din China!
Dupa aprecierile domnului Santimbrean, exista circa 270.000 de tone de feldspat despre care nu se face nici o vorbire, ca si cand n-ar exista.